Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προκαλεί εμφανίζοντας την αντιαγροτική πολιτική ως συμφέρουσα για τους αγρότες

Να εμφανίσει τους αγρότες κερδισμένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμα πιο κερδισμένους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και άρα ότι έχουν να κερδίσουν κι άλλα από την ανεμπόδιστη συνέχειά τους, επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ. Ο ίδιος προσπάθησε να απαξιώσει τα αιτήματα που περιέχονται στην Επερώτηση, λέγοντας κατά τη δευτερολογία του ότι, ουσιαστικά, είναι και ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών.

Είπε συγκεκριμένα: «Εσείς είστε εναντίον της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και εμείς υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας. Και βέβαια, εσείς μπορεί να υπόσχεστε θέματα που έχουν σχέση με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, αλλά εμείς παραμονές των εκλογών δεν υποσχεθήκαμε κάτι τέτοιο.

Υπογράψαμε μια συμφωνία, γνωρίζοντας τις επώδυνες επιπτώσεις. Και βεβαίως το κάναμε όχι μόνο για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η βιωσιμότητα του αγροτικού χώρου είναι συνυφασμένη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική». Ο ίδιος έκανε καθαρό πως Ασφαλιστικό και Φορολογικό δεν αποσύρονται, γιατί αυτά ακριβώς είναι στο τραπέζι της συζήτησης με τους δανειστές. Κι ενώ δηλώνει ότι δεν αποσύρεται ο αντιαγροτικός σχεδιασμός, δηλώνει έκπληκτος γιατί οι αγρότες αρνούνται διάλογο με την κυβέρνηση.

Ακόμα, κατέφυγε και σε προβοκάτσιες, παρουσιάζοντας το αίτημα των αγροτών για το αφορολόγητο ως προσπάθεια του ΚΚΕ να ενισχύσει τους μεγαλοαγρότες. Κορύφωσε την άρνηση της κυβέρνησης στην υιοθέτηση οποιουδήποτε αιτήματος των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι να κάνουμε; Αντίκειται στο κοινοτικό πλαίσιο και δεν μπορούμε να δεσμευτούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες κινήσεις».

Η κυβέρνηση προκαλεί τους φτωχούς αγρότες

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, η Διαμάντω Μανωλάκου, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε διαφορετικές αφετηρίες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε την αλήθεια και ειδικά για την αγροτιά. Λέγαμε - και επιβεβαιωθήκαμε - ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των παραγωγικών υποδομών της χώρας. Επαληθευτήκαμε! Η αγροτιά το βιώνει στο πετσί της. Και οι αγρότες εκτιμάνε την ειλικρίνεια του ΚΚΕ!

Για εσάς λένε ότι τους κοροϊδέψατε. Και έτσι είναι. Το συνεχίζετε και με την τοποθέτησή σας. Και ταυτόχρονα απορρίπτετε τα αιτήματά τους.

Είπατε ότι αυξήθηκε το εισόδημά τους 12% το 2013 - 2014. Μας κουνήσατε και το χαρτί της Eurostat. Και, όμως, θα πρέπει να δείξετε και το χαρτί της Eurostat ότι από την περίοδο της κρίσης η αγροτιά έχει χάσει πάνω από το 50% του εισοδήματός της. Και τώρα ο αγρότης δίνει αγώνα επιβίωσης, δίνει αγώνα για να ζήσει, να μείνει και να καλλιεργήσει το χωράφι του, να ταΐσει την οικογένειά του. Ολοι αυτοί στα μπλόκα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, είναι άραγε μαζοχιστές και ξημεροβραδιάζονται δύο εβδομάδες και μέσα στο κρύο;

Ξεχάσατε, όμως, να πείτε ότι υπάρχει και η μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ - προ ημερών την έβγαλε - που δείχνει ότι τα 2/3 της αγροτιάς είναι κάτω από το όριο της φτώχειας!

Μας είπατε ότι το 90% του ΟΓΑ είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και, όμως, στον προϋπολογισμό του 2016 κόψατε 100 εκατομμύρια και ξεχνάτε να μας πείτε πόσα χρωστάει το κράτος από τις εισφορές του στον ΟΓΑ. Και δε μιλάω μόνο για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά για όλες τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις σημείωσε: «χτές χιλιάδες διαδηλωτές ήταν στα μπλόκα των αγροτών, με υπαλλήλους, συνταξιούχους, παιδιά. Και μάλιστα, δώσανε μήνυμα αισιοδοξίας, αποφασιστικότητας, ότι ο μαζικός αυτός αγώνας θα συνεχιστεί. Στις περισσότερες πόλεις οι διαδηλωτές κατέληγαν στα μπλόκα της αγροτιάς, ακόμα και στην περιοχή της Αττικής, ακόμα και στο Μαρκόπουλο και τα Μέγαρα.

Φαίνεται, το μήνυμα δεν το πήρατε. Φορολογικό και Ασφαλιστικό μην τολμήσετε να τα φέρετε! Και το ένα και το άλλο είναι κακουργήματα! Και το μήνυμα που στείλανε χτες, είναι ότι ο φόβος δεν φωλιάζει στο λαό κι ας πηγαίνει σύννεφο ο εκβιασμός».

Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων

Στο πλευρό της κυβέρνησης, συνιστώντας στους αγρότες να μην κλείνουν τους δρόμους, βρέθηκε και χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, επιδιώκοντας να στήσει άλλη μια φορά σκηνικό αποπροσανατολισμού, διατυπώνοντας παράλληλα τις γνωστές αντιδραστικές και αντιλαϊκές θέσεις του. Με κοινή στοίχιση στην ΕΕ και την ΚΑΠ εμφανίστηκαν στο σύνολό τους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τη ΝΔ να ισχυρίζεται ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η σημερινή κυβέρνηση ακολουθούσε κατά γράμμα τη δική της πολιτική. Σ' «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» κινήθηκε η τοποθέτηση των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής, που αποδέχεται τον πυρήνα της αντιαγροτικής πολιτικής. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν ακόμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιάσκο η προσπάθεια να στηθεί «διάλογος» στη Βουλή(2016-02-10 00:00:00.0)
Η αλληλεγγύη να σπάσει την επιχείρηση ποινικοποίησης(2010-01-20 00:00:00.0)
Πρόκληση για τους εργαζόμενους από την Eurostat(2001-01-19 00:00:00.0)
Λιγότεροι και φτωχότεροι οι Ελληνες αγρότες το 1997(1998-03-20 00:00:00.0)
Καταστρέφετε την αγροτική οικονομία(1997-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ