Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ «ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΟΠΛΩΝ»
Κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων

Με τις ψήφους των κομμάτων της κυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων επικυρώθηκε την Πέμπτη 4/2 από την Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με το τίτλο: «Κύρωση της Συνθήκης Εμπορίας Οπλων», το οποίο, όπως αναδείχθηκε από το ΚΚΕ, είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών ομίλων όπλων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την επικύρωση της «Συνθήκης Εμπορίας Οπλων των Ηνωμένων Εθνών» η οποία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, υιοθετήθηκε στις 3/4/2013 από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Οπως σημειώνεται, «τα συμβαλλόμενα κράτη ωθήθηκαν στην υπογραφή της από την επιθυμία να εμποδίσουν και να εξαλείψουν την παράνομη εμπορία, καθώς και να εμποδίσουν την διάχυση συμβατικών όπλων προς την παράνομη αγορά ή προς μη εξουσιοδοτημένους τελικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων χρήσεως σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, αφού επισήμανε ότι ψηφίζει κατά, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο υποκρισίας», σημειώνοντας ότι γίνεται λόγος τάχα για παρεμπόδιση διασποράς συμβατικών όπλων, όμως «το εμπόριο όπλων, νόμιμο ή παράνομο, θα ανθεί όσο υπάρχει η κυριαρχία των καπιταλιστών, που επιδιώκουν με όλα τα μέσα, ακόμα και την υποδαύλιση πολέμων και συγκρούσεων, να αυγαταίνουν τα κέρδη, στην προκειμένη περίπτωση, των κρατικών πολεμικών βιομηχανιών και των πολυεθνικών εταιρειών όπλων».

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε ορισμένα από τα 28 άρθρα της Συνθήκης, σημείωσε ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 5, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης δεν εμπίπτουν όλα τα συμβατικά όπλα. Για παράδειγμα εξαιρούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα περίφημα «drones». Ακόμα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6, «μια χώρα μπορεί να ξεγλιστρήσει από την προβλεπόμενη απαγόρευση παροχής άδειας για εξαγωγή συμβατικών όπλων, επικαλούμενη ότι τάχα κατά τον χρόνο της αδειοδότησης, δεν γνώριζε ότι τα όπλα που εξάγει θα χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, επιθέσεων κατά αμάχων» κ.λπ.

«Οπως καταλαβαίνετε», σημείωσε, «η Συνθήκη αυτή έγινε μόνο για να μπορούν οι ιμπεριαλιστές και πολυεθνικές των όπλων να πωλούν τα όπλα τους σε όποιον θέλουν νόμιμα, με σκοπό πάντα το κέρδος, τα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Χρυσή Αυγή ψήφισε κατά... με το σκεπτικό, όπως ανέφερε ο ειδικός της αγορητής Χρ. Παππάς, ότι «μπορεί σε ελληνική εταιρεία να απαγορευτεί να πουλήσει όπλα σε τρίτες χώρες, στις οποίες όμως πωλούν όπλα αμερικανικές εταιρείες νόμιμες ή παράνομες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ