Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πλατιά συζήτηση για τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματος

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις της αγωνιζόμενης αγροτιάς, ανοίγει η συζήτηση για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τη μόνη που δίνει διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες

Από την περιοδεία του Κ. Στεργίου στη Ζαγορά
Από την περιοδεία του Κ. Στεργίου στη Ζαγορά
Παράλληλα με τη μάχη που δίνουν οι αγρότες κομμουνιστές, μαζί με τη φτωχομεσαία αγροτιά, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ εντείνουν την προσπάθεια να μιλήσουν διεξοδικά και από πρώτο χέρι με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους της υπαίθρου για τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματος, για την ανάγκη να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος των φτωχών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ περιόδευσαν τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες χωριά των νομών της Θεσσαλίας.

Ο φτωχός αγρότης δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με τον μεγαλοαγρότη

Τον Παλαμά και τις Σοφάδες του Νομού Καρδίτσας, οι μικρομεσαίοι αγρότες του οποίου συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο Μπλόκο της Νίκαιας, επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Θεσσαλίας.

Συνομιλώντας με τους αγρότες για τις θέσεις του Κόμματος, ο Μ. Μακρής, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ως Κόμμα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, και εδώ στην Καρδίτσα, στηρίζοντας τον αγώνα των φτωχών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, σεβόμενοι τις μορφές πάλης που επιλέγουν και διαχωρίζοντας τη θέση μας από τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν μεγάλη πείρα, την οποία απέκτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, βιώνοντας στο πετσί τους την πολιτική που εφάρμοσαν όλα τα κόμματα με στόχο το ξεκλήρισμά τους. Και μπορούν καλύτερα να καταλάβουν σε τι στόχευαν και πού αποσκοπούσαν όσοι έκαναν λόγο για κοινό αγώνα, χωρίς, ταυτόχρονα, να διαχωρίζονται οι μεγαλοαγρότες από τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, η οποία δεν καταφέρνει να τα βγάλει πέρα. Ολοι αυτοί απέκρυπταν και συνεχίζουν να αποκρύβουν ότι όλοι οι αγρότες δεν είναι ίδιοι και ότι ο φτωχός αγρότης δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με τον μεγαλοαγρότη, τον σύγχρονο "τσιφλικά".

Αλλά και ο νέος αγρότης, με την πείρα που αποκτά συμμετέχοντας στους τωρινούς αγώνες, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Να καταλάβει ότι ο αγώνας δεν είναι μια φωτοβολίδα, δεν πρέπει να έχει ανυπομονησία για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα και χρειάζεται επιμονή, αντοχή και υπομονή.

Και, βεβαίως, είναι ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι υπάρχοντες Αγροτικοί Σύλλογοι στα χωριά και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν, που θ' αποτελούν το ζωντανό κύτταρο για την αγωνιστική διεκδίκηση. Ας μην ξεχνάμε ότι, εκτός από την όξυνση των αγροτικών προβλημάτων και την αγριότητα των μέτρων κατά των μικρομεσαίων αγροτών που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, στη μαζική συμμετοχή αγροτών από την Καρδίτσα στο Μπλόκο της Νίκαιας συνέβαλε και το γεγονός ότι σε πολλά χωριά της περιοχής μας υπάρχουν και δραστηριοποιούνται Αγροτικοί Σύλλογοι.

Πρέπει, τώρα, πιο αποφασιστικά να μπούμε όλοι στον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το μνημόνιο, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, οι 222, συνολικά, βουλευτές. Κι αυτοί που τόσα χρόνια ήταν διστακτικοί, ήρθε η ώρα να συμμετέχουν για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν αυτά τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα».

Μακρύς και δύσκολος ο αγώνας

Την Ανάβρα και το Λιοντάρι επισκέφτηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον Σωτήρη Στουρνάρα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους κατοίκους των χωριών, ο Σ. Στουρνάρας, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Στη συμφωνία με το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μπορεί να χτιστεί και να στηριχθεί η ενότητα στον αγώνα. Είναι αιτήματα που αφορούν όλους όσοι είναι στο ίδιο μετερίζι, "ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι".

Σε κάθε περίπτωση, η μαζική και δυναμική συμμετοχή στο Μπλόκο της Νίκαιας αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς να αγωνιστεί για την επιβίωσή της. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει αποδείξει ότι διαθέτει την αντοχή που χρειάζεται. Εχει αποδείξει ότι δεν τρομοκρατείται. Ετσι και τώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης για τις μορφές πάλης που οι ίδιοι επιλέγουν. Να απαντήσουν στις συκοφαντίες που εκτοξεύονται από διάφορους υπουργούς με στόχο να υποκινήσουν τον "κοινωνικό αυτοματισμό", με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δυνάμωμα του αγώνα.

Η μικρομεσαία αγροτιά γνωρίζει, πλέον, πολύ καλά, ότι για να εξασφαλίσει αυτό το αναγκαίο δυνάμωμα πρέπει να ενώσει τις αγωνιστικές της δυνάμεις με τους εργάτες και τους υπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται το ίδιο από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική κι έχουν κοινά προβλήματα και αιτήματα. Αυτή η κοινή αγωνιστική στόχευση, η λαϊκή συμμαχία, δίνει πολλαπλάσια δύναμη, αποτελεσματικότητα, αλλά και προοπτική στον αγώνα».

Αντίπαλος η πολιτική του ξεκληρίσματος

Στο Νομό Τρικάλων, κλιμάκια του ΚΚΕ επισκέφτηκαν πολλά χωριά του κάμπου, όπως του πρώην Δήμου Γόμφων, του πρώην Δήμου Πιαλείων κ.ά.

Μιλώντας στην Πηγή, ο Αχ. Λιάτος, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε: «Το ΚΚΕ στηρίζει τη μάχη που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά για την επιβίωσή της. Για να γλιτώσει από το ξεκλήρισμα στο οποίο την σπρώχνει η ΚΑΠ της ΕΕ, ώστε να συγκεντρωθούν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών καπιταλιστών.

Αντίπαλος των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών είναι αυτή η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Αντίπαλός τους, επίσης, είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτικά προϊόντα από τους παραγωγούς και τους πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Ολους αυτούς που θέλουν να τους ξεκάνουν βγήκαν στα μπλόκα να τους πολεμήσουν οι αγρότες. Και σ' αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να συμπαρασταθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, αφού τους αφορά άμεσα, καθώς σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή και τη εξασφάλιση φτηνών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής και ένδυσης για τον ελληνικό λαό».

Η λύση είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας

Ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, περιόδευσε σε χωριά της Επαρχίας Αλμυρού και μίλησε σε συγκέντρωση στην Ευξεινούπολη, καθώς και στο Νότιο Πήλιο, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυράχης και μίλησε σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αργαλαστή και την Περαχώρα.

Αναφερόμενος στις θέσεις του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η λύση που συμφέρει τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ' όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και πρώτων υλών βιομηχανίας.

Η κοινωνικοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, εδαφοκλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων. Με αυτές τις οικονομικές προϋποθέσεις, η λαϊκή εξουσία κάνει πράξη την αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ προς όφελος του λαού.

Σε αυτόν τον ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού των μικροϊδιοκτητών αγροτών, που θα μειώνει το κόστος παραγωγής, θα αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις. Ετσι δίνεται λύση στη μικρή και πολυτεμαχισμένη αγροτική ιδιοκτησία, που μετατρέπεται σε μεγάλη συνεταιριστικοποιημένη, απαλλάσσοντας τους μικρομεσαίους αγρότες μια για πάντα από το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους, από φόρους κι εξασφαλίζοντας τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν μορφωτική και πολιτιστική ζωντάνια τα χωριά, σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Φυσικής Αγωγής.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, έχει θυσίες που όμως πιάνουν τόπο για να υπάρξει λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ