Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ KKE
Επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε μορφή παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Μ. Παναγιωτάκη

Οι δηλώσεις του Μ. Παναγιωτάκη περί... «ευπρόσδεκτων σοβαρών επενδυτών» επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

ICON

Οι δηλώσεις του Μ. Παναγιωτάκη περί... «ευπρόσδεκτων σοβαρών επενδυτών» επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Μ. Παναγιωτάκη, με τις οποίες επιβεβαιώνεται ο ξεκάθαρος προσανατολισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Παναγιωτάκης, στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου «Athens Energy Forum 2016», δήλωσε ότι «είναι ευπρόσδεκτοι σοβαροί επενδυτές, οι οποίοι συμπράττοντας με τη ΔΕΗ σε κοινά εταιρικά σχήματα, θα επενδύσουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα και για την αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ΔΕΗ δεν είναι αρνητική σε οποιονδήποτε επενδυτή και όχι απαραίτητα μόνο ηλεκτροπαραγωγό, αρκεί να είναι «αξιόπιστος», και προκειμένου να ενθαρρύνει αυτού του είδους τις συνεργασίες, η ΔΕΗ δεν αποκλείει να συμμετάσχει και με μειοψηφικό πακέτο.

Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης στους φορείς του λαϊκού κινήματος

Η Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Οι δηλώσεις - πρόσκληση σε επιχειρηματικούς ομίλους του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, κ. Παναγιωτάκη, να επενδύσουν στις μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Μελίτης, ήταν αναμενόμενες. Τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των αποφάσεων για τον κλάδο της Ενέργειας που έχουν υπογραφεί στο 3ο μνημόνιο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι πιέζουν. Πρόσφατα, άλλωστε, είναι τα δημοσιεύματα που θέλουν Ρώσους επενδυτές να επενδύουν στην Μελίτη Ι και ΙΙ και στο Ορυχείο της Βεύης. Η δέσμευση στο 3ο μνημόνιο να περάσει άμεσα το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και το 50% μέχρι το 2020, είναι ο μπούσουλας πάνω στον οποίο κινείται η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ.

Πρόσφατη είναι, επίσης, η ομιλία του κ. Παναγιωτάκη για το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ ΑΕ. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι κοινές επενδύσεις στο εξωτερικό με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι επενδύσεις στο marketing περιγράφουν το όραμα της ΔΕΗ ΑΕ στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού, που θα προκύψουν από την είσοδο νέων επιχειρηματιών ομίλων στον κλάδο.

Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η "μικρή ΔΕΗ", ο στρατηγικός επενδυτής ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης επιλεγεί, σαν αυτή που προτείνει ο κ. Παναγιωτάκης, μόνο στόχο έχουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και της ΔΕΗ ΑΕ. Θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και της χώρας.

Υποκρίνονται όσοι επέλεξαν, τοποθέτησαν και στήριξαν το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ και τώρα δήθεν πέφτουν από τα σύννεφα με τις δηλώσεις του. Εχουν ευθύνη που μετά τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση της "μικρής ΔΕΗ" καλλιέργησαν αυταπάτες ότι η αλλαγή προσώπων και μοντέλου ιδιωτικοποίησης θα είχε θετικές συνέπειες για το λαό.

Η περιοχή μας έχει πλούσια εμπειρία από τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας ιδιωτικοποίησης, που έφερε το χάσιμο χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, τη μεγάλη μείωση μισθών, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Παράλληλα, οι πιέσεις που ασκούνται για προώθηση των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας, αφού ΑΗΣ οδεύουν προς κλείσιμο με παράλληλο περιορισμό της δραστηριότητας των Ορυχείων.

Το ΚΚΕ καλεί τα συνδικάτα, τους φορείς του λαϊκού κινήματος σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στα σχέδια της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, με οποία μορφή και να έρθει. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο, τα νέα αντεργατικά μέτρα που είναι στα σκαριά, να εντάξουν στο αγωνιστικό τους πλαίσιο την εναντίωση στα νέα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Να παλέψουν στο πλευρό του ΚΚΕ για να αποτελέσει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας στο πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας που με πανεθνικό - κεντρικό σχεδιασμό θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φτηνό ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, επάρκεια της χώρας σε ενεργειακές πηγές. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ