Προϋπόθεση για την έγκαιρη και ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, την επίδειξη «λελογισμένων απαιτήσεων» από πλευράς των δανειστών. Μιλώντας, προχτές Παρασκευή, στο συνέδριο του «Economist», σημειώνοντας πως εάν δεν υπάρξει ένας «λογικός συμβιβασμός» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η «έναρξη του ενάρετου κύκλου» για την οικονομία, ομολογώντας, επί της ουσίας ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ζήτημα χρόνου. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στο καλό σενάριο, η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου»...
Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται να δοθεί και νέος πακτωλός κρατικών ενισχύσεων για τα τμήματα του κεφαλαίου, μέσω του κρατικού χρέους που φορτώνεται στις πλάτες του λαού. Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, η αξιοποίηση για «επενδυτικούς σκοπούς» των αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο με τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελεί βασικό σημείο για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω αδιάθετα ποσά φτάνουν στα 19,5 δισ. ευρώ.
Κρίσιμο σημείο, χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις με «ποιοτικά χαρακτηριστικά», έτσι ώστε να τροφοδοτηθεί η προσέλκυση επενδύσεων με μακροχρόνιο ορίζοντα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε την πριμοδότηση εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού που εξάγεται σε τρίτες χώρες.
Σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις στον κρατικό μηχανισμό, εστίασε στο διορισμό μόνιμων Γενικών Γραμματέων σε όλα τα υπουργεία, έτσι ώστε ο διοικητικός μηχανισμός να αποκτήσει την απαραίτητη «θεσμική μνήμη».
Σημαντικός, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην προσέλκυση μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδύσεων.