Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική, προδιαγεγραμμένη η κλιμάκωσή της

Με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ συνεχίζει σήμερα τις επαφές του ο Ευ. Τσακαλώτος

Από τη συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογό του
Από τη συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογό του
Σε προδιαγεγραμμένη πορεία εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο, ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, μεθαύριο Πέμπτη, καθώς και της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Γενάρη.

Με δεδομένους τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που αφορούν την παραπέρα κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, τα νέα μέτρα απογείωσης της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα κ.ά., οι διεργασίες επιταχύνονται, στο πλαίσιο και των συναντήσεων που έχει, αυτές τις μέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με ομολόγους του από την πλευρά της Ευρωζώνης.

«Αισιοδοξία» στη βάση της αντιλαϊκής επίθεσης

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πεπεισμένος για τα παρακάτω:

-- Πρώτον, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

-- Δεύτερον, ότι θα βρεθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ και θα ανοίξουν σύντομα οι συζητήσεις για το ελληνικό κρατικό χρέος.

Αντίστοιχα, χαρακτηριστικές βέβαια ήταν και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στην ίδια συνέντευξη ο Ευ. Τσακαλώτος. Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:

«Εχουμε αναλάβει μια σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Μια μεταρρύθμιση που θα θέσει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα σε μια στέρεα και βιώσιμη βάση. Αυτό για μας είναι ένα ζήτημα πρώτης γραμμής».

«Υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Δεν πιστεύω ότι θα μείνουν ανεπίλυτα εφόσον υπάρξουν συζήτηση, επεξηγήσεις και αμοιβαίες παραχωρήσεις».

«Είμαστε, πρόθυμοι όταν οι θεσμοί επιστρέψουν σε μια εβδομάδα, να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατόν».

«Υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία τώρα, όχι μόνο διότι ολοκληρώσαμε με επιτυχία τα πρώτα και τα δεύτερα προαπαιτούμενα, αλλά και επειδή υλοποιήσαμε έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλ. Στρούμπ, μετά από τη χτεσινή συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο, δήλωσε ικανοποιημένος για την «πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δημοσιονομιών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Ταυτόχρονα, μέσω δήλωσης εκπροσώπου του, τονίζει: «Η Φινλανδία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η πορεία του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα, συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευ. Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μ. Σεντένο. Σύμφωνα με ενημέρωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν «οι θετικές προοπτικές που ανοίγονται όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης και κάποια προβλήματα που υπάρχουν».

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιχειρεί να εμφανίσει «γέφυρες» ανάμεσα στα δύο κράτη του λεγόμενου «ευρωπαϊκού νότου». Οπως αναφέρει σχετικά, οι δύο χώρες «έχουν πολλές ομοιότητες και έθεσαν τα ζητήματα προκειμένου να υπάρξει ατζέντα αντιμετώπισης των διαφόρων κοινών προβλημάτων, με προοδευτικό πρόσημο και για τις δύο χώρες».

Χαρακτηριστικές, βέβαια, για αυτό το «προοδευτικό πρόσημο» είναι οι δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου στο πορτογαλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Lusa». Σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, ουσιαστικά περιέγραψε την αστική διαχείριση της κυβέρνησης με σκοπό τη διασφάλιση της «πραγματικής οικονομίας», της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου: «Είναι σημαντικό», τόνισε, «οι προοδευτικοί άνθρωποι να βαδίζουν με βάση προοδευτικές ιδέες, πρακτικά εφαρμόσιμες πολιτικές, όπως πώς να διαχειριστείς το σύστημα Υγείας, την Εκπαίδευση, να μεταρρυθμίσεις το Συνταξιοδοτικό, πώς να διανείμεις τα εισοδήματα, πώς να εγγυηθείς ότι οι τράπεζες θα διασφαλίζουν μία πραγματική οικονομία, αντί να κερδοσκοπούν».

Σήμερα, Τρίτη, ο Ευ. Τσακαλώτος συναντάται με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ (και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας), Γ. Ντάισελμπλουμ και αύριο Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

ΣΕΒ: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης»

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, που σχετίζονται, κυρίως, με το Ασφαλιστικό και τα "κόκκινα" δάνεια, όπως, επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στο «μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας», κάνοντας λόγο για αισιόδοξο ξεκίνημα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις το 2016: «Η διαφαινόμενη ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και η σχετική σταθερότητα που καταδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αποτελούν ένα αισιόδοξο ξεκίνημα για το 2016, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργούν εφησυχασμό, καθώς σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θέτουν την οικονομία σε λεπτή ισορροπία, βρίσκονται ακόμα μπροστά», τονίζουν οι εγχώριοι βιομήχανοι.

Την ίδια ώρα, επιβραβεύοντας, επί της ουσίας, την κυβερνητική πολιτική, επισημαίνουν ότι «η ελληνική οικονομία δείχνει να έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και να έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ