«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη Ζώνη του Ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου της «Fairfax Financial Holdings», Πρεμ Γουάτσα, στο πλαίσιο της προχτεσινής συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα και με την παρουσία 10 «κορυφαίων διεθνών funds», δηλαδή χαρτοφυλακίων και διαχειριστών κεφαλαίων, που εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες για την απόσπαση κερδών. Σύμφωνα με τον Πρεμ Γουάτσα «συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife».
Στο κλιμάκιο των «επενδυτών» μετείχε και ο Τζον Πόλσον, η εταιρεία του οποίου διαθέτει συμμετοχές στους τραπεζικούς ομίλους της Πειραιώς, της Αlpha, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος», με άξονες τη διαμόρφωση «σταθερού φορολογικού συστήματος» την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, ο πολλαπλασιασμός των «επενδυτικών ευκαιριών» καθώς επίσης και η «εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας».
Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται «κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα».
Και, βέβαια, η κάθοδος των «επενδυτών», που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, σχετίζεται και με το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», η επίλυση του οποίου μέσω της πώλησής τους σε άλλους επενδυτές - «κοράκια», συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, μέσω νέας παρέμβασης, τονίζει: «Τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζουν να προκύπτουν από αδικαιολόγητα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και χαμηλές ηλικίες συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει για την «αντιμετώπιση των προκλήσεων θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο η υιοθέτηση του τρίτου πυλώνα των ασφαλιστικών συστημάτων, που δημιουργεί ατομικούς λογαριασμούς». Πρόκειται για την ιδιωτική Ασφάλιση, που ελπίζουν να αναπτυχθεί πάνω στα συντρίμμια του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ενώ βέβαια δεν είναι τυχαία η πρόσφατη εξαγορά της εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας (ΕuroLife) από τον όμιλο της Fairfax, που βλέπει «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω κρίσης.