Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Στο προσκήνιο οι αντιθέσεις του καπιταλισμού

Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο στρατοκρατούμενο Νταβός της Ελβετίας, όπου συναντιούνται καπιταλιστές, διευθυντικά στελέχη μονοπωλιακών ομίλων και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και μοιράζονται τις ανησυχίες για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας. Κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης είναι η λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», δηλαδή αυτή της πλήρους αυτοματοποίησης της βιομηχανικής παραγωγής.

Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι της σημερινής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, με τις θεματικές ενότητες που πραγματεύονται, θέλουν να εμφανίζονται ως δήθεν ευαίσθητοι για οξυμένα κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η ανισότητα, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, όλα αυτά βέβαια είναι αποτελέσματα του δικού τους εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ακόμα η Αφρική δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα

Τους διάφορους αναλυτές, πάντως, «προσγείωσε» στην πραγματικότητα, προφανώς για τις δικές τους σκοπιμότητες, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ακινούμι Αϊντολέτζι Αντεσίνα, που είπε χαρακτηριστικά: «Ενώ έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που ο Εντισον εφεύρε τη λάμπα φωτισμού, η μισή Αφρική εξακολουθεί να είναι στο σκοτάδι. Μιλάμε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αλλά όλα αυτά αρχίζουν από την ανάγκη του ηλεκτρισμού, που μοιάζει με το αίμα στον οργανισμό. Αν δεν το έχουμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε».

Χωρίς να έχει καμία πρόθεση να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είπε ότι 645 εκατομμύρια άνθρωποι (ο μισός πληθυσμός των 1,2 δισ. κατοίκων της «μαύρης ηπείρου») δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, στην εκπαίδευση, σε νοσοκομεία και κατοικία. 600 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν το χρόνο ως συνέπεια της εισπνοής καπνού από τα ξύλα ή την κοπριά που καίνε για να μαγειρέψουν. Το προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες είναι μόλις 50 χρόνια. Ολα αυτά στον 21ο αιώνα, με τις τεράστιες δυνατότητες της ανθρωπότητας!

Πάντως, ενδιαφέρον επίσης έχει η επιχειρηματολογία που προβάλλεται από Αφρικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ότι «τώρα που η Κίνα και η Ινδία γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές, είναι η σειρά της Αφρικής», αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα της τεράστιας φτηνής εργατικής δύναμης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κεφαλαιοκράτες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η «κινεζική μηχανή» προβληματίζει

Οπως είναι φυσικό, η πορεία της Κίνας, της δεύτερης πιο ισχυρής δύναμης στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία, είναι βασικό θέμα σε διάφορα τραπέζια συζήτησης στο Φόρουμ.

Ο Τζιάνγκ Τζιανγκίγκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, σημείωσε ότι η χώρα του «περνάει από μια σειρά ιστορικές μεταβάσεις. Η οικονομία της κινείται από τη βιομηχανία στις υπηρεσίες, από τις εξαγωγές προς την κατανάλωση και η διακυβέρνηση αλλάζει, ενώ η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει καρπούς». Και πρόσθεσε με νόημα: «Εχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή - η χώρα πρέπει να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις... δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από επενδύσεις (σ.σ. εννοεί ξένες επενδύσεις) και πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να πάει σε ένα επόμενο κύμα οικονομικής ανάπτυξης».

Σε άλλη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λι Γουαντσάο, σημείωσε ότι η χώρα πάει σε μια σταθερή, αντί για μια ταχεία ανάπτυξη, όπως στο παρελθόν, και ότι παρά την αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας, κατάφερε να αυξήσει το ΑΕΠ το 2015 πάνω από 500 δισ. δολάρια ή 6,9%. Η κατανάλωση συμμετείχε στην ανάπτυξη κατά 66% και διευρύνθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις επενδύσεις, ενώ οι υπηρεσίες είναι τώρα ο σημαντικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, ζήτησε «καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αγορές» και συνέστησε ηρεμία έναντι της δεδομένης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας της κινεζικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Το «Βrexit» στο τραπέζι

Επίσης, στη χτεσινή μέρα ξεχώρισαν οι συζητήσεις για το «μέλλον της Ευρώπης» (δηλαδή, επί της ουσίας, της ΕΕ με τη σημερινή της δομή).

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει τη θέση της χώρας του «σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ενωση» (δηλαδή σε μια ΕΕ με πιο αναβαθμισμένη θέση του βρετανικού κεφαλαίου), με την... απειλή μιας εξόδου της Βρετανίας με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έως το 2017, ενώ παραπονέθηκε γιατί η χώρα του, χωρίς να είναι στην Ευρωζώνη πληρώνει, όπως είπε, τις αδυναμίες της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκή παζάρια στο φόντο της επιβράδυνσης (2023-07-19 00:00:00.0)
Προς αναζήτηση επενδύσεων και πρώτων υλών στην Αφρική (2018-09-07 00:00:00.0)
Περιοδεία σε Αφρική και Μέση Ανατολή (2018-07-20 00:00:00.0)
Οταν «βήχει» η Κίνα φοβούνται για «πνευμονία» στις υπόλοιπες οικονομίες (2015-07-19 00:00:00.0)
Τα κέρδη στην Ιαπωνία δεν φέρνουν ανάκαμψη (2015-07-08 00:00:00.0)
Αποφάσεις για πιο ενιαία παρέμβαση στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία (2014-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ