Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς αναζήτηση επενδύσεων και πρώτων υλών στην Αφρική

Το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για την «ήπειρο των ευκαιριών» ανέδειξε και η πρόσφατη περιοδεία Μέρκελ στη Δυτική Αφρική

Η Αγκ. Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γκάνας, Νάνα Ακούφο - Αντο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γκάνας, Νάνα Ακούφο - Αντο
«Στα επόμενα δέκα χρόνια θα κατασκευαστούν στην Αφρική περισσότερα απ' ό,τι σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία εκατό χρόνια». Με αυτήν τη γλαφυρή δήλωση ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ, ο οποίος συνόδευε την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στην περιοδεία της σε Σενεγάλη, Γκάνα και Νιγηρία (29 - 31 Αυγούστου), κάλεσε τους γερμανικούς ομίλους να επενδύσουν περισσότερο στην Αφρική.

Ο Μίλερ έχει αποκαλέσει πολλές φορές την Αφρική «ήπειρο των ευκαιριών» και αυτό ισχύει και για τον τομέα των πρώτων υλών και της Ενέργειας, είπε στην ίδια συνέντευξη και πρόσθεσε: «Η Ινδία και η Κίνα είναι ήδη εκεί και έχουν εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες τους». Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα αποθέματα λιθίου, του λεγόμενου «λευκού χρυσού», που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι ευκαιρίες της τεράστιας και πλούσιας «μαύρης ηπείρου» βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όπως μαρτυρούν και οι απανωτές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών από διάφορες χώρες, όπως Μ. Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Τουρκία κ.ά.

Σενεγάλη

Η Σενεγάλη είναι μια φτωχή χώρα, αλλά βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία και πολλοί όμιλοι θέλουν μερίδιο της «πίτας». Το 2017 η οικονομία της χώρας των 15 εκατ. κατοίκων αναπτύχθηκε κατά 7,2%, και φέτος η ανάπτυξή της θα φτάσει στο 8%. Τα κεφάλαια που ρέουν προς τη χώρα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, η οποία από το 2005 έχει επενδύσει 1,9 δισ. δολάρια στη Σενεγάλη (Ινστιτούτο «Κόνραντ Αντενάουερ»). Μάλιστα, λίγες βδομάδες πριν από τη Μέρκελ, τη χώρα επισκέφτηκε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Από την άλλη, οι οικονομικές σχέσεις Σενεγάλης - Γερμανίας είναι ακόμη πολύ πίσω, όπως σημειώνει ο γερμανικός Τύπος.

Προωθώντας το «Σύμφωνο για την Αφρική», μια γερμανική πρωτοβουλία στα πλαίσια των G20 για αναπτυξιακά επενδυτικά πακέτα με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, η Αγκ. Μέρκελ συναντήθηκε στο Ντακάρ με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης, Μακί Σαλ.

Τα γερμανικά μονοπώλια εστιάζουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, και υπεγράφη συμφωνία για την ηλεκτροδότηση 300 χωριών της Σενεγάλης που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια. «Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα στην ύδρευση, και με ιδιωτικές επενδύσεις», επισήμανε η Μέρκελ. «Αυτό έγινε σαφές και στη συζήτηση: Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις!», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «στη χώρα σας κάθε χρόνο 300.000 νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας».

Ο Μακί Σαλ σημείωσε: «Η Αφρική έχει 1 δισ. ανθρώπους και βιώνει συνεχή ανάπτυξη, η οποία φυσικά είναι και μια πρόκληση. Πάντως τώρα υπάρχουν 400 - 500 εκατ. άνθρωποι που ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν αγοραστική δύναμη. Είναι μια τεράστια περιοχή, όπου υπάρχουν ακόμα πολλά να οικοδομηθούν: Δρόμοι, σιδηρόδρομοι, ύδρευση. Οι ευκαιρίες είναι εκεί και είμαστε ανοιχτοί».

Γκάνα

Η Γκάνα θεωρείται μια αφρικανική χώρα - μοντέλο, εξαιτίας των «μεταρρυθμίσεων» και της σταθερής καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες μαστίζουν το λαό. Επιπλέον, η διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα με την Ακτή του Ελεφαντοστού επέτρεψε στη χώρα να εκμεταλλευτεί μεγάλα πρόσθετα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μαζί με τη Σενεγάλη χαρακτηρίζονται από τη γερμανική κυβέρνηση ως «πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων».

Στην πρωτεύουσα, Ακκρα, η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Νάνα Ακούφο - Αντο, ενώ συμμετείχε και σε «Στρογγυλό Τραπέζι» με εκπροσώπους γερμανικών ομίλων που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Η καγκελάριος υπογράμμισε πως «η Γκάνα είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους στην υποσαχάρια Αφρική», αλλά υπάρχουν «μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες» και η «γερμανική οικονομία ενδιαφέρεται πολύ, τόσο για το εμπόριο όσο και για τις επενδύσεις. Αυτό το βλέπουμε και στο μεγάλο αριθμό των εκπροσώπων της βιομηχανίας που βρίσκονται εδώ σήμερα».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για έργα υποδομής, για την εκβιομηχάνιση της χώρας, για την ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές, αλλά και για την εκπαίδευση και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, καθώς «υπάρχει νεαρός πληθυσμός, με πολύ χαμηλή μέση ηλικία».

Νιγηρία

Στο πολυπληθές και νεαρό σε ηλικία εργατικό δυναμικό της Νιγηρίας, όπου το 60% των σχεδόν 200 εκατ. κατοίκων στη χώρα είναι κάτω των 30 ετών, αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, Μουχαμάντου Μπουχάρι, λέγοντας πως πρέπει «να γίνουν πολλά στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, όπου συνοδευόταν από εκπροσώπους γερμανικών ομίλων, υπεγράφησαν διάφορες επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως μια συνεργασία της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας και της Γερμανίας που εξασφαλίζει τη χορήγηση δανείων σε γεωργικές επιχειρήσεις. Επίσης υπεγράφη συμφωνία με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» για να ξεκινήσει παραγωγή αυτοκινήτων στη Νιγηρία.

Ακόμη, υπογραμμίστηκε πως η Νιγηρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην υποσαχάρια Αφρική και οι εμπορικές σχέσεις θα πρέπει να ενταθούν.

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, που αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει κάνει βήματα στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ