Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Διαφημίζει τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησής του

Ζητώντας σαν ανταμοιβή την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και την έναρξη της συζήτησης για «ρύθμιση» του κρατικού χρέους

Από τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για το «Μέλλον της Ευρώπης»
Από τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για το «Μέλλον της Ευρώπης»
Επικαλούμενος το πακέτο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη εφαρμόσει ή πρόκειται άμεσα να το κάνει, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, πρόβαλε επιτακτικά την αξίωση για ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

Συναντήσεις με Λαγκάρντ - Λιου

Το ζήτημα αυτό έθεσε τόσο στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, όσο και στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρεμούρα της κυβέρνησης είναι απολύτως εξηγήσιμη, καθώς ελπίζει με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» του αντιλαϊκού της έργου να ανάψει το πράσινο φως για έναρξη της συζήτησης για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους. Στόχος η εξοικονόμηση πόρων για παραπέρα κρατική στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση με την Κρ. Λαγκάρντ επικεντρώθηκε στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και συνολικά του ελληνικού προγράμματος, ενώ λέγεται πως συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκε «να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, αλλά και στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης των αδήλωτων κεφαλαίων που προωθεί παράλληλα η κυβέρνησή του.

Το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Η Κρ. Λαγκάρντ, εξάλλου, επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Ενα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδική τροχιά», προσθέτει το ΔΝΤ.

Στη συνάντηση με τον Τζ. Λιου - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - συζητήθηκε επίσης η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, συζητήθηκε «η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Πολιτική «δυναμίτης» στα λαϊκά δικαιώματα

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε συμμετάσχει, μαζί με τον Β. Σόιμπλε και άλλους, σε πάνελ (μαζί με τους πρωθυπουργούς Ολλανδίας και Γαλλίας) για το μέλλον της Ευρώπης. Εκεί φέρεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να υπέδειξε - κατά παράφραση της γνωστής αποστροφής - ότι «είναι η εφαρμογή, ανόητοι...», δηλαδή η συνεπής υλοποίηση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας που αντιμετωπίζει, όπως είπε, η ΕΕ. Ζήτησε εκ νέου τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά στα της οικονομίας φέρεται να υποστήριξε, προσπερνώντας το νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης διαφορετικών καπιταλιστικών οικονομιών, ότι «χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δεν μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη».

Επαίνεσε σαν επίτευγμα την αιματηρή για το λαό «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή» και κόμπασε για την πολιτική της κυβέρνησής του, λέγοντας «συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε τη γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει την αποδοχή απ' τους βιομήχανους και άλλους της ελάχιστης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν (με διασφάλιση πολλαπλάσιων «ανταλλαγμάτων» βεβαίως), ισχυριζόμενος πως αυτό έγινε επειδή «κατάλαβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις». Προσπερνά, βέβαια, το γεγονός ότι η κυβέρνησή του διατηρεί ατόφιο το αντεργατικό πλαίσιο που έχει ήδη τσακίσει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, με βασικό στοιχείο τη διαρκή επίθεση στην τιμή της εργατικής δύναμης.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλώνοντας «εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων.Εύχομαι οι συνεχείς διαφωνίες των θεσμών, εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις». Αναφέρεται φυσικά στην έγκαιρη ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», ώστε να ξεκινήσει, όπως ελπίζουν, η συζήτηση για ρύθμιση του κρατικού χρέους.

Ο Β. Σόιμπλε σχολίασε σχετικά πως εάν κάποιος ζητούσε από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει τη συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί». Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το ότι οι άλλοι «εταίροι» επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Κράχτης» επενδυτών

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bloomberg», ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα το 2016 θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης και... θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, απαρίθμησε τα θετικά κατά την κυβέρνηση σημάδια στην οικονομία, μίλησε για μεγάλες ευκαιρίες, πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το 97% των ευρωενωσιακών διαρθρωτικών κονδυλίων τον περασμένο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο για την ανάκαμψη, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες και με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο.

  • Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιείται ελάχιστες μέρες μετά την επίσκεψη στη Γερμανία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να «τρέξει» την «πρώτη» αξιολόγηση και να ανοίξει επισήμως τα παζάρια για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ