Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αντιιμπεριαλιστικό - αντιΝΑΤΟικό κίνημα

- Πώς αντιμετωπίζει ο λαός της Θεσσαλονίκης την κατάσταση που διαμορφώνεται στα βόρεια σύνορά μας με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις;

- Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δεν πάει καθόλου καλά, μυρίζει μπαρούτι όλο και νοτιότερα. Οσοι ζούμε στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή το αντιλαμβανόμαστε αυτό πιο έντονα. Μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων και υλικού καθημερινά περνούν προς τα βόρεια. Το λιμάνι κυριολεκτικά έχει μετατραπεί σε ναύσταθμο του ΝΑΤΟ. Κορύφωση αυτής της κλιμάκωσης ήταν ο κατάπλους της Νατοϊκής αρμάδας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζεται από όλους, κάτι που δε γινόταν ένα χρόνο πριν. Στην κατεύθυνση αυτή θα επιμείνουμε ως Οργάνωση, γιατί θεωρούμε ότι ο καθένας μπροστά στις σοβαρότατες εξελίξεις που αναμένονται πρέπει να πάρει τις ευθύνες του.

- Ποια είναι η στάση της Οργάνωσης απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, πώς δρα και παλεύει;

- Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Αντιπολεμικής Επιτροπής του νομού και ενισχύουμε τις προσπάθειές της για διεύρυνσή της, για βάθεμα της καλής συσπείρωσης φορέων και προσώπων που έχει πετύχει μέχρι τα τώρα. Εκφραση αυτών των προσπαθειών ήταν η μαζική διαμαρτυρία στο διήμερο 7-8 του Ιούλη απ' αφορμή την επίσκεψη του Νατοϊκού στόλου στην πόλη. Παράλληλα, καθημερινά με ευέλικτες μορφές παρέμβασης - όπως μοίρασμα κομματικού υλικού και άλλες δράσεις - προσπαθούμε να ενημερώσουμε το λαό, να κρατάμε στην επικαιρότητα το ζήτημα της κλιμάκωσης της έντασης και την ανάγκη για κλιμάκωση της Αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

- Με ποιο τρόπο δουλεύει η Οργάνωση στην κατεύθυνση ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος;

- Οι επιπτώσεις απ' αυτή την κατάσταση στην οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής είναι καταστροφικές. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, πατώντας και στις εμπειρίες μας από τη δράση στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, προσπαθούμε να παρέμβουμε σε δύο επίπεδα: προς φορείς της πόλης, προς το μαζικό λαϊκό κίνημα και τις οργανώσεις του. Ετσι, κλιμάκια στελεχών της Οργάνωσης συναντήθηκαν με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, το Εργατικό Κέντρο, το «Δημόκριτο» της Θεσσαλονίκης. Αυτή η προσπάθεια αυτοτελούς παρέμβασης της ΚΟ προσπαθούμε να βρει έκφραση και στο επίπεδο των Αχτίδων με τους αντίστοιχους φορείς, δήμους, κοινότητες κλπ. Επίσης, ένα πρόγραμμα συγκεντρώσεων στα χωριά και στις συνοικίες της πόλης είναι σε εξέλιξη.

- Ομως υπάρχει και η εσωτερική αντιλαϊκή πολιτική. Πώς δένεται η αντιιμπεριαλιστική δράση με τη συνολική πολιτική και τις προτάσεις διεξόδου του Κόμματος;

- Σ' αυτές τις συγκεντρώσεις, στις συζητήσεις μας προσπαθούμε να βάλουμε το σύνολο της πολιτικής του Κόμματος, να δέσουμε τα ζητήματα του πολέμου με τα εργασιακά, την κοινωνική ασφάλιση και να δώσουμε την πρόταση διεξόδου. Διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι καλή. Και υπάρχουν αρκετές οργανώσεις που δούλεψαν καλά για την επιτυχία αυτών των συγκεντρώσεων. Μας απασχολεί, όμως, η συνέχεια της δράσης. Στο αντιπολεμικό μέτωπο να δώσουμε συνέχεια και απ' αφορμή διάφορες επετείους, όπως π.χ. εισβολή στην Κύπρο το '74, Χιροσίμα, Ναγκασάκι τον Αύγουστο. Ενώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε μια ετοιμότητα για παρέμβαση, αν και όποτε χρειαστεί.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ