Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δε βομβαρδίσαμε εμείς, το θέμα δε μας αφορά!

«Η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο δεν προκάλεσε περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή»! Αυτή είναι απάντηση που έδωσε με περισσό θράσος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλη του 2000, σε αναφορά που έκαναν προς αυτήν, η Ενωση Ελλήνων Χημικών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Αναφορά - καταγγελία, βάσει της οποίας, τονιζόταν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, είχαν συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς και την υγεία των κατοίκων.

Κι όμως! Εξι μήνες πριν έρθει στην επιφάνεια το ραδιενεργό έγκλημα που συντελέστηκε στα Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντούσε επισήμως στις σχετικές καταγγελίες, υποστηρίζοντας στο έγγραφό της, με ημερομηνία 11/7/2000, ότι «δεν προκλήθηκαν περιβαλλοντικές καταστροφές» από τους βομβαρδισμούς με απεμπλουτισμένο ουράνιο!!! Μάλιστα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο απόγειο της προκλητικότητάς τους, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι: «Η επιτροπή είναι της γνώμης ότι η εν λόγω αναφορά θίγει θέματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο των δραστηριοτήτων της Κοινότητας», αφού «ο βομβαρδισμός της ΟΔΓ δεν έγινε από την Κοινότητα, αλλά από άλλο διεθνή οργανισμό, του οποίου η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν αποτελεί μέλος»!

Η αλήθεια, βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβρη του 2000, ο Ουκρανός επιστήμονας Σ. Κουρίκιν, βρέθηκε στις βομβαρδισμένες περιοχές και κατέγραψε τις συνέπειες στο περιβάλλον για λογαριασμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Βάσει αυτών, λοιπόν, των ερευνών, συνέταξε έκθεση την οποία και απέστειλε σε ΟΗΕ και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο συγκεκριμένο κείμενο, αφού αναλύει με αριθμούς και στοιχεία τη μόλυνση που έχει υποστεί η περιοχή, τονίζει: «Ο αέρας, τα ποτάμια και το υπέδαφος υποφέρουν από μόλυνση, η οποία έχει επηρεάσει ολόκληρη τη Βορειοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα τις Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία την ΠΓΔΜ και την Ουκρανία»...

Αναφορικά με τη χώρα μας, ο Ουκρανός επιστήμονας επισημαίνει «είναι πολύ πιθανόν το απεμπλουτισμένο ουράνιο, να είναι υπεύθυνο για την αύξηση κατά οκτώ φορές του επίπεδου ραδιενέργειας, η οποία εντοπίστηκε στη Μακεδονία το Μάη του 1999»... Βέβαια, παρά την έκθεση που πήραν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μέχρι και τη στιγμή που υπήρξαν οι πρώτοι θάνατοι στρατιωτών, καμώνονταν ότι «δε γνώριζαν» απολύτως τίποτα...

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Α. Θεοφίλου, είχε πολλές φορές υπογραμμίσει και επισημάνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «τα ηλεκτρικά φορτία που παράγονται από την ακτινοβολία του Ουρανίου συμβάλλουν στο σχηματισμό μικρών σταγονιδίων, τα οποία υπό τη μορφή νέφους μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν συναντήσουν ψυχρές αέριες μάζες, να σχηματίσουν μεγάλες σταγόνες και να έχουμε βροχές». Τέτοιες βροχές, τόνιζε ο ίδιος, «είχαν παρατηρηθεί και στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κόσσοβο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ