Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Η κυβέρνηση διεκδικεί σημαντικότερο ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Σημαντικότερο ρόλο της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ως χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θέλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, μετά τη συνάντησή του, στην Αθήνα, με τον Κύπριο ομόλογό του, Χρ. Φωκαΐδη.

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν ξεχνούμε ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Οι κοινές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις φίλες χώρες της περιοχής μας, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η δημιουργία της επέκτασης του ενιαίου αμυντικού δόγματος, της κοινής πολιτικής Ελλάδας - Κύπρου σε Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος έδειξε την απόφασή μας να εργαστούμε σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε μηχανισμούς σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Σχεδιασμοί που αντανακλούν την επιθυμία της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω συνεργασιών που στήνει με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών.

Η προθυμία παροχής και στρατιωτικών υπηρεσιών

Τόνισε επίσης: «Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά πλέον και η ανάγκη καθορισμού οικονομικής ζώνης στην Ελλάδα, σε σχέση με την πολιτική την οποία εφαρμόζουμε, δημιουργεί καινούριες απαιτήσεις για την αμυντική και στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου».

Παραπέρα, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υποστήριξε σχετικά με το ISIS: «Η τρομοκρατία απλώνεται και σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απαιτείται συνεργασία και με αυτές τις χώρες. Ο Πρόεδρος Σίσι και η κυβέρνηση της Αιγύπτου δίνουν ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Βόρειος Αφρική. Η Αίγυπτος δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ. Ομως, συνεργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε μαζί της στενά για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Το Ισραήλ δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ομως, με το Ισραήλ έχουμε στενές σχέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει με την Ιορδανία, με το Λίβανο και άλλες χώρες, τα Εμιράτα, moderate χώρες της Μέσης Ανατολής όπου πρέπει να υπάρχει συνεργασία».

«Θα κάνουμε τα πάντα»

Εξηγώντας το περιεχόμενο της τέτοιας συνεργασίας, είπε: «Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών. Εδώ θέλω να πω ότι χρειάζεται συνεργασία και με τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ (...) Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία συνεργασία στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, με χώρες όπως είναι η Ρωσία ή με χώρες όπως είναι η Ινδία και αναφέρομαι ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που έρχονται από το Πακιστάν και πιθανώς συμμετέχουν σε τέτοιες οργανώσεις (...) Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας».

Στον ίδιο καμβά κινήθηκε και ο Κύπριος ομόλογός του: «Σε μία εποχή νέων ασύμμετρων απειλών, αλλά και σε μια περιοχή έξαρσης της ένοπλης βίας, της τρομοκρατίας, του φονταμενταλισμού, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν να διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο ως βασικοί πυλώνες ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή. Η αντιμετώπιση των νέων απειλών και των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας προϋποθέτει βεβαίως τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων όσοι παραμένουν δεσμευμένοι στην προοπτική της (σ.σ.: ιμπεριαλιστικής) ειρήνης και της δημιουργίας συνθηκών περιφερειακής σταθερότητας».

Πηγαίνοντας στο «ψητό» της υπόθεσης, πρόσθεσε: «Οι νέες ενεργειακές προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να πω, αναμφίβολα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προοπτική αυτής της συνεργασίας, αλλά και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων και παραδοσιακών διαιρέσεων. Κύπρος και Ελλάδα, μέσα από τις σχέσεις συνεργασίας που προωθούν με χώρες της περιοχής, με φίλες γειτονικές χώρες, ενθαρρύνουν αυτήν την προοπτική».

Καλλιεργούν ψευδαισθήσεις

Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος γνωστοποίησε ότι στην επόμενη Σύνοδο της ΕΕ ξεκινά η χάραξη του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΕ σε θέματα άμυνας. «Εδώ, πλέον, πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις», είπε. «Η ΕΕ, όταν μιλάει για ευρωπαϊκά σύνορα, εννοεί ή όχι και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα διασφαλίζοντας τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο; Δεν μπορεί ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος να παραβιάζεται από τουρκικά αεροσκάφη και την ίδια ώρα να παραπλέουν ευρωπαϊκά σκάφη τα οποία παρακολουθούν απλώς τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή τις παραβιάσεις των εθνικών ή των ευρωπαϊκών υδάτων», συμπλήρωσε, εκχωρώντας την υπεράσπιση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ