Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δυνάμεις με ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική στήνουν πάλι έναν κάλπικο διπολισμό

Την καθαρή θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική χωρίς αστερίσκους επανέλαβε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Γ. Δαράκη και Γ. Δάρρα παραχώρησε, χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συζήτηση άνοιξε με ερώτηση για τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής την Κυριακή, στο ΣΕΦ. «Ηταν, όντως, μια σημαντική βραδιά, μια πολύ σπουδαία εκδήλωση, όχι μόνο από την άποψη της μαζικότητας», σχολίασε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος και στην πολύ σπουδαία μουσικοθεατρική παράσταση που πλαισίωσε την εκδήλωση.

Ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε αν και πόσο έχει γεράσει το ΚΚΕ και σημείωσε πως αν και είναι «από τα πιο παλιά κόμματα στην ελληνική κοινωνία (...) ανανεώνεται συνεχώς, έχει καινούργιες προγραμματικές επεξεργασίες μετά το τελευταίο Συνέδριό του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την πίστη του Κόμματος στο λαό, σημειώνοντας πως «όταν ο λαός αποφασίζει να αξιοποιήσει τη δύναμή του, γιατί είναι μεγάλη η δύναμη που έχει ο ίδιος ο λαός, το κίνημά του, μπορεί να κάνει θαύματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποχώρηση του κινήματος σήμερα, τόνισε: «Υπάρχει υποχώρηση του κινήματος σήμερα, και γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε να παίζει αυτό το ρόλο ακριβώς για να περνάει πιο ανώδυνα αντιλαϊκές, βάρβαρες επιλογές του κεφαλαίου, της ΕΕ, της τρόικας».

Για το αν βλέπει αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, υπογράμμισε ότι «δεν έχει τελειώσει οριστικά η αναμόρφωσή του και βεβαίως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, είναι ένας κόμβος, ένας κρίκος για την παραπέρα εξέλιξη της αναμόρφωσης αυτού του πολιτικού σκηνικού», αν και «οι εξελίξεις έχουν και τη δική τους δυναμική και κυρίως η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα».

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά του όρου «δεξιά» και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Είναι φανερό ότι πάει να δημιουργηθεί πάλι ένας κάλπικος δικομματισμός, διπολισμό θα τον έλεγα καλύτερα (...) Είναι ψεύτικος διαχωρισμός, είναι κάλπικος, είναι τεχνητός (...) Εχουν μια κοινή συνισταμένη, μια ενιαία στρατηγική, που είναι η υπεράσπιση αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος».

Ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε ακόμα την αντίφαση με τη στάση των άλλων κομμάτων, που πρέπει αφενός να αναζητούν συναίνεση, αφετέρου να προωθούν το δικομματισμό, τις ενστάσεις που φέρεται να έχουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Στην ερώτηση για το ποια είναι η αντιπρόταση του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες τις προηγούμενες, θα πρέπει να τα πάρουν από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Και ειδικά για την Ασφάλιση, ο μόνος που δε φταίει είναι αυτός που την πληρώνει συνεχώς, είναι ο εργαζόμενος (...) Αρα, λοιπόν, η μεγάλη εργοδοσία και το κράτος να πληρώσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο πεδίο συμφωνίας με την κυβέρνηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέδειξε την αντιλαϊκή πολιτική της τόσο στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», με την εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, την αποδοχή του νέου διχοτομικού σχεδίου «τύπου Ανάν» για το Κυπριακό κ.ο.κ., όσο και στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης στην Ευρωζώνη κ.τ.λ., τονίζοντας ότι «σε όλα τα ζητήματα και στα λεγόμενα εθνικά θέματα (...) δεν υπάρχει ζήτημα συμφωνίας (...) Δεν μπορεί να υπάρχει κοινή άποψη».

Για τον εκλογικό νόμο

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και τη συζήτηση που υπήρξε για το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, υπήρξε ο ακόλουθος διάλογος με τους δημοσιογράφους:

Δ. Κ.: «Για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, εμείς έχουμε μια καθαρή θέση για την απλή αναλογική. Αν έρθει η απλή αναλογική χωρίς αστερίσκους, χωρίς βάλτε ένα πριμ 20 - 30 βουλευτών στο πρώτο κόμμα...».

-- Το συζητήσατε μαζί του; τι σας είπε; Γιατί και ο κ. Κουρουμπλής έκανε κάποιες δηλώσεις.

Δ. Κ.: «Μιλήσαμε και για τον εκλογικό νόμο. Σκέφτεται να φέρει εκλογικό νόμο, γι' αυτό με ενημέρωσε. Θα γίνει διαβούλευση με τα κόμματα...».

-- Θα είναι απλή αναλογική;

Δ. Κ.: «Δεν θα είναι απλή αναλογική. Μου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να γίνει απλή αναλογική, δεν μπορεί να πάει σε αυτήν την κατεύθυνση. Μιλάει για ένα αναλογικότερο σύστημα, το οποίο όμως δεν είναι απλή αναλογική. Δηλαδή, περιέχει το μπόνους του πρώτου κόμματος, μικρότερο, περιέχει κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, περιέχει κάποιες αλλαγές στο πλαφόν, περιέχει κάποια τέτοια μέτρα. Από αυτά που γενικά μου περιέγραψε, διότι πρέπει να δούμε και το συγκεκριμένο νόμο, δεν προκύπτει ζήτημα, όπως είπατε, συναίνεσης εκ μέρους του ΚΚΕ γι' αυτόν τον εκλογικό νόμο».

Οι δηλώσεις Κουρουμπλή

Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, ανακοίνωσε χτες «σαρωτικές αλλαγές» στον εκλογικό νόμο, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτές δε θα αφορούν σε καθιέρωση απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε πως θα «σπάσουν» όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β' Αθηνών, προσθέτοντας πως κατά την προσωπική του άποψη «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές». Ανέφερε ακόμα ότι ο εκλογικός νόμος θα έρθει μέσα στο 2016 και χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς».

Ακόμα, είπε ότι στο τραπέζι θα μπουν και η θητεία των βουλευτών και το μπόνους των 50 εδρών.

Ο Π. Κουρουμπλής άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο θέμα των ποσοστών που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή σε μία περιφέρεια, με στόχο, όπως είπε, τη δικαιότερη δυνατή αντιπροσώπευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ