Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τρέχει στις ράγες που ορίζουν οι ανάγκες του κεφαλαίου

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει η νέα ηγεσία της ΝΔ, στην προσπάθειά της να εμφανίσει και πάλι το κόμμα της ως «ικανή» εναλλακτική για το κεφάλαιο, παρέχοντας εχέγγυα ότι μπορεί να προωθήσει πιο αποτελεσματικά από την παρούσα κυβέρνηση τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται για να αναθερμάνει την οικονομία του πάνω στα ερείπια εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Κινήσεις στο εσωτερικό

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών κομπρεμί και αναδιατάξεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης όρισε χτες αντιπροέδρους του κόμματος τους Κ. Χατζηδάκη και Α. Γεωργιάδη, με αρμοδιότητες τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, αντίστοιχα.

Προηγούμενα, φρόντισε να συναντηθεί την Κυριακή με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΝΔ και νυν ευρωενωσιακό Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε δημόσια:«Σε αυτήν την καινούρια περίοδο που εγκαινιάζεις, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις».

Να σημειωθεί ότι, καθώς, επισήμως, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το θέμα «έχει να κάνει και με την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, η οποία δυστυχώς όλο εντείνεται. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο με τις δυνατότητές της, βγαίνοντας από την εσωστρέφειά της, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τι σημαίνει αυτή η χώρα για την ευρύτερη περιοχή». Αλλο ένα δείγμα του πώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ υπηρετούν παράλληλα τον κομβικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, μέσω ακόμα βαθύτερης εμπλοκής του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Παραπέρα, σε ένα μπαράζ συναντήσεων, με αντικείμενο την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και τις συνεχιζόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, την Πέμπτη με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, και την Παρασκευή με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Επαφές με εξωτερικό

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συνεννοήσεων με κέντρα του εξωτερικού, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, M. Βέμπερ. Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα άμεσης προτεραιότητας της ΕΕ, όπως το Προσφυγικό, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη».

Σηματοδοτώντας την προσήλωσή του στη στρατηγική των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για παραμονή της χώρας σε ΕΕ και ευρώ, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Βέμπερ ότι «η ΝΔ είναι το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και θα είναι δραστήρια παρούσα, όχι μόνο στα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε όλα τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα».

Επίσης, υπογράμμισε την «ανάγκη να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και με την ενεργό, παραγωγική συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων».

Εξάλλου, έχει τη σημασία του το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την πρώτη του παρέμβαση στον Τύπο στον «Εθνικό Κήρυκα» των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το «φιλοατλαντικό» του προφίλ, αλλά και τη στήριξη που είχε η υποψηφιότητά του από μεγάλο κομμάτι της ομογένειας των ΗΠΑ και της αμερικανικής πολιτικής.

«Το λάθος μείγμα...»

Επιχειρώντας, εξάλλου, να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση, από τη σκοπιά του ποιος μπορεί να προωθήσει καλύτερα το μείγμα διαχείρισης που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο, χτες η ΝΔ διακίνησε ενημερωτικό σημείωμα με θέμα: «Το λάθος μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτό το πλαίσιο και αναπαράγοντας την κριτική τμημάτων του κεφαλαίου που απαιτούν ακόμα πιο μεγάλο «μαχαίρι» στις «κοινωνικές δαπάνες», από αυτό στο οποίο έτσι κι αλλιώς προβαίνει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «όταν η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στη συγκράτηση των δαπανών είναι ευκολότερα διατηρήσιμη και φιλικότερη προς την οικονομική ανάπτυξη».

Υπερασπιζόμενη η ΝΔ τα δικά της αντιλαϊκά κυβερνητικά πεπραγμένα, επαίρεται ότι «το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (2012 - 2014), βασίστηκε κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών (...) συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (...) και επέτρεψε την επιστροφή από τη βαθιά ύφεση του 8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014». Αποσιωπά, βέβαια, ότι και αυτή η αναιμική και πρόσκαιρη ανάκαμψη «πάτησε» πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί τα διδάγματα αυτά και από ιδεοληψία και μικροπολιτική εμμονή σχεδίασε ένα 3ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αύξηση φόρων και εισφορών», γεγονός βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παράλληλα με την αντιλαϊκή φοροληστεία, κλιμακώνει και το τσεκούρωμα στις κρατικές δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Αποδέχεται τους αντιλαϊκούς στόχους, αμφισβητεί τα μέσα...

Παράλληλα, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται, ότι καταγγέλλει εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου που και η ίδια ψήφισε, η ΝΔ προχωρά στην ακροβασία να ισχυριστεί ότι «η ΝΔ αμφισβητεί όχι τους στόχους του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, αλλά τα μέσα που επέλεξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επίτευξή τους»...

Επιμένει, δε, ότι «για να ξεφύγει η χώρα από το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και να εξέλθει οριστικά από την κρίση, επιβάλλεται η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με μείωση των φόρων και των εισφορών και μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών».

Επιχειρώντας, τέλος, να αντιπαρατεθεί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, «αντιτείνει την ανάγκη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας μέσω των συνενώσεων των Ταμείων, εναρμόνισης των εισφορών - παροχών και, αναφορικά με τους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, την ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν με βιώσιμο, αυτοτροφοδοτούμενο τρόπο, οι ασφαλιστικές εισφορές». Δύσκολο... σπορ η διαφοροποίηση εδώ, αφού συνενώσεις Ταμείων - πάντα «προς τα κάτω» βέβαια! - προωθεί και η κυβέρνηση, η οποία επίσης «ντύνει» τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση με αναφορές στα «οφέλη» στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org