Σάββατο 16 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ανεβάζουν ρυθμούς οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλη τη χώρα

Με τοπικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν τα μπλόκα, με βάση τον προγραμματισμό που αποφασίστηκε στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αργολίδα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αργολίδα
Εχοντας παραταγμένα χιλιάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας κι άλλων περιοχών, οι μικρομεσαίοι αγρότες αναμένουν το «σύνθημα» για να ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες προς τα κομβικά σημεία των εθνικών οδών όπου θα στηθούν τα μπλόκα.

Τη Δευτέρα, θα συναντηθούν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, για να συζητήσουν και να καταλήξουν την ημερομηνία και το μέρος που θα στηθεί το πανθεσσαλικό μπλόκο, στη βάση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Πρόγραμμα δράσης που θα κλιμακωθεί με το στήσιμο μπλόκων έχουν καθορίσει Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη εκατοντάδες τρακτέρ βρίσκονται ή ετοιμάζονται να βγουν στις πλατείες των χωριών από τον Εβρο έως την Κρήτη.

Χτες, συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα οργάνωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας. Νωρίτερα έγινε πορεία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, η οποία πέρασε από τα καμποχώρια, από το Αργος και κατέληξε στην Εθνική Οδό Αργους - Ναυπλίου, στο ύψος της Δαλαμανάρας, όπου απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Αγγέλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και συνεταιρισμών. Αποφασίστηκε νέα σύσκεψη μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και φορέων και πρόγραμμα πολύμορφων κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο

Τους τσακίζουν από παντού

Η μάχη της μικρομεσαίας αγροτιάς αφορά στην επιβίωσή της, αφού τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ επιταχύνουν τον αφανισμό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την Εφορία και την Ασφάλιση στον ΟΓΑ, το μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό καλείται να πληρώσει πάνω από το 80% του εισοδήματός του! Και μιλάμε βέβαια για ένα διαρκώς μειούμενο εισόδημα, καθώς:

Οι τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ πολλοί παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παραδίνουν στους εμποροβιομήχανους.

Οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις έχουν πετσοκοπεί και με τη νέα ΚΑΠ, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε πέρσι, και θα μειωθούν κατά 60% μέχρι το τέλος του 2019.

Το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και ανεβαίνει κι άλλο, με την απόφαση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, να αυξήσει από το 13% στο 23% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και να καταργήσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.

Οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και νόσων είναι πολλές και μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ - παρά τα υψηλά ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες - δεν τις αποζημιώνει στο σύνολό τους. Ζημιές μεγάλες έχουν οι παραγωγοί και από το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, καθώς μένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες προϊόντων, κυρίως φρούτων.

Αιτήματα για επιβίωση

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στήνουν μπλόκο στα εξοντωτικά μέτρα και ταυτόχρονα προβάλλουν ένα συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο για την επίλυση άμεσων προβλημάτων. Διεκδικούν:

  • Για το Φορολογικό, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Για το Ασφαλιστικό, καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Για τις επιδοτήσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Για τις τιμές, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα από τους εμποροβιομήχανους, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία, το κράτος να εγγυηθεί την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων.
  • Για τον ΕΛΓΑ, άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Για τα χρέη, καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ