Σάββατο 16 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερχεται νέα επίθεση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και δανειστές είναι τα επόμενα μέτρα που θα έρθουν, για να καλυφθούν κάποια δημοσιονομικά «κενά» που έχουν δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό και που συνδέονται και με το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε πως ήδη οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και πως το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και το επόμενο Μεσοπρόθεσμο θα πάρουν υπόψη τους αυτά τα ...κενά, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με πρόσθετη επιβολή φόρων και άλλα μέτρα. Είναι φανερό ότι οι πολλοί πανηγυρισμοί στις Βρυξέλλες για την ικανότητα της κυβέρνησης σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την ικανότητά της να τσακίζει το λαό και να υλοποιεί την πολιτική που ενισχύει τους καπιταλιστικούς ομίλους...

Ε, όχι κι έτσι!

Ανακοίνωση για τη «Softex» έβγαλε χτες το υπουργείο Εργασίας. Σ' αυτήν καταγγέλλει την πολυεθνική ιδιοκτήτρια ότι κλείνει με προσχήματα το εργοστάσιο στο Βοτανικό και επισημαίνει πως «πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας». Σε άλλη ανακοίνωση, το υπουργείο καταγγέλλει επίσης την επιχείρηση «Νέο Αθήναιον - MD Hospital AE», επειδή δεν ανταποκρίνεται στη συμφωνία για «εξόφληση των καθυστερούμενων μισθών» και εκβιάζει για ένταξη στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. Θα περίμενε κανείς τέτοιες ανακοινώσεις να υπογράφονται από κάποια συνδικαλιστική οργάνωση και όχι βέβαια από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Το γεγονός, όμως, ότι το συγκεκριμένο υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση νομοθετούν εξ ονόματος του κεφαλαίου, εξηγεί απόλυτα την προσπάθειά τους να θολώσουν τα νερά και να εμφανιστούν όχι απλά αμέτοχοι στα εγκλήματα της εργοδοσίας, αλλά και σύμμαχοι των εργαζομένων! Η κοροϊδία πάει σύννεφο και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνει ανεκτή από τους εργαζόμενους.

«Διάλογος» με face control!

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για το κεφάλαιο, με ταυτόχρονη προσπάθεια για «κοινωνική συναίνεση», δηλαδή «σιγή νεκροταφείου» για να περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα που «τρέχουν» με ρυθμούς πολυβόλου σε όλα τα μέτωπα. Κι όταν αυτή η σούπα της «συναίνεσης» τους ξινίζει, έστω και λιγάκι, βγάζουν τον πραγματικό τους «αφοσιωμένο στην αποστολή» εαυτό. Ετσι, μετά τα παραληρήματα του υπουργού Παιδείας και της «Αυγής» που μιλάνε για «επαναστατική γυμναστική» και για «παραθρησκευτικές οργανώσεις», επειδή το ΜΑΣ και άλλοι «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν στη φιέστα του ψευτοδιαλόγου για την Παιδεία, ήρθε και το χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας και μας... αποτελείωσε: «Ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος συνεχίζεται (...) Σημειώνεται ότι λόγω των εξειδικευμένων θεματικών που ακολουθούν και της στενότητας του χώρου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνάντησης, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και ιδιότητα) στη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας του Διαλόγου για την Παιδεία έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβουν τη σχετική πρόσκληση». Αυτά... τα ωραία. Οσο για τους χιλιάδες μαθητές - φοιτητές και λαού, μην ανησυχούν εκεί στην κυβέρνηση: Θα επιστρέψουν την πρόσκληση του ψευτοδιαλόγου ως απαράδεκτη.

Δώσ' του κλότσο να γυρίσει...

Γνωστό το κόλπο που προηγείται όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων: Πρώτα ρίχνεται μια «πρόταση σοκ», μετά τάχα «μαζεύεται», αλλά περνάνε τα ίδια και στο μεταξύ έχει ήδη ζυμωθεί στις συνειδήσεις, ώστε τα αντιλαϊκά μέτρα να περάσουν χωρίς πολλά - πολλά. Αυτή είναι η ουσία της ιστορίας που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριανταφυλλίδη στην «Αυγή» για επιβολή διδάκτρων στα σχολεία. Και καθόλου δεν καθησυχάζει η επιχείρηση των υπόλοιπων ΣΥΡΙΖΑίων, με πρώτο τον υπουργό Παιδείας, που έσπευσαν να μιλήσουν για «προσωπικές απόψεις», ούτε βέβαια οι αστειότητες του ίδιου ότι «δε μίλησε για δίδακτρα αλλά για συνδρομή»! Γιατί μπορεί τον «κλότσο» να τον έδωσε ο Τριανταφυλλίδης, αλλά η «κόκκινη κλωστή» που διατρέχει όλη την αντιεκπαιδευτική πολιτική και αυτής της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη συμφωνία τους με τη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που υλοποιούν. Οπως και στην ίδια τη θεματολογία του ψευτοδιαλόγου, όπου ως βασικό θέμα συζήτησης έχουν ενταχθεί τα «διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα» και η «αξιοποίηση της περιουσίας» ιδρυμάτων και σχολείων. Οπότε, ας αφήσουν τα παραμύθια περί «δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για αναβάθμιση της δωρεάν Παιδείας».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1794 Πεθαίνει ο Βρετανός ιστορικός Εντουαρντ Γκίμπον.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ). Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση.

1921 Η Ρωσική Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Σοβιετική Δημοκρατία και η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας υπογράφουν σύμφωνο για τη συνένωσή τους.

1933 Μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση αυτή έμεινε στην εξουσία λιγότερο από 2 μήνες (μέχρι τις εκλογές του Μάρτη). Ηταν η τελευταία πρωθυπουργία του Ελ. Βενιζέλου.

1947 Οι εργάτες των πετρελαιομηχανών του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία για τα ζητήματά τους και κατά της τρομοκρατίας.

1962 Η Ενωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία κατά τις εκλογές του 1961 που έχει στη διάθεσή της.

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης 40 χιλιόμετρα νοτίως της Λάρισας. Οι δύο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του σάχη, ο οποίος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1991 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο βγάζει απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ακολούθως, με ψήφους 7 - 6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος. Αντιθέτως, στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκαν ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενώ στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ποινές που εξαγοράστηκαν.

1998 Πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

2008 Πεθαίνει ο φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ