Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας η σύλληψη Μιλόσεβιτς

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ελληνικών μαζικών φορέων για τη δίκη του πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου στη Χάγη

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε ψήφισμά του αναφέρει: «Πριν δύο χρόνια ο ελληνικός λαός σύσσωμος καταδίκασε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Πριν ενάμιση χρόνιο οι Ελληνες Ηθοποιοί στο Σύνταγμα έκαναν το ίδιο με τον τρόπο τους. Σήμερα υπονομεύεται ξανά το παρόν και το μέλλον αυτών που με έναν στόχο πάνω στο στήθος αντιστέκονταν. Αμαχοι νεκροί, γυναίκες, παιδιά και γέροντες. Η υποδομή ολόκληρη της χώρας διαλύθηκε, στο όνομα μιας επέμβασης που έγινε για "ανθρωπιστικούς λόγους"!!! Σήμερα ο λαός που αντιστάθηκε σ' αυτή τη βαρβαρότητα "ξαναδικάζεται" στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέσω του ηγέτη του. Η παράδοση του οποίου έγινε για μια χούφτα δολάρια...».

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ συνεχίζει: «Σήμερα μαθαίνουμε με τον πιο ωμό και κατηγορηματικό τρόπο πως στους λαούς που αντιστέκονται στη νέα παγκοσμιοποιημένη τάξη πραγμάτων, που θέλουν ελεύθερη τη χώρα τους, θα επιβάλλεται η ίδια μεταχείριση. Η διατεταγμένη διεθνής "δικαιοσύνη" παρούσα κι εδώ όπως στην Κύπρο, τη Χιλή, την Παλαιστίνη, την Κολομβία, το Κουρδιστάν και όπου αλλού. Η γειτονιά μας στο έλεος των "συμμάχων" μας. Με τα όπλα να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα. Με τον κίνδυνο μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης ολοένα να πλησιάζει. Οι Ελληνες Ηθοποιοί υιοθετούν για άλλη μια φορά τη θέση - ρήση του Μπρεχτ: "Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όποιος δεν αντιστέκεται είναι λάθος"».

Ο Δήμος Πετρούπολης

«Θεωρούμε εξοργιστικό να συλλαμβάνονται και να δικάζονται ηγέτες που υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας τους, ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτού του πολέμου μένουν ελεύθεροι. Η παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ένα πολιτικό γεγονός πλατιάς εμβέλειας». Τα παραπάνω σημειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης, με ομόφωνο ψήφισμά του, στο οποίο καταγγέλλει την έκδοση του Σέρβου ηγέτη στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης - που προχώρησε με πραξικοπηματικό τρόπο η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση - έναντι «πινακίου φακής».

Τονίζει, δε, ότι το παραπάνω γεγονός συνιστά «κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας και τη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός διεθνούς "τρομονόμου" που τιμωρεί τους αντιπάλους της "νέας τάξης πραγμάτων", που τιμωρεί όσους δε σκύβουν το κεφάλι». Αλλωστε, μόνο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε, σημειώνει το ψήφισμα.

«Αυτό το "δικαστήριο" είναι μια παραγγελία των "χασάπηδων" του ΝΑΤΟ, που μοναδικό στόχο έχουν την καθυπόταξη των συνειδήσεων όσων αντιστέκονται», επισημαίνεται σε άλλο σημείο. Και καταλήγει: «Στη συνείδηση των λαών των Βαλκανίων και όλου του κόσμου, οι πραγματικοί ένοχοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γιουγκοσλαβία είναι οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση Μιλόσεβιτς, καλώντας τους Πετρουπολιώτες μαζί με όλους τους Ελληνες να αντισταθούν με οποιονδήποτε τρόπο σ' αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια».

Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιώς

Από την πλευρά του το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών -Πειραιώς σημειώνει: «Τόσο το κατηγορητήριο, όσο και όλη η διαδικασία παραπομπής παραβιάζουν κάθε έννοια Εθνικής Κυριαρχίας και Διεθνούς Δικαίου. Αποτελούν καρπό αφόρητων πιέσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των οποίων θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι κατηγορούμενοι, γιατί με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή στην πρώην Γιουγκοσλαβία, παραβιάζοντας ωμά και κυνικά τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και υποθηκεύοντας την υγεία των βαλκανικών λαών για τις επόμενες δεκαετίες».

Και καταλήγει: «Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί, ώστε να παύσουν τέτοιες νομικά και πολιτικά απαράδεκτες διαδικασίες, που καμία σχέση δεν έχουν με απόδοση δικαιοσύνης, αλλά αποτελούν την πιο επαίσχυντη πλευρά της προσπάθειας επιβολής της ειδεχθούς και απάνθρωπης "νέας τάξης πραγμάτων"».

Η ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω

Η ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης με δική τους ανακοίνωση «εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση και οργή για την απαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης, ενώ θα έπρεπε να βρεθούν κατηγορούμενοι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους», ενώ καλείται ο λαός του Αιγάλεω «να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να επαγρυπνεί για τα ύποπτα και επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ