Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Πρόσω ολοταχώς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Στο πιο επικίνδυνο μονοπάτι, αυτό της κούρσας των εξοπλισμών, αλλά και του κινδύνου ενός πυρηνικού ολέθρου, εισήλθε πιθανώς η οικουμένη χτες, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ όχι μόνο να προωθήσουν τα σχέδιά τους για την υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» (ΝΜD), γνωστού και ως «υιός του πολέμου των Αστρων», αλλά και την περίπτωση να εξέλθουν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την ΑΒΜ, τη διμερή συνθήκη του 1972, που θεωρείται από επιστήμονες και ειδικούς ως θεμέλιος λίθος της παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την πρώτη δοκιμή που έλαβε χώρα στο Νέο Μεξικό που αφορούσε το σύστημα PAC-3, η κυβέρνηση Μπους έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για ένα επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας, στο οποίο περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις δοκιμών στην Αλάσκα που θα αναπτυχθούν την επόμενη χρονιά και θα κατασκευαστούν μέσα στο 2003, όχι όμως κέντρα δοκιμών, αλλά ως επιχειρησιακά κέντρα στο σχέδιο NMD, που σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2004!

Στο στόχαστρο η ΑΒΜ

Οπως συγκεκριμένα δήλωσε και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Ουόλφοβιτς, απευθυνόμενος στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, ότι εξακολουθώντας το σχέδιο της πυραυλικής άμυνας η κυβέρνηση αναμένει να «προσκρούσει» στη Συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους «σε μερικούς μήνες αντί για χρόνια». Πριν όμως από αυτό ο υφυπουργός αναμένει οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία, το άλλο μέρος που έχει συνυπογράψει τη συνθήκη του 1972 για τον έλεγχο των εξοπλισμών, ώστε η Ουάσιγκτον να μπορέσει να αποφύγει την παραβίαση της συνθήκης, αλλά και ταυτόχρονα να «κινηθεί πέρα από αυτήν». Ηδη για το θέμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», έχει αποστείλει διπλωματικό μνημόνιο, προς όλα τα μέλη του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ όπου αναφέρεται η πολιτική που θα ακολουθεί όσον αφορά την αντιβαλλιστική ασπίδα και κυρίως όσον αφορά τις αμερικανικές θέσεις για την ΑΒΜ και τη ρητορική που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι πρέσβεις, καθώς οι ΗΠΑ αναμένουν να προκληθεί ένας μίνι σάλος, μετά από αυτές τις επιθετικές κινήσεις.

Πάντως, κατά την ίδια ακρόαση στη Γερουσία ο αντιστράτηγος Ρόναλντ Κάντις, επικεφαλής της οργάνωσης του Πενταγώνου για την άμυνα στους βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ότι οι νέες εγκαταστάσεις δοκιμών που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα κάνουν χρήση των ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της αεροπορικής βάσης Μπιτλ και της βάσης Κόμπρα Ντέιν στο νησί Σέμια, και οι δύο στην Αλάσκα, και θα χρησιμοποιούν τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων Κόντιακ στην Αλάσκα για την εκτόξευση κατά στόχων και την καταστροφή τους. «Η μονάδα δοκιμών θα περιλαμβάνει επίσης πέντε σιλό εκτόξευσης πυραύλων, που θα είναι τοποθετημένα στο έδαφος στο Φορτ Γκρίλι στην Αλάσκα. Προβλέπουμε μια πρωτότυπη μονάδα υποστήριξης στο έδαφος που θα περιλαμβάνει, εγκαταστάσεις εκτόξευσης, αισθητήρες και επικοινωνίες δικτύου, που θα έχουν αναπτυχθεί έως το Φλεβάρη του 2002 και θα έχουν κατασκευαστεί έως το Φλεβάρη του 2003», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του προς την επιτροπή ο Ρ. Κάντις.

«Προπέτασμα οι διαβουλεύσεις»

Βέβαια αν και λεκτικά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τονίζουν ότι επιθυμούν να θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά μάλλον τα συναισθήματα που επικρατούν στη ρωσική πρωτεύουσα είναι διαφορετικά. Οχι άδικα φυσικά.

Και ιδού κάποιες πρώτες ρωσικές αντιδράσεις, ενδεικτικές για το τι πρόκειται να επακολουθήσει: «Με προπέτασμα» τις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, καθώς και με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, «αναμφίβολα, πήραν την απόφαση να βγουν από το Σύμφωνο για την Αντιπυραυλική Αμυνα του 1972 και σήμερα ετοιμάζουν εντατικά σχετικά μ' αυτό την παγκόσμια κοινή γνώμη», δήλωσε χτες ο στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη δημοσίευση της οδηγίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφέρεται, ειδικότερα, ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη δοκιμή στοιχείων της εθνικής αντιπυραυλικής άμυνας «θα έρθουν σε σύγκρουση» με το ρωσοαμερικανικό Σύμφωνο για την Αντιπυραυλική Αμυνα σε μερικούς «μήνες και όχι χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ