Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Παλικαρίσιος αγώνας για δεδουλευμένα και απολύσεις

Τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης χτυπάνε την απεργία στη Θεσσαλονίκη
Τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης χτυπάνε την απεργία στη Θεσσαλονίκη
Ο αγώνας των εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», που συνεχίζεται μέχρι και τώρα, είναι από αυτούς που ξεχωρίζουν μέσα στο 2015. Με το «έμπα» του χρόνου που φεύγει, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν για μια ακόμη φορά το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων. Τον περασμένο Γενάρη αποφάσισαν στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Κινητοποιήσεις έγιναν και τον Ιούνη για τον ίδιο λόγο, όπως και τον Αύγουστο.

Η εργοδοσία, βλέποντας ότι οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω, σκλήρυνε κι άλλο τη στάση της. Παρά τις δεσμεύσεις της για σταδιακή αποπληρωμή των δεδουλευμένων, προχώρησε σε απολύσεις. Το επιχειρησιακό σωματείο, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κλιμάκωσε τον αγώνα, έχοντας στο πλευρό του το κλαδικό σωματείο και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Εμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε και στέκεται το ΠΑΜΕ και σωματεία της περιοχής, προσφέροντας υλική βοήθεια και ουσιαστική στήριξη στον αγώνα τους. Μέσα στον τελευταίο μήνα, δύο φορές έχει οργανωθεί εκδήλωση αλληλεγγύης στη Χαλκίδα, που εξελίχθηκε σε μαζικό συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης.

Απαντώντας στις απολύσεις, το σωματείο προχώρησε σε πανελλαδική απεργία, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων, καταβολή δεδουλευμένων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στις αρχές Οκτώβρη αποφασίστηκε νέα πανελλαδική απεργία (μονάδες της επιχειρήσεις, εκτός από τη Βοιωτία και την Εύβοια, λειτουργούν επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη), στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ο πρόεδρος και ένα ακόμα μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «παράνομης βίας»...

Συγκέντρωση των απεργών στην Αθήνα στα τέλη Νοέμβρη
Συγκέντρωση των απεργών στην Αθήνα στα τέλη Νοέμβρη
Το Νοέμβρη και ύστερα από στάσεις εργασίας, η εργοδοσία και πάλι αθέτησε τις δεσμεύσεις της για τα δεδουλευμένα. Ετσι, στις 14 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν νέα απεργία, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Την περίοδο που διαρκεί ο αγώνας, η εργοδοσία κάνει ό,τι μπορεί για να σπάσει την απεργία. Μέχρι και «φουσκωτοί» εμφανίστηκαν, με όπλα στα χέρια, για να τρομοκρατήσουν τους απεργούς στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου.

Στις 24 Νοέμβρη, η κυβέρνηση, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η εργοδοσία, έστειλε τα ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, όπου την ίδια βραδιά οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να συμμετέχουν στην απεργία. Στη διάρκεια της επέμβασης έγιναν 28 συλλήψεις, μεταξύ άλλων του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου, στελεχών της Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ.

Η τρομοκρατία συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες και με άλλους τρόπους. Αποκορύφωμα ήταν η παρέμβαση της εργοδοσίας για να μην ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες.

Σήμερα, ο απεργιακός αγώνας μετράει ήδη 46 μέρες. Η πίεση που ασκεί, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Τις τελευταίες μέρες, η εργοδοσία έχει αρχίσει να καταβάλει ορισμένα από τα δεδουλευμένα, ικανοποιώντας τον όρο που έθεσε το σωματείο για να συζητήσει μαζί της πιθανή αναστολή των κινητοποιήσεων, με απόφαση πάντα της Γενικής Συνέλευσης.


Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς του «Ζούρα»
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς του «Ζούρα»

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ