Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ούτε βήμα πίσω από το αίτημα για επιστροφή στη δουλειά

Στον αγώνα έξω από τις πύλες του εργοστασίου «Ανακύκλωσης»
Στον αγώνα έξω από τις πύλες του εργοστασίου «Ανακύκλωσης»
Τις 60 μέρες αγώνα κοντεύουν οι 42 πρώην εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης. Συσπειρωμένοι στη Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, διεκδικούν να πιάσουν ξανά δουλειά με τους ίδιους όρους που δούλευαν μέχρι την απόλυσή τους.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 2 Νοέμβρη, όταν άλλαξε ο διαχειριστής του εργοστασίου και η εταιρεία «Waste Solutions», που ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό, τους ανακοίνωσε ότι απολύονται. Αρχικά, σε συνάντηση με το σωματείο, τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των παλιών εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονταν με βάση την παλιά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, με κλιμάκωση προς τα πάνω. Στη συνέχεια, όμως, τους απέλυσε όλους και προχώρησε σε νέες προσλήψεις με βάση τον κατά πολύ χαμηλότερο μισθό των 586 ευρώ που προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ.

Και εδώ η εργοδοσία προσπάθησε να κάμψει τον αγώνα τους με μηνύσεις, παρεμβάσεις της Αστυνομίας, με αξιοποίηση των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων σε βάρος των απολυμένων. Δεν τα κατάφερε, όμως, αφού οι νέοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να συγκρουστούν με τους απολυμένους συναδέλφους τους και πολλοί από αυτούς έμειναν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται το ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία, φορείς και οργανώσεις του νομού και απ' όλη τη χώρα. Μάλιστα, στην πόλη έχουν οργανωθεί έως τώρα δύο μαζικά συλλαλητήρια συμπαράστασης, ενώ η αλληλεγγύη του λαού της περιοχής εκφράζεται με κάθε τρόπο.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους
Σε ό,τι αφορά τη δημοτική αρχή στο Ηράκλειο, ενώ στα λόγια στηρίζει τάχα το δίκαιο αίτημα των απολυμένων, στην πράξη συντάσσεται με τη θέση της εργοδοσίας για επαναπρόσληψη ορισμένων μόνο από τους παλιούς εργαζόμενους με τους όρους που θέλει αυτή και μερικές ακόμα προσλήψεις στο μέλλον, αν προκύψει ανάγκη για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η συγκυβέρνηση εξαντλείται στη διοργάνωση τριμερών συναντήσεων, με στόχο να διασφαλιστεί η ...«αρχή της νομιμότητας» (όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας), η οποία βέβαια είναι παντού και πάντα κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της εργοδοσίας!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ