Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι απεργοί γύρισαν νικητές στα πόστα τους

Η αλληλεγγύη αποδείχτηκε αναντικατάστατο όπλο των εργαζομένων στον αγώνα που έδωσαν στην «Ανακύκλωση»
Η αλληλεγγύη αποδείχτηκε αναντικατάστατο όπλο των εργαζομένων στον αγώνα που έδωσαν στην «Ανακύκλωση»
Στις 3 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Γιάννενα ξεκίνησαν απεργία, με βασικό αίτημα να ανακληθούν οι 15 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Η απεργία κράτησε 17 μέρες, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Στην οργάνωση του αγώνα πρωτοστάτησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων και η σωματειακή επιτροπή που λειτουργούσε στο εργοστάσιο.

Στις 9 Νοέμβρη, για λογαριασμό της εργοδοσίας, ενεργοποιήθηκε ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους. Σε μια προσπάθεια να φοβίσουν τους εργαζόμενους, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε προσαγωγές τεσσάρων συνδικαλιστών από σωματεία της περιοχής που συμπαραστέκονταν στους απεργούς. Νέα επίθεση σημειώθηκε και στις 10 Νοέμβρη, μία μέρα πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία, με τα ΜΑΤ να χτυπάνε την απεργιακή φρουρά και να κάνουν προσαγωγές.

Σωματεία και εργαζόμενοι απάντησαν με συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, απαιτώντας να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Ωστόσο, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής! Επιπλέον, η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση εναντίον ενός εργαζόμενου με την κατηγορία της εξύβρισης, της απειλής και της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Τελικά, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά στις 19 Νοέμβρη, αφού προηγουμένως υποχρέωσαν με τον αγώνα τους την εργοδοσία να δεσμευτεί εγγράφως ότι ανακαλεί τις 17 απολύσεις που είχε ανακοινώσει και ότι δεν πρόκειται να καταργήσει καμιά από τις 47 θέσεις εργασίας που υπάρχουν στο εργοστάσιο.


Κυβέρνηση και εργοδοσία προσπάθησαν με τη βία να σπάσουν τον αγώνα των απεργών
Κυβέρνηση και εργοδοσία προσπάθησαν με τη βία να σπάσουν τον αγώνα των απεργών

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ