Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μαγειρέματα» σε όλα τα επίπεδα

Τα διλήμματα ενόψει του β' γύρου και στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΝΔ να ανακάμψει ως εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση θέτουν οι πλευρές Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη

Ως «λαϊκή και μεταρρυθμιστική» λανσάρεται η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, κόντρα στο «νεοφιλελεύθερο» Μητσοτάκη - «Το 60% ψήφισε ανανέωση», απαντά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Eurokinissi

Ως «λαϊκή και μεταρρυθμιστική» λανσάρεται η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, κόντρα στο «νεοφιλελεύθερο» Μητσοτάκη - «Το 60% ψήφισε ανανέωση», απαντά ο Κυρ. Μητσοτάκης
«Μαγειρέματα» σε διάφορα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ, στον απόηχο της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής για την εκλογή νέου προέδρου και της πρόκρισης στο β' γύρο (θα πραγματοποιηθεί στις 10 Γενάρη) των Ευ. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη. Ολα στην προσπάθεια, κεντρικά, της ΝΔ να εμφανιστεί εκ νέου ως ικανή εναλλακτική για τη διαχείριση της αστικής εξουσίας, για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με παράλληλη διασφάλιση μαζικής λαϊκής στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτών τα «μαγειρεμάτων» εντάσσεται ουσιαστικά και η καθυστέρηση να ανακοινώσουν τα τελικά αποτελέσματα του α' γύρου, επικαλούμενοι καθυστέρηση στην αποστολή... φαξ με τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση με τα αποτελέσματα που στάλθηκαν προηγουμένως ηλεκτρονικά.

Η καθυστέρηση αυτή «κουμπώνει» με σενάρια για την εικόνα που θέλει να περάσει ο κάθε υποψήφιος ενόψει του β' γύρου: Ο μεν Ευ. Μεϊμαράκης θέλει να εμφανίσει ποσοστό άνω του 40%, ο δε Κυρ. Μητσοτάκης να έχει τουλάχιστον 30% και διαφορά από τον Μεϊμαράκη μικρότερη του 10%.

Τα «κομπρεμί» και τα «διλήμματα»

«Μαγειρέματα» είναι, επίσης, σε εξέλιξη για το ποιανών τη στήριξη θα εξασφαλίσει καθένας τους, και τι χαρακτηριστικά θα προσδώσει στη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Λέγεται ότι η πλευρά Μεϊμαράκη, έχοντας τη στήριξη του Κ. Καραμανλή, και παίζοντας το τέτοιο χαρτί του λεγόμενου «καραμανλισμού», θα επιχειρήσει να μετατρέψει το β' γύρο σε σύγκρουση καραμανλικών - μητσοτακικών. Να εμφανιστεί ο Μεϊμαράκης ως πιο «φιλολαϊκός» και κοινωνικά «ευαίσθητος», σε σύγκριση με τον «νεοφιλελεύθερο» Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστική σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η παρέμβαση του Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα FM», ανέφερε: «Για μένα το δίλημμα που τίθεται ενόψει του δεύτερου γύρου, είναι ότι οι νεοδημοκράτες θα πρέπει να επιλέξουν τι ΝΔ θέλουν. Θέλουν μια νεοφιλελεύθερη ΝΔ, η οποία θα πάει στο καθαρό, δημοκρατικό και ορθολογικό ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μία οικονομική αριστοκρατία, σε μία οικονομική ελίτ; 'Η θέλουν μία ΝΔ η οποία θα βασίζεται στο θεμέλιο του ΕΛΚ, που είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς; Μία παράταξη δηλαδή η οποία θα είναι λαϊκή και μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή και πατριωτική, όπως ακριβώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το δεύτερο (μέρος του διλήμματος) είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη».

Η δε πλευρά Μητσοτάκη δείχνει να έχει καλύτερους διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον Αντ. Σαμαρά. Εξασφάλισε ήδη τη στήριξη του Αδ. Γεωργιάδη, ενώ εικάζεται ότι τον Κυρ. Μητσοτάκη θα στηρίξουν και όσοι «σαμαρικοί» βουλευτές τάχθηκαν με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμούσε χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ότι «η διαφορά με τον κ. Μεϊμαράκη είναι απολύτως αναστρέψιμη και παραμένω αισιόδοξος για το δεύτερο γύρο». Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι εφόσον κερδίσει την εσωκομματική αναμέτρηση, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα.

Πέρα από την πρεμούρα του να εμφανιστεί ως ικανότερος στην αντιπαράθεση με τον έτερο πυλώνα του αστικού πολιτικού σκηνικού, επανέλαβε ότι η ψήφος στον Μεϊμαράκη είναι «επιλογή στασιμότητας», προειδοποιώντας ουσιαστικά για απαξίωση της παράταξής τους και εμφανιζόμενος ο ίδιος ως φορέας «ανανέωσής» της. «Το 60% του κόσμου ζήτησε ανανέωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει πως η ενότητα της ΝΔ δεν κινδυνεύει κι ότι σε περίπτωση που χάσει θα στηρίξει Μεϊμαράκη.

Η στάση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά, βέβαια, αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, απαντώντας δηλαδή σε ερώτηση εάν προτίθεται να στηρίξει ως πρόεδρος της ΝΔ κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν το απέκλεισε, αλλά έβαλε όρους. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω οτιδήποτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν ανακρούσει πρύμναν στην Παιδεία. Για μένα η Παιδεία είναι απόλυτη προτεραιότητα. Δεν θα είμαστε μόνιμα το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση αλώνει την υπόλοιπη χώρα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν ζητά την πτώση της κυβέρνησης «γιατί δεν είμαστε έτοιμοι ως ΝΔ, αλλά σύντομα θα είμαστε».

Από την πλευρά τους, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Ευ. Μεϊμαράκη, εστιάζουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «έχει μόλις 153 βουλευτές. Αν του φύγουν 3 τι γίνεται; Τέλη Γενάρη μπορεί να έχουμε εξελίξεις». Το τι είδους εξελίξεις και τι θα κάνει η ΝΔ στο σύνολό της, ή τμήματά της, απέναντι σε ένα ενδεχόμενο εσωκομματικών τριγμών και «ακυβερνησίας», θα καθοριστεί, βέβαια, από τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Σε αυτήν τη φάση, και ενόψει της νέας αντιλαϊκής επίθεσης στο Ασφαλιστικό και σε βάρος των αγροτών, όλες οι πλευρές στη ΝΔ «διαβεβαιώνουν» ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέους φόρους ή περικοπές στις συντάξεις, προβάλλοντας ως λύση για την εξεύρεση πόρων τον περιορισμό του «σπάταλου κράτους» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι τι θα κάνουν αν τέτοια νομοσχέδια έρθουν πάλι στη Βουλή με την επίκληση του κινδύνου ενός «grexit» (όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε η ΝΔ και το οποίο περιλαμβάνει ακριβώς αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα), ή με επίκληση κινδύνων διακοπής γραμμών χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων από τους «εταίρους» τους...

«Ο δρόμος για τη δημιουργία αμιγούς δεξιού κόμματος...»

Να καταγραφεί, τέλος, η εξής δήλωση του πρώην γγ της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος στήριξε Τζιτζικώστα: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος επειδήεπιτέλους καταγράφηκε η δυναμική της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ σε ένα ποσοστό 30%,το οποίο αποτελεί δάπεδο και όχι οροφή.Ενα τέτοιο ποσοστό δεν μπορεί να αγνοηθεί... Εάν, δε, αγνοηθεί, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός υγιούς και αμιγούς δεξιού κόμματος, υπό την κατάλληλη ηγεσία».

Δήλωση που επιβεβαιώνει πως παρά το γεγονός ότι επισήμως όλοι στη ΝΔ ομνύουν στην «ενότητα», συνεχίζουν να «τρέχουν» διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν και στη δημιουργία νέων αστικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ