Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα στην «Ανακύκλωση»

Τις πρωτοβουλίες του Κόμματος και τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και την παρέμβαση του ΚΚΕ έδωσε χτες η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Εκ μέρους του Κόμματος, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, υπενθύμισε ότι οι 42 εργαζόμενοι εδώ και 50 μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας επαναπρόσληψη με τους ίδιους όρους.

Είπε ότι με ευθύνη του εργολάβου το εργοστάσιο έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις 2/11/2015, με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να μη γίνεται για 50 μέρες και 12 δήμοι (Ηρακλείου και Λασιθίου) να θάβουν τα ανακυκλώσιμα. Κατήγγειλε ότι ο εργολάβος που αναλαμβάνει κάθε φορά το ΚΔΑΥ Ηρακλείου «Ανακύκλωση», έχει σαν μοναδικό έξοδο τη μισθοδοσία των εργαζομένων (περίπου 50.000 ευρώ το μήνα).

Τόσο το οικόπεδο όσο και το κτίριο του εργοστασίου έχουν παραχωρηθεί στον εργολάβο, ενώ τα απορρίμματα συλλέγονται και παραδίδονται στο εργοστάσιο από τους δήμους, με δικό τους προσωπικό, από κάδους και απορριμματοφόρα που «δωρίθηκαν» από την ΕΕΑΑ (ΑΕ στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι όλης της Ελλάδας, μέσω της ΚΕΔΕ, με ποσοστό 35%, ενώ το υπόλοιπο 65% κατέχουν μεγάλες επιχειρήσεις).

Οπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, «όλο αυτό το διάστημα και από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό τους», ασκώντας πίεση σε Δήμο, Περιφέρεια και Βουλή για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα των 50 ημερών, κωφεύει και κάνει πλάτες στον εργολάβο» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και στάθηκε ιδιαίτερα στην προκλητική απάντηση του υπουργού Εργασίας και στη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου στη δεύτερη τριμερή συνάντηση.

Από την άλλη, η ΕΕΑΑ αρνείται να δώσει στον Μ. Συντυχάκη τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τον εργολάβο, αλλά και οι δήμοι των Νομών Ηράκλειου - Λασιθίου, παρά τις αποφάσεις στήριξης που έχουν πάρει υπέρ των εργαζομένων.

«Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Περιφέρεια, τους Δήμους Ηρακλείου και Λασιθίου, να πάρουν άμεσα θέση, ώστε να λυθεί τώρα το ζήτημα» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Μ. Συντυχάκης και ζήτησε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, όπως: Να δοθεί έκτακτο επίδομα στους απολυμένους από τον ΟΑΕΔ για τα Χριστούγεννα. Να δίνονται σε σταθερή βάση τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου. Να παγώσουν οι λογαριασμοί ΔΕΗ και νερού, τα δάνεια στις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org