Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ανταπεργία από την εργοδοσία της ΕΒΓΑ

Τρομοκρατία και εκβιασμοί απέναντι στο δίκαιο αίτημα για καταβολή των δεδουλευμένων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΒΓΑ, την περίοδο που η εργοδοσία επιτιθόταν με απολύσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΒΓΑ, την περίοδο που η εργοδοσία επιτιθόταν με απολύσεις
Κλειδωμένες βρήκαν τις πόρτες του εργοστασίου της ΕΒΓΑ στο Βοτανικό οι εργαζόμενοι το πρωί της Δευτέρας, καθώς η εργοδοσία επιχείρησε να απαντήσει με ανταπεργία στην απόφαση του Σωματείου για δίωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και Γενική Συνέλευση, με αφορμή τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία (δεν έχουν πληρωθεί την εξόφληση Νοέμβρη και οφείλεται όλος ο Δεκέμβρης).

Από τη μια η εργοδοσία αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους κι από την άλλη τους «τιμωρεί» κιόλας με ανταπεργία, επειδή αποφάσισαν αγωνιστικά και συλλογικά να διεκδικήσουν το μισθό τους. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η κίνηση αυτή της εργοδοσίας γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η συζήτηση για νέες ανατροπές στα Εργασιακά, δείχνει ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αυτή που ενθαρρύνει την εργοδοτική επιθετικότητα και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί.

«Στα μουλωχτά» η εργοδοσία

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, από το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που ξεκινούσαν οι βάρδιες στην παραγωγή, η εργοδοσία επέβαλε «με παράνομο, καταχρηστικό και αυθαίρετο τρόπο» το κλείσιμο του εργοστασίου, επικαλούμενη ότι υπάρχει απεργία. «Ολο το Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Δεκεμβρίου, μέσω τηλεφώνου τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους και τους έλεγαν να μην έρθουν στην εργασία τους» σημειώνεται στην καταγγελία.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Η στάση αυτή για εμάς τους εργαζόμενους είναι προκλητική και στόχο έχει την προσπάθεια ενός "λοκ άουτ". Στόχος της εργοδοσίας είναι να παρεμποδίσει να γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση, να φοβίσει τους εργαζόμενους ώστε να μη διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου και να τους οδηγήσει να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση».

Το Σωματείο αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε χτες στο εργοστάσιο και διαπίστωσε την προσπάθεια επιβολής «λοκ άουτ». Στη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίζουν με 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και νέα Συνέλευση στη 1 μ.μ., την Πέμπτη. Αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., θα συγκεντρωθούν έξω από το ΣΕΠΕ (Αγησιλάου), όπου έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση.

Μας αφορά όλους

Με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο Μανώλης Καραντούσιας, εργαζόμενος στην ΕΒΓΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η προσπάθεια της εργοδοσίας στην ΕΒΓΑ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Δείχνει τη στάση και τις διαθέσεις συνολικά της εργοδοσίας απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τους αγώνες τους, την ίδια ώρα που τα προβλήματα οξύνονται στους τόπους δουλειάς.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και πρώτα απ' όλα τα σωματεία του κλάδου, να καταδικάσουν το "λοκ άουτ" στην ΕΒΓΑ, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων. Να μην περάσει η προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, που κάνει πλάτες στους μεγαλοεργοδότες, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, που την πλήρωσαν και συνεχίζουν να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org