Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Κολιγιά για να πετάξουν τη ΔΑΣ εκτός προεδρείου

Λειτουργώντας για λογαριασμό της εργοδοσίας, μεθόδευσαν τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων που είναι δεύτερη δύναμη στο ΔΣ

Από την απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο στις 12 Νοέμβρη
Από την απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο στις 12 Νοέμβρη
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μεθόδευσαν τον αποκλεισμό της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ), παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στο ΔΣ, εκτοπίζοντας τη ΔΑΚΕ, ενώ έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη θέση στην ψηφοφορία για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε τους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής κι αυτό φαίνεται καθαρά από τη στάση που κράτησαν οι παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της διοίκησης που προέκυψε από το 20ό Συνέδριο του ΕΚΒ.

Συγκεκριμένα, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου και στήριξαν από κοινού την πρόταση της ΠΑΣΚΕ για προγραμματικό προεδρείο με τους εξής όρους: Συμφωνία «στα ιδανικά και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης», «προγραμματική συμφωνία» και «συνομολογία ρητά και κατηγορηματικά της κοινής δράσης απ' όλες τις παρατάξεις»!

Στην πραγματικότητα, η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε με την πρότασή της την αντιλαϊκή γραμμή στην οποία συμπράττει με τη ΔΑΚΕ για λογαριασμό της εργοδοσίας και οριοθέτησε έτσι την αντιπαράθεσή τους με τις ταξικές δυνάμεις, που με συνέπεια υπερασπίζονται τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων της περιοχής.

Μετά απ' αυτό, οι έξι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ αποχώρησαν από τη συζήτηση. Αποχώρησε, επίσης, ο σύμβουλος της παράταξης «Εργατική Αυτονομία», ενώ εξαιτίας ενδοπαραταξιακών διαφορών αποχώρησαν και τρεις από τους πέντε συμβούλους της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση να μείνουν 11 από τους 21 συμβούλους του νέου ΔΣ.

Τελικά, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν για τη θέση του γραμματέα τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ που είναι τρίτη δύναμη, καταπατώντας τη θέληση και κυρίως την απόφαση των αντιπροσώπων των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο.

Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει η ΔΑΣ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Βόλο, στη θέση του γραμματέα εκλέχτηκε συνδικαλιστής προερχόμενος από σωματείο που είναι εντελώς αδρανοποιημένο - σφραγίδα «και στο οποίο έγιναν εκλογές, όχι ανοιχτά και φανερά στο ΕΚΒ, αλλά στην αίθουσα κάποιου ξενοδοχείου, με εξόφθαλμη νοθεία στην ψηφοφορία και πολλές άλλες σοβαρές παρατυπίες».

Αναδεικνύοντας την ουσία αυτής της κολιγιάς, η ΔΑΣ σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι δε θέλουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο προεδρείο, «για να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο στα πόδια τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εργοδοσία και τα σχέδιά της.

Να συνεχίσουν, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τη συνεργασία τους στην απεργοσπασία, να σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις, να καλλιεργούν αναμονή και συμβιβασμό, στο να απογοητεύουν και να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τα σωματεία και γενικότερα από το μαζικό κίνημα, να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το ΕΚΒ και συνολικά το οργανωμένο κίνημα».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους «να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης. Από τις δυνάμεις που κυριαρχούν στο προεδρείο του ΕΚΒ, όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, αλλά πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα, ώστε αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα πρωτοβάθμια όργανα, να απαλλαγούν από τα τσιράκια της εργοδοσίας και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκρίθηκε η πρόταση του ΠΑΜΕ για τη ΣΣΕ(30/1/2013)
Προς έκτακτο συνέδριο για τις καρέκλες(23/10/2008)
Ολομέλεια της ΓΣΕΕ(30/3/2007)
Στα χέρια των ΣΥΝεργοδοτικών το προεδρείο!(21/5/2004)
Η πλειοψηφία προτείνει υποταγή(11/11/2000)
Νέο προεδρείο στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων(10/6/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org