Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12321

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την οργάνωση της άμιλλας στην Οικονομική Εξόρμηση

ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Παραμύθια στο λαό, διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

Συντηρούν την καραμέλα του «ακραία νεοφιλελεύθερου ΔΝΤ», την ίδια ώρα που διαβεβαιώνουν το κεφάλαιο ότι θα υλοποιήσουν στο ακέραιο την αντιλαϊκή πολιτική που αυτό έχει ανάγκη


ΣΕΛ.  3

Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος και ο εκβιασμός της λαϊκής οικογένειας

Μαζική κινητοποίηση χτες στα κεντρικά της ΔΕΗ στην Αθήνα, διαμαρτυρίες σε Πειραιά και Χαϊδάρι

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη οργάνωσε, χτες το πρωί, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, την ώρα που κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ δρομολογούν μαζικές διακοπές ρεύματος, εκβιάζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους για να εισπράξουν χρωστούμενα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν, την ίδια ώρα, από τις Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά στη ΔΕΗ στα Καμίνια και από τις Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στο Χαϊδάρι.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πίσω απ' τη βιτρίνα...

«Πίσω απ' τη βιτρίνα η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα...», έλεγε το παλιό τραγούδι.

Αυτό μας θύμισε η κυβέρνηση όπως διαχειρίζεται επικοινωνιακά την υπόθεση με τα πρώην «Λιπάσματα Δραπετσώνας». Ενδεικτικό της τακτικής της να «ρίχνει στάχτη στα μάτια» του λαού, κάθε φορά που προωθεί ένα μέτρο στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Πίσω, λοιπόν, απ' τη βιτρίνα της δήθεν φιλολαϊκής επιτυχίας κρύβεται μια παρέμβαση υπέρ του κεφαλαίου.

Ετσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται να εξαιρεί μια μεγάλη έκταση από το σχέδιο της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και να την αποδίδει στο λαό της περιοχής για αναψυχή και ψυχαγωγία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική και έχει καταδειχτεί από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και τις καταγγελίες των τοπικών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Η εξαίρεση της συγκεκριμένης έκτασης από το «πακέτο» των λιμενικών υποδομών που ιδιωτικοποιούνται, δεν έγινε με κριτήριο το λαϊκό συμφέρον αλλά με στόχο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων συμβατών με το «μοντέλο ανάπτυξης» που προκρίνεται για το λιμάνι του Πειραιά.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού μιλάμε για μια περιοχή - φιλέτο για το κεφάλαιο, οργανικά δεμένη με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, που προορίζεται από τις πολυεθνικές των θαλάσσιων μεταφορών να αποτελέσει κόμβο για τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες τους προς όλη την Ευρώπη και ευρύτερα.

Στη συγκεκριμένη έκταση των πρώην «Λιπασμάτων» ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον προσανατολισμό της ανάπτυξης του λιμανιού.

Δηλαδή, δίπλα στα κέντρα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων απ' όλο τον κόσμο, δίπλα στους ντόκους για τα κρουαζιερόπλοια και τις μαρίνες για τα κότερα, δίπλα στις επισκευαστικές ζώνες των πλοίων, χρειάζεται να αναπτυχθούν και μια σειρά άλλων υποδομών και δραστηριοτήτων, από γραφεία στέγασης ναυτιλιακών εταιρειών και τραπεζών, μέχρι τόπους αναψυχής και άλλα. Αυτόν το ρόλο θα παίξει η περιοχή των πρώην «Λιπασμάτων».

Μάλιστα, η αξιοποίηση της περιοχής με αυτόν τον τρόπο προσφέρει ευκαιρίες κερδοφορίας για το κεφάλαιο όχι μόνο από τη χρήση των υποδομών που θα φτιαχτούν, αλλά και από την κατασκευή τους, αφού προβλέπεται η διαμόρφωσή της με τη συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων, σε σύμπραξη με την κρατική διοίκηση, την Περιφέρεια και το δήμο της περιοχής.

Χώρια που η κυβέρνηση δεν τόλμησε ν' αγγίξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής, αφού από τα 640 στρέμματα, μεγάλο μέρος της έκτασης των πρώην «Λιπασμάτων» ανήκει σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για απαλλοτρίωση των συγκεκριμένων εκτάσεων και πραγματική απόδοση όλης της περιοχής στο λαό.

Επομένως, να πώς στήνεται το σκηνικό της παραπλάνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα: Η κυβέρνηση παραδίδει στο κεφάλαιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τον ισχυρισμό ότι αυτά θα αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους, ενώ και το κράτος θα έχει δημοσιονομικό όφελος.

Ετσι προσπαθεί να κρύψει ότι πραγματικό της κίνητρο είναι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ότι από την ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και γενικότερα ο λαός θα βγουν ζημιωμένοι.

Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεγελάσει το λαό γίνεται για να τον στρατεύσει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής της πολιτικής, να μην τον βάλει απέναντι. Αυτή η προσπάθεια είναι που πρέπει να αποκαλυφθεί, να χτυπηθεί από το κίνημα, να ακυρωθεί.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς

Απεργίες, στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας

Μια σειρά από σωματεία σε κλάδους και τόπους δουλειάς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύσεις σε οξυμένα προβλήματα του χώρου τους, όπως στη «Forthnet», στην Περιφέρεια Αττικής, στα «πεντάμηνα» κ.α.


ΣΕΛ.  18


ΑΡΘΡΟ
Η κατάληξη της «αραβικής άνοιξης» 5 χρόνια μετά

ΣΕΛ.  9  -  10
«ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ»
Οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποσπάσματα από την ομιλία του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, και την παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα


ΣΕΛ.  8
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΣΕΕ - ΤΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ
Συμβολή στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

ΣΕΛ.  19
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι ολέθρια για το λαό

Ανακοίνωση της Οργάνωσης προς τους νέους στρατευμένους


ΣΕΛ.  14


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org