Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπρησμός η αιτία για τις περισσότερες πυρκαγιές

Icon

Η πλειοψηφία των περσινών πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις οφείλεται σε εμπρησμό από πρόθεση. Ειδικότερα από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκύπτει ότι τα αίτια των αγροτοδασικών πυρκαγιών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί το έργο της προανάκρισης, έχουν ως εξής: Πρόθεση 53,71%, αμέλεια 30,39%, φυσικά 3,23%, άγνωστα 9,57% και τυχαία 3,10%. Οπως είναι φυσικό και τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν πως η εμπορευματοποίηση της γης, το γεγονός ότι η γη αποτελεί εμπόρευμα που φέρνει κέρδη σε οικονομικά συμφέροντα, οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει αίτημα στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, για να συσταθούν αυτόνομα ανακριτικά γραφεία σε κάθε υπηρεσία με τουλάχιστον δύο άτομα το καθένα, έτσι ώστε άμεσα μετά από κάθε εκδήλωση φωτιάς να ξεκινούν έρευνα για τα αίτια και για τον εντοπισμό των υπαίτιων. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η λειτουργία ανακριτικών γραφείων κυρίως σε επίπεδο Περιφέρειας, με αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο οι πυροσβέστες που καλούνται να κατασβέσουν τη φωτιά στο αμέσως επόμενο διάστημα να αναλαμβάνουν ρόλο διερεύνησης της υπόθεσης.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου την περίοδο από αρχές του έτους μέχρι και τέλος Οκτώβρη εκδηλώθηκαν φέτος 6.499 πυρκαγιές και οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται μέχρι σήμερα στα 162.961 στρέμματα, ενώ τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του έτους 2014 αφορούν σε 6.542 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 189.283 στρέμματα. Η φετινή εικόνα των καμένων εκτάσεων παρουσιάζει μείωση κατά 13,91% σε σχέση με το 2014 για την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι εξετάζοντας την εικόνα του καυτού τριμήνου Ιούνη - Αυγούστου, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος ανήλθε στις 3.158 πυρκαγιές και το σύνολο των καμένων εκτάσεων ανήλθε στα 124.028 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του τριμήνου του 2014 αφορούσαν σε 3.562 πυρκαγιές με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 152.559 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, φέτος, από το σύνολο των αγροτοδασικών πυρκαγιών, έχουν σχηματιστεί 4.931 δικογραφίες, ενώ οι υπόλοιπες 1.568 αφορούν ελεγχόμενες καύσεις και πυρκαγιές μικρής σημασίας που σύμφωνα με τη νομοθεσία δε σχηματίζεται δικογραφία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org