Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Προετοιμάζουν νέο νόμο για το άσυλο

Η Γερμανία και η Αυστρία προετοιμάζουν ένα νέο νόμο για το άσυλο στην ΕΕ, όπως προέκυψε το Σαββατοκύριακο από τον συντονιστή για το προσφυγικό ζήτημα που έχει οριστεί από τη γερμανική καγκελαρία, Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus». Μάλιστα, ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι είναι σε συνεννόηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, Γιόζεφ Οστερμάιερ, ενώ δήλωσε ότι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, θα προσεγγίσουν την πρόταση αυτή. Βέβαια, η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέσων καταστολής και της ελεγχόμενης ροής προσφύγων ανάλογα, στην ουσία, με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας για την αξιοποίησή τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού. Αφορά τη λειτουργία των κέντρων κράτησης και διαλογής, των λεγόμενων hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε εκεί να γίνεται το ξεκαθάρισμα αυτών που θα δικαιούνται να κάνουν αίτηση ασύλου για να ενταχθούν στο λεγόμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Στο σημείο αυτό ο Αλτμάιερ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ότι παρά τις αποφάσεις για 11 κέντρα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία μόνο 2, ένα σε κάθε χώρα, ενώ λόγω των αντιδράσεων από διάφορες χώρες δεν γίνεται ισομερώς η κατανομή των προσφύγων. Είπε χαρακτηριστικά: «Οταν παίρνεται μια θετική απόφαση πρέπει όλοι να συμβάλουν στην υλοποίησή της». Μια σαφής αιχμή ιδιαίτερα προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες. Ανέφερε δε ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου γίνεται προς λίγες χώρες.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας επίσης στην τοπική εφημερίδα «Ostereich», είπε: «Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν πραγματικά λόγο για άσυλο. Επίσης, μόνο περίπου το 40% των ανθρώπων των οποίων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, με βάση στοιχεία του 2014, έχουν εγκαταλείψει πραγματικά την ΕΕ. Επομένως, πρέπει οι απελάσεις να ενταθούν».

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ για ενίσχυση της καταστολής, φύλαξη των συνόρων - και με τη νέα ευρωενωσιακή Συνοριοφυλακή που προετοιμάζεται. Αποσκοπεί επίσης στο να μειωθεί η εισροή προσφύγων στη Γερμανία και να ασκηθούν πιέσεις σε άλλες χώρες να δεχτούν πρόσφυγες. Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι είναι ακόμα και κυρώσεις στην περίπτωση μη ένταξης στο λεγόμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ζήτημα που αναφέρεται σε χώρες που πρωτοστατούν στην άρνηση, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ