Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αντεγκλήσεις και ... παζάρια

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Ψυχρή» υποδοχή επιφύλαξαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στις προχτεσινοβραδινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν είπε σε δημοσιογράφους πως μία διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ «θα έχει να προσφέρει πολλά σε μας, στο Ισραήλ, στους Παλαιστίνιους και στην ευρύτερη περιοχή». Ωστόσο, η δήλωση Ερντογάν συνοδεύτηκε με τους ακόλουθους τρεις όρους: α) Την απολογία του Ισραήλ για τη φονική επέμβαση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το θάνατο εννιά Τούρκων πολιτών, β) την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της επέμβασης, γ) άρση του ισραηλινού οικονομικού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και αρχηγός του κόμματος «Yisrael Beytenu», Αβιγκντορ Λίμπερμαν, έσπευσε να σχολιάσει πως ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για ομαλοποίηση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων «σε μία δύσκολη συγκυρία για τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας», θυμίζοντας την αυξημένη ένταση στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρωσία και το Ιράκ. Επίσης, θυμίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν οι σε βάρος της κατηγορίες «για συμμετοχή στο λαθρεμπόριο» συριακού και ιρακινού πετρελαίου «που κάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους». Σχολίασε ακόμη ότι η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων είναι επιθυμητή και από το Ισραήλ υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η «έξωση» της διοίκησης της ισλαμικής «Χαμάς» από την Τουρκία. Θύμισε ότι το ζήτημα της απολογίας των ισραηλινών αρχών προς την Τουρκία έχει διευθετηθεί, ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων θα μπορούσε επίσης να διευθετηθεί, εφόσον δοθούν εγγυήσεις από την Τουρκία για δικαστική ασυλία των Ισραηλινών κομάντος που έκαναν την επέμβαση στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» το 2010 και ότι, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα άρσης ή όχι του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα είναι κάτι που δεν αφορά την Τουρκία ούτε θα γίνει, άμα γίνει, σε σχέση με αυτήν. Ο ίδιος, επίσης, σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση της Αγκυρας έρχεται σε μια περίοδο σύσφιξης των σχέσεων της πολυεπίπεδης συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντον Γκολντ, αρκέστηκε να δηλώσει πως το Ισραήλ «θέλει ανέκαθεν σταθερές σχέσεις με την Τουρκία». Από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η μόνη ανακοίνωση που εξεδόθη αφορούσε τη συνάντηση του Ισραηλινού ηγέτη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στις... 27 Γενάρη στην Ιερουσαλήμ και την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου στις 28 Γενάρη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίαζαν, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Jerusalem Post» πως το πρωθυπουργικό γραφείο δεν συνηθίζει να εκδίδει ανακοινώσεις για συναντήσεις του Νετανιάχου μετά από ενάμιση μήνα και ότι ο πραγματικός αποδέκτης του μηνύματος ήταν αφενός η τουρκική κυβέρνηση, αφετέρου οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου, προκειμένου να καθησυχαστούν πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θέσει σε δεύτερη μοίρα την τριμερή συνεργασία τους για χάρη της Αγκυρας... Τουλάχιστον, όχι επί του παρόντος, και όχι δίχως ισχυρά ανταλλάγματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ