Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία

Προσπάθειες για «κοινές λύσεις» αλλά και σφοδρός ανταγωνισμός

Από τη συνάντηση Πούτιν - Κέρι στο Κρεμλίνο
Από τη συνάντηση Πούτιν - Κέρι στο Κρεμλίνο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Ρωσία και ΗΠΑ αναζητούν από κοινού λύση «στις πιο σύνθετες κρίσεις», σημείωσε χτες βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώντας στη Μόσχα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των διμερών διαφορών, κυρίως όσον αφορά στο «μέλλον» του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, αλλά και στο ποιες ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν στη Συρία κατά του Προέδρου Ασαντ είναι τρομοκρατικές και ποιες όχι. Βεβαίως, τα αντιτιθέμενα συμφέροντα αφορούν κυρίως τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των μονοπωλίων που συγκρούονται και στο πεδίο της Μέσης Ανατολής και παρά τους όποιους συμβιβασμούς θα εξακολουθούν να τροφοδοτούν αντιπαραθέσεις.

Πάντως και ο Κέρι από την πλευρά του διαπίστωσε ότι οι δύο χώρες «ξεκινούν σθεναρά το άνοιγμα δυνατοτήτων για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο της Συρίας», εκτιμώντας ότι «ΗΠΑ και Ρωσία μαζί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια σημαντική διαφορά». Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές ούτε μετά τη συνάντηση Πούτιν - Κέρι, ούτε μετά την πρότερη συνάντηση του τελευταίου με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, εάν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη η νέα συνάντηση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης» για τη Συρία ή τουλάχιστον εάν η Ρωσία θα συμμετάσχει σε αυτήν...

Σε κάθε περίπτωση, ο Κέρι δε μετέβη στο Κρεμλίνο μόνο για τη Συρία, αλλά και για το άλλο αγκάθι στις διμερείς σχέσεις που αφορά την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, πήγε στο Κρεμλίνο, συνοδεία της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, του Αμερικανού πρέσβη στη Ρωσία, Τζον Τεφτ και της ειδικής συμβούλου του Προέδρου Ομπάμα πάνω σε θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας, Σελέστ Ουαλάντερ.

Στη Μόσχα, πάντως, την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού έκανε μία συνολική παρουσίαση της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, σημειώνοντας ότι από τις 30 Σεπτέμβρη (οπότε ξεκίνησαν) πραγματοποιήθηκαν 4.200 αεροπορικές επιδρομές και καταστράφηκαν πάνω από 1.200 πετρελαιοφόρα οχήματα των τζιχαντιστών σε περιοχές λαθρεμπορίου πετρελαίου. Ο Ρώσος υποστράτηγος, Σεργκέι Ραντσκόι, επανήλθε και χτες στο θέμα συνεργασίας με συριακές ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι «150 συριακές πατριωτικές αντιπολιτευόμενες ομάδες» με 5.000 μαχητές συνεργάζονται με το συριακό στρατό και τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, υποδεικνύοντας τις ακριβείς θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε περιοχές που γνωρίζουν.

Στη Συρία, πιθανώς ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε αγορά λαθρεμπορίου συριακού πετρελαίου από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο μεθοριακό χωριό Μααρέτ αλ Ναασάν προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, καθώς δεκάδες βυτιοφόρα πετρελαίου τυλίχθηκαν στις φλόγες προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά.

Γιούροπολ: Εως 7.000 οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Στο μεταξύ, σε συνάντηση του διευθυντή της Γιούροπολ, Ρομπ Γουαϊνράιτ, με ανώτατους αστυνομικούς αξιωματούχους βαλκανικών χωρών, σημείωσε ότι σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», έχουν εκπαιδευτεί 5.000 έως 7.000 Ευρωπαίοι και ότι αυτοί συνιστούν «πολύ επικίνδυνη απειλή» για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα Βαλκάνια εξακολουθούν να παραμένουν σύγχρονο «σταυροδρόμι» για το σύγχρονο λαθρεμπόριο όπλων αλλά και τη διακίνηση ισλαμιστών μισθοφόρων.

Στη Γερμανία, η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα ντε Λέγερ, απέρριψε νέα κρούση των ΗΠΑ για ενίσχυση της γερμανικής στρατιωτικής «βοήθειας» στον πόλεμο στη Συρία, λέγοντας ότι έχουν ήδη κάνει πολλά «σε διάφορα στρατιωτικά μέτωπα» και ότι σε κάθε περίπτωση θα εντείνουν τη στρατιωτική υποστήριξή τους στους Ιρακινούς Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, χαρακτηρίζοντάς τους ως την «πλέον αποτελεσματική χερσαία δύναμη κατά των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"».

Στην Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, προτού μεταβεί χτες στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, κάλεσε την κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, «να κάνει περισσότερα για την εξάλειψη του ΙΚ» και να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της με τη Συρία, «ειδικά ένα τμήμα 98 χιλιομέτρων το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για λαθρεμπόριο και για τη μεταφορά μαχητών».

Στη συνέχεια, ο Κάρτερ αναχώρησε για να μεταβεί εντός τρέχοντος 24ωρου στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ