Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
«Ισλαμικός συνασπισμός» 34 χωρών υποτίθεται κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

ΡΙΑΝΤ.--

Πολλές από τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία, χρηματοδότηση και εξοπλισμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη συμμετέχουν στην 34μελή «ισλαμική στρατιωτική συμμαχία», που ανακοίνωσε χτες ξημερώματα ο υπουργός Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας (και επικεφαλής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Υεμένη) Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο Σαλμάν ισχυρίστηκε ότι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» θα είναι ο βασικός στόχος της νέας συμμαχίας, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από χώρες με σημαντικό σουνιτικό πληθυσμό εκ των οποίων ορισμένες είναι διαλυμένα κράτη (π.χ. Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία) και άλλες διαθέτουν ισχυρούς, επαγγελματικούς στρατούς (Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος). Ωστόσο, η απουσία σημαντικών γεωπολιτικών αντιπάλων της Σαουδικής Αραβίας από αυτόν τον συνασπισμό όπως το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ, αλλά και το Ομάν που επιχειρεί να το «παίξει ουδέτερο» σε διάφορες περιφερειακές και διεθνείς συγκρούσεις, καταδεικνύουν πως ο βασικός στόχος της σαουδαραβικής μοναρχίας δεν είναι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά ενδεχομένως το να συσπειρώσει ή να δημιουργήσει νέους συμμάχους ενόψει της αυξανόμενης γεωπολιτικής ισχύος του Ιράν.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό, εάν οι ΗΠΑ θα παίξουν κάποιο ρόλο σε αυτόν τον 34μελή συνασπισμό, ωστόσο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, που ξεκίνησε χτες περιοδεία σε Τουρκία και Μέση Ανατολή είπε πως «αδημονεί να μάθει περισσότερα» για το τι έχει υπόψη η ηγεσία της Σ. Αραβίας. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρωθυπουργός της Τουρκίας (της μόνης χώρας του νέου ισλαμικού συνασπισμού που είναι ταυτόχρονα και μέλος στο ΝΑΤΟ), σχολίασε πως αυτό το νέο σχήμα «θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να συνδέσουν τον τρόμο με το Ισλάμ».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, ανακοινώνοντας το νέο συνασπισμό, με έδρα το Ριάντ της Σ. Αραβίας, ξεκαθάρισε πάντως ότι η νέα «ισλαμική συμμαχία» δεν θα έχει αποκλειστικό ρόλο δράσης την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, αλλά τον αντιτρομοκρατικό συντονισμό μεταξύ των χωρών - μελών και την επικοινωνία τους με διεθνείς οργανισμούς.

Τα μέλη της συμμαχίας είναι: Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Τυνησία, Υεμένη, Κατάρ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Μαλαισία, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Πακιστάν, Νησιά Μαλβίδες, Μάλι, Τσαντ, Τζιμπουτί, Μαυριτανία, Νίγηρας, Σουδάν, Σομαλία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Γκαμπόν, Μπενίν, Τόγκο, Γουινέα, Νησιά Κομόρες, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ