Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Από τις εισπράξεις των νοσοκομείων οι πληρωμές εφημεριών

Σχετική τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Υγείας

Από τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούν να πληρώνονται εφημερίες, υπερωρίες, βραδινά και αργίες του προσωπικού, σε μια προσπάθεια να μειωθεί κι άλλο το «κόστος» που συνεπάγεται για το κράτος η Υγεία. Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στο νομοσχέδιο με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», ενώ μέχρι τώρα μόνο οι πρόσθετες εφημερίες πληρώνονταν με αυτόν τον τρόπο.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται: «Εσοδα από νοσήλια νοσοκομείων, από εργαστηριακές εξετάσεις των Μονάδων Υγείας των ΔΥΠΕ - ΠΕΔΥ καθώς και έσοδα του ΕΚΑΒ, τα οποία καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ, δύναται να διατίθενται συμπληρωματικά και πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των τακτικών εφημεριών, υπερωριών, εξαιρέσιμων και νυχτερινών».

Δηλαδή, η πληρωμή της εργασίας των υγειονομικών μετακυλίεται από το κράτος ολοένα και περισσότερο στους ασθενείς - πελάτες των δημόσιων νοσοκομείων, μέσα από τις πληρωμές τους για εισφορές Υγείας, για νοσήλια, εξετάσεις, θεραπείες που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015, ώστε να πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο και χρωστούμενες εφημερίες. Και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η επιχειρηματική λειτουργία και δράση των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, σε χτεσινή συνάντηση που είχε με την ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο «Ευαγγελισμού» και εργαζόμενους (σ.σ. για άλλο θέμα), «διαφήμισε» την τροπολογία λέγοντας ότι «οι υγειονομικοί δεν θα περιμένουν πλέον λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον έχουν έσοδα τα νοσοκομεία, θα πληρώνονται»! Να σημειωθεί πως αυτό ήταν αίτημα και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά τη διάρκεια των επισχέσεων εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες: «Δεν μας νοιάζει πού θα βρουν τα χρήματα, ας τα δώσουν από τα έσοδα των νοσοκομείων!».

Η προοπτική είναι το μισθολογικό και λειτουργικό «κόστος» των νοσοκομείων να φύγει από τον προϋπολογισμό και να καλύπτεται αποκλειστικά από την επιχειρηματική δράση των νοσοκομείων και από τον διαρκώς υποχρηματοδοτούμενο από το κράτος ΕΟΠΥΥ. Οι πληρωμές των ασθενών όλο και θα αυξάνονται, ενώ μέρος της στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας εξαρτάται από το ύψος των πωλήσεων που θα κάνουν σε παροχές Υγείας.

Με την ίδια τροπολογία, οι ειδικευόμενοι γιατροί που αποκτούν τίτλο ειδικότητας κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε ένα νοσοκομείο, θα μπορούν να παραμένουν στο νοσοκομείο, αλλά θα εξακολουθούν να αμείβονται ως ειδικευόμενοι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org