Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δύο νεκροί εργάτες σε Πτολεμαΐδα - ΔΕΗ και Φλώρινα

Σοβαρά τραυματίστηκε μία ακόμα εργαζόμενη στα «πεντάμηνα» του Δήμου Χαλκίδας

Μακραίνει ο κατάλογος των εργατών που χάνουν τη ζωή τους στα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία. Θύμα, αυτή τη φορά, είναι ένας 50χρονος εργαζόμενος, οδηγός σε εργολαβία, στις αποθέσεις του Ορυχείου Νότιου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα.

Σκοτώθηκε χτες, λίγο πριν από τις 8 το πρωί, όταν σήκωσε την καρότσα του φορτηγού προκειμένου να αδειάσει αμμοχάλικα σ' ένα κενό σημείο της απόθεσης και το φορτηγό έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος. Για τον απεγκλωβισμό του από την καμπίνα του οχήματος κλήθηκε η Πυροσβεστική. Ο 50χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει: «Τα εγκλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας στις εργολαβίες μεταφοράς υλικών (οι εργαζόμενοι βιάζονται για να πετύχουν περισσότερα δρομολόγια, για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, εργάζονται 12ωρα), της έλλειψης μέτρων ασφάλειας (στις αποθέσεις θα πρέπει να υπάρχει επιτηρητής ως υποχρέωση των εργολάβων, κάτι που δεν τηρείται σε πολλές περιπτώσεις), της ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων (το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα ατυχήματα με οχήματα)».

Απαιτεί, χωρίς καμία καθυστέρηση, «να παρθούν μέτρα εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς» και καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία «να πάρουν πρωτοβουλίες (συνελεύσεις, συσκέψεις), ώστε να οργανωθεί αγωνιστική απάντηση (στάσεις εργασίας, απεργία, συλλαλητήρια), προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα στην παραπάνω κατεύθυνση».

Επίσης, σύμφωνα με καταγγελία της Γραμματείας Φλώρινας του ΠΑΜΕ, ένας 59χρονος εργάτης έχασε την ζωή του σε εργασίες ασφαλτόστρωσης λίγο έξω από την πόλη της Φλώρινας, στον επαρχιακό δρόμο Πολυπλάτανου - Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργαζόμενη στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» σημειώθηκε, χτες το πρωί, αυτή τη φορά στο Δήμο Χαλκίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργαζόμενη, ηλικίας 31 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά, την ώρα που εργαζόταν σε απορριμματοφόρο όχημα, και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Αθήνα. Το νέο «ατύχημα», που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα, σημειώθηκε τις μέρες που οι πέντε μήνες του προγράμματος φτάνουν στο τέλος τους και χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν ξανά στην ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ