Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα δολοφονία 17χρονου Αφροαμερικανού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε χιλιάδες κατοίκους του Σικάγο η δημοσιοποίηση βίντεο από τις δικαστικές αρχές της πόλης, το οποίο καταγράφει την προ ενός έτους αποτρόπαια εκτέλεση του 17χρονου Αφροαμερικανού Λακάν Μακ Ντόναλντ από τις 16 (!) σφαίρες του 37χρονου λευκού αστυνομικού Τζέισον Βαν Ντάικ.

Το βίντεο, που προέρχεται από την κάμερα περιπολικού της αστυνομίας, δόθηκε στη δημοσιότητα με καθυστέρηση 13 μηνών (!), όχι επειδή το έδωσαν οι αστυνομικές αρχές, αλλά επειδή το ζήτησε επίσημα με έγγραφο αίτημά του προς τις δικαστικές αρχές δημοσιογράφος του Σικάγο, αναγκάζοντας την εισαγγελέα της κομητείας Κουκ, Ανίτα Αλβαρέζ, να ασκήσει δίωξη εναντίον του Βαν Ντάικ.

Στο βίντεο, ο νεαρός φαίνεται να περπατά σε κεντρική λεωφόρο της πόλης έχοντας το ένα χέρι στην τσέπη και τα περιπολικά να σταματούν κοντά του. Ο νεαρός φαίνεται να μην υπακούει στους αστυνομικούς που θέλουν να τον ελέγξουν, χωρίς όμως παράλληλα να κάνει καμία απειλητική κίνηση εναντίον τους. Ο νεαρός τρέχει, πέφτει κάτω. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο αστυνομικός Τζ. Βαν Ντάικ, ο οποίος αρχίζει να πυροβολεί 30 δευτερόλεπτα αφότου έφτασε στο χώρο και έξι δευτερόλεπτα αφότου βγήκε από το περιπολικό! Το σώμα του πεσμένου στο έδαφος νεαρού αρχίζει να τραντάζεται από τις 16 σφαίρες με τις οποίες τον πυροβολεί ο αστυνομικός...

Οπως έδειξε η νεκροψία του Λακάν, ο έφηβος είχε δεχτεί πυροβολισμούς στο κεφάλι, το λαιμό, το θώρακα, τα μπράτσα, το ένα χέρι και το μηρό. Επίσης, είχε δεχτεί σφαίρες στο πρόσωπο και την πλάτη.

Συγγενείς του Λακάν και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων κατηγορούν την αστυνομία ότι προσπάθησε να αποκρύψει την υπόθεση αυτή και υποστηρίζουν ότι η Αλβαρέζ αναγκάστηκε να ασκήσει διώξεις απλώς και μόνο επειδή δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο. Εξαιτίας των εντεινόμενων λαϊκών αντιδράσεων, οι αρχές της πόλης του Σικάγο αναγκάστηκαν να δώσουν αποζημίωση 5.000.000 δολαρίων στην οικογένεια του αδικοσκοτωμένου εφήβου, μολονότι αυτή δεν το διεκδίκησε δικαστικά...

Ο Τζέισον Βαν Ντάικ, όλους αυτούς τους 13 μήνες, κυκλοφορούσε ελεύθερος και υπηρετούσε κανονικά στην αστυνομία του Σικάγο, δίχως να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία σε βάρος του. Η κατηγορία για φόνο πρώτου βαθμού απαγγέλθηκε λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ