Και σχέδιο νόμου για δημιουργία «Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών» προαναγγέλλει ο Π. Καμμένος
Την πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τους τρόπους που αυτή δρομολογείται, περιέγραψε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με συνέντευξή του στη «Real News». Ταυτόχρονα, άνοιξε δρόμο για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με αφορμή τους τζιχαντιστές.
Ισχυριζόμενος ότι δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση - στα πλαίσια της ενεργοποίησης του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ - οποιαδήποτε συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση, έσπευσε να «εξηγήσει» πώς μπορεί να παίξει ρόλο: «Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς και σχέσεις πέραν των συμμαχιών της με την ΕΕ και το NATO, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία και βεβαίως η Κύπρος. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα του NATO η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία.Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο».
Σκιαγραφώντας σε ποιο πεδίο μπορεί η κυβέρνηση να παίξει αυτό το ρόλο, πρόσθεσε: «Ζήτησα και από την ΕΕ, αλλά και στην προηγούμενη Σύνοδο υπουργών του NATO, τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών.Σε αυτόν τον πόλεμο η ενημέρωση και οι πληροφορίες έχουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο».
Δίνοντας κι άλλη μια πτυχή των σχεδίων της κυβέρνησης, συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μέρος της γειτονιάς, δεν μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις, διότι θα χάσει τη δυνατότητα να είναι ο παράγων σταθερότητας που μπορεί να διεξαγάγει συνομιλίες και ναοργανώσει μία διεθνή συμμαχία». Να μη στείλει, δηλαδή, η ίδια χερσαία στρατεύματα ή βομβαρδιστικά, αλλά να στήσει το πλαίσιο όπου θα στείλουν άλλοι, μεταξύ άλλων παρέχοντάς τους και τις κατάλληλες πληροφορίες για στόχους κ.λπ., κρισιμότατο κομμάτι στη διεξαγωγή και επιτυχία στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ακρως ανησυχητική ήταν και η απάντηση του Π. Καμμένου στο ερώτημα αν «το θέμα της χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων για εσωτερική ασφάλεια πρέπει να ανοίξει και στην Ελλάδα μετά το Παρίσι»: «Το Σύνταγμά μας απαγορεύει τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, με την εξαίρεση της κηρύξεως της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οπότε έχουν συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή. Πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.Οι Ενοπλες Δυνάμεις, όμως, μπορούν να βοηθήσουν στο επίπεδο των πληροφοριών και γι' αυτόν το λόγο προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών» απάντησε.
Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά ο Π. Καμμένος έθεσε δημόσια θέμα εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας», με δηλώσεις του δίπλα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, όταν ο τελευταίας επισκεπτόταν στις 2/7 το υπουργείο Αμυνας. Ελεγε, από τότε ακόμα, ο Καμμένος: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό».