Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντί «αναβάπτισης»... εικόνα διάλυσης και σενάρια διάσπασης

Οι προχτεσινές... «τεχνικές αδυναμίες» και η αναβολή των εσωκομματικών διαδικασιών επιτάχυναν την έκφραση των διεργασιών στο εσωτερικό της ΝΔ

Phasma

Οι προχτεσινές... «τεχνικές αδυναμίες» και η αναβολή των εσωκομματικών διαδικασιών επιτάχυναν την έκφραση των διεργασιών στο εσωτερικό της ΝΔ
Στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε η ΝΔ φαίνεται πως οδηγείται η εσωκομματική της διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου: Ενώ στόχος ήταν να βοηθηθεί η «αναβάπτισή» της και η προσπάθειά της να προβάλλει ξανά ως «αξιόπιστος» κεντροδεξιός πυλώνας του αστικού πολιτικού σκηνικού, ικανός να αναλάβει ξανά την αστική διακυβέρνηση, πλέον παρουσιάζεται ως ένα κόμμα που... επικαλούμενο «τεχνική αδυναμία» (!) δεν μπορεί να φέρει σε πέρας ούτε τις εσωκομματικές του εκλογές.

Μετά την αναβολή της προχτεσινής εκλογικής διαδικασίας, οι πιο αισιόδοξοι μέσα στη ΝΔ λένε ότι οι εκλογές για το νέο πρόεδρο μπορούν να γίνουν στις 6 Δεκέμβρη, άλλοι σημειώνουν ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ γνώστες του χώρου αναπτύσσουν και σενάρια διάσπασης...

Ο,τι κι αν γίνει, γεγονός είναι ότι το τελευταίο 48ωρο η ΝΔ παρουσίασε εικόνα διάλυσης.

Απ' όταν έγινε σαφές, Κυριακή πρωί, ότι η εταιρεία «Infosolutions» (στις 23/10 της ανατέθηκε με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής - ΚΕΦΕ - του κόμματος και τη συναίνεση των εκπροσώπων των 4 υποψηφίων προέδρων, η διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών), αδυνατεί λόγω «σοβαρών τεχνικών προβλημάτων» να «τρέξει» τις εκλογές, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων μεταξύ των υποψήφιων.

Ξεπερνώντας, ίσως πολύ εύκολα, ένα βασικό ερώτημα, πώς μπορεί ένα κόμμα όπως η ΝΔ, με το ρόλο και την πορεία του στο αστικό πολιτικό σκηνικό, να μην έχει πάρει μέτρα διασφάλισης ότι οι εκλογές θα γίνουν, ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος ο Ευ. Μεϊμαράκης και να οριστεί άλλος που θα ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει προσωρινή πρόεδρος η Μαριέττα Γιαννάκου. Αιχμές κατά Μεϊμαράκη εμπεριείχαν και οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη. Επίσης, όλοι τους έβαλαν κατά του προέδρου της ΚΕΦΕ, γραμματέα του κόμματος Α. Παπαμιμίκου, ζητώντας την παραίτησή του.

Πάντως, ο Α. Παπαμιμίκος εμφανίστηκε... κανονικότατα χτες στα κεντρικά της ΝΔ όπου συνεδρίασε εκ νέου η ΚΕΦΕ κι έδειξε ότι ουδεμία πρόθεση έχει να παραιτηθεί. Επιπλέον, τα μέλη της ΚΕΦΕ ζήτησαν από τους εκπροσώπους των υποψηφίων προέδρων που μετέχουν στο όργανο να επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο όργανο για να συνεχίσει τις εργασίες του, όπως και έγινε. Παραπέρα, η ΚΕΦΕ αποφάσισε η όλη διαδικασία εσωκομματικών εκλογών να ξεκινήσει από το μηδέν.

«Γαϊτανάκι» οι προσωπικές αντιπαραθέσεις

Χτες, εξάλλου, εκτυλίχτηκε άλλος ένας γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, με έντονα στοιχεία προσωπικής κόντρας.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, δήλωσε ότι η «Infosolutions» αναλάμβανε «εργασίες κατά τη διάρκεια την οποία ήμασταν κυβέρνηση», υπουργοί όπως ο Μ. Βορίδης την ήξεραν και είχαν «συνεργασίες» μαζί. Οτι «και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί, σε συνεργάτη δικό μου, για την εταιρεία (...) Το Μέγαρο Μαξίμου, επί Αντώνη Σαμαρά, είχε συνεργαστεί με την εταιρεία.Και όλοι εγγυήθηκαν ότι θα γίνει σωστή η διαδικασία. Καλά τόσο θράσος σήμερα, να λένε ότι έφταιγα εγώ; Πράγματι έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα»! Σε άλλο σημείο επέμεινε ότι ο Α. Παπαμιμίκος και άλλα στελέχη με καίριες θέσεις στο Κόμμα, «είναι όλοι άνθρωποι που ορίστηκαν από τον κ. Σαμαρά»...

Παρακάτω, δήλωσε «διατεθειμένος» να παραδώσει τη θέση του μεταβατικού προέδρου σε στελέχη όπως οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Δ. Σιούφας, Αννα Μπενάκη, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση να παραιτηθεί ο Απ. Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης, και οι Αδ. Γεωργιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος. Η παραίτηση Μεϊμαράκη πιθανόν να ανακοινωθεί στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Ο Απ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι δεν παραιτείται από περιφερειάρχης και ζήτησε να γίνουν εκλογές άμεσα, ακόμα κι αυτή την Κυριακή, έστω και «χειρωνακτικά», με εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς ηλεκτρονική διασταύρωση, γεγονός ωστόσο που γεννά φόβους σε επιτελεία της ΝΔ για διπλοψηφίες, ενδεικτικούς για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των διάφορων «στρατοπέδων».

Οι Γεωργιάδης και Μητσοτάκης παραιτήθηκαν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, με το δεύτερο να δημοσιοποιεί και επιστολή που έστειλε, στις 11 Νοέμβρη στον Ευ. Μεϊμαράκη, εκφράζοντας ανησυχίες για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών και επισημαίνοντάς του ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας θα βαρύνει πρωτίστως τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο δε Α. Βορίδης, μιλώντας στο «Bήμα FM», αρνήθηκε ότι είχε κάποια σχέση με την εταιρεία «Infosolutions».

Στις «μπηχτές» Μεϊμαράκη αντέδρασε και η πλευρά Σαμαρά, ο οποίος διαμήνυσε μέσω συνεργατών του: «Οσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα. Τι εξυπηρετούν; Γιατί το κάνουν; Γιατί εμπλέκουν τον Αντώνη Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ ήδη από την εποχή που ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος;».

Και ακόμα: «Θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της ΝΔ είχε αρχικά επιλεγεί από την διεύθυνση πληροφορικής και τη διεύθυνση προμηθειών της ΝΔ άλλη εταιρεία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη. Με αποτέλεσμα, να γίνει η διαδικασία από την αρχή, και να επιλεγεί η infosolutions, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης»...

Μ' αυτά και μ' άλλα, όλοι οι παραπάνω θα συνεχίσουν υποτίθεται μαζί στη ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση»

Εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ξανά τον εαυτό του στο κεφάλαιο ως τη μόνη «σοβαρή» δύναμη αστικής διακυβέρνησης. Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στη ΝΔ, αναφέρει:

«Η ΝΔ, δυστυχώς, αδυνατεί να ολοκληρώσει την διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Εδώ και μήνες, όμως, παρακολουθούμε έναν διαγωνισμό ανέξοδης αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορείας από τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ, χωρίς ίχνος δημιουργικής αντιπρότασης. Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι πολύ επιζήμιο για τον τόπο. Ωστόσο στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ευχόμαστε αυτό να συμβεί σύντομα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φημολογίες για αποχωρήσεις και πολιτική παρέμβαση Σαμαρά(2015-12-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η εσωκομματική κόντρα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα(2015-11-25 00:00:00.0)
Ψάχνει αρχηγό εν μέσω αντιφάσεων για την αντιπολιτευτική της στάση(2015-10-24 00:00:00.0)
«Προβληματική» εικόνα στο εσωτερικό και το εξωτερικό(2015-10-22 00:00:00.0)
Διαφοροποιήσεις και αντιφάσεις εντός κοινού πλαισίου(2015-10-07 00:00:00.0)
Προς εκλογή ηγεσίας με ανησυχίες αν ανταποκρίνεται πια στο ρόλο της(2015-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ