Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Προβάλλουν τις δικές τους εκδοχές της «εθνικής συνεννόησης»

Απαντώντας με τις δικές τους εκδοχές της «εθνικής συνεννόησης» πάνω στα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εμφανίζονται να απορρίπτουν προσώρας την αντίστοιχη πρόταση της συγκυβέρνησης για «εθνικό διάλογο», καθώς «τρέχουν» οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως και οι υπολογισμοί και τα παζάρια για τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα ώστε και άλλα αστικά κόμματα να επιμεριστούν το «κόστος» από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της και με βάση τις πρόσφατες απώλειες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είπε: «Τα αδιέξοδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δε θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας. Την εθνική συνεννόηση αυτοί την υπονόμευσαν. Αν ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κυβερνήσει, μία είναι η λύση. Η πρόταση που η "Δημοκρατική Συμπαράταξη" πριν ακόμη από τις εκλογές έχει καταθέσει. Εθνικό σχέδιο, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οσοι ονειρεύονται διχαστικά για τους Ελληνες μέτωπα, είτε δήθεν "προοδευτικά", είτε δήθεν "ευρωπαϊκά", να μην υπολογίζουν σε εμάς».

Εξάλλου, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, θύμισε: «Ο πρωθυπουργός με μια συνέντευξη ζητεί διάλογο. Εμείς το καλοκαίρι είπαμε "ναι" και επιτεύχθηκε η εθνική συνεννόηση (σ.σ. η υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ). Μιλάει τώρα ο ίδιος άνθρωπος που γύρισε τότε την πλάτη, πήγε σε εκλογές και έλεγε: "Στις 20 Σεπτέμβρη ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν"» πρόσθεσε η Φ. Γεννηματά, βγάζοντας κι ένα ...παράπονο για τη μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί τους.

Ο Στ. Θεοδωράκης

«Οχι» στην πρόταση Τσίπρα να συναινέσουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου λένε προσώρας και στο Ποτάμι. Ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, έγραψε σε σχόλιό του στο διαδίκτυο, με τίτλο «Γιατί ένας δημαγωγός ανακαλύπτει τη συνεννόηση;», αναφερόμενος στο κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα: «Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας; "Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα τη στέρνα με τα ψάρια, όσο εγώ και η παρέα μου θα πετάω δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας". Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα; Το Ποτάμι, πάντως, όχι».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι βγάζει κι αυτό ένα... «παράπονο» για τη μέχρι σήμερα στάση της κυβέρνησης απέναντί του: «Στη Βουλή δε διεξάγεται καμία ουσιαστική συζήτηση. Το Ποτάμι κάνει προτάσεις που το νέο καθεστώς τις πετάει υπεροπτικά στο καλάθι των αχρήστων. Και ταυτόχρονα, ο αρχηγός του διχασμού, ο εμπνευστής του άχρηστου δημοψηφίσματος που μοίρασε στα δύο την Ελλάδα - για να προδώσει στη συνέχεια και αυτούς που τον ακολούθησαν - ζητάει συναίνεση. Πάνω σε ποιο σχέδιο; Τι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα; Ας το ξεκαθαρίσουν αυτό και μετά ας ζητήσουν βοήθεια. Αν πάντως ψάχνουν για δεκανίκι στη συνέχιση της καταστροφικής τους πολιτικής, το Ποτάμι δε διατίθεται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ