Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στραγγίζουν ό,τι απέμεινε από ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι το όχημα για τις επικείμενες νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Από την απεργία στις 12 Νοέμβρη και το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Από την απεργία στις 12 Νοέμβρη και το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Την επικείμενη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτυπώνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016, ενώ πιθανότατα αύριο θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής για να οριστικοποιήσει τα μέτρα, με τα οποία, μόνο για τον επόμενο χρόνο, θα φορτωθούν στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων περικοπές, «εξοικονομήσεις» και αυξήσεις εισφορών ύψους 1,838 δισ. ευρώ!

Τα βασικά μεγέθη

Ορισμένα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα παρακάτω:

  • Τα μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως ονομάζουν τις νέες περικοπές στις συντάξεις και γενικότερα στις παροχές των Ταμείων, αλλά και τις αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, αποτιμώνται συνολικά στα 1,838 δισ. ευρώ. Από αυτά, 187,7 εκατ. αφορούν τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο και τα 1,651 δισ. ευρώ τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα.
  • Ειδικά για το Δημόσιο, οι ήδη ψηφισμένες διατάξεις (αύξηση ορίων ηλικίας, πάγωμα κατώτερων συντάξεων, περιορισμός της κατώτερης μόνο στο ύψος του οργανικού ποσού μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους) θα αποφέρουν «όφελος» 15,7 εκατ. ευρώ, όταν η «νέα μεταρρύθμιση» των συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, θα «εξοικονομήσει» 172 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει και τη σφοδρότητα των μέτρων που πρόκειται να παρθούν.
  • Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα, τα νέα μέτρα κοστολογούνται μόνο για το 2016 σε 493,5 εκατ. ευρώ, όταν τα ήδη ψηφισθέντα για την αύξηση των ορίων και το νέο καθεστώς στις κατώτερες θα «αποδώσουν» μόλις 45 εκατ. ευρώ (συνολικά 538,5 εκατομμύρια ευρώ).
Αύξηση εισφορών - μείωση παροχών

Την ίδια ώρα, η αύξηση των εισφορών και η παραπέρα μείωση των παροχών, που δίνουν τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αποτιμώνται στα 1,112 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν και από μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά και από νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό πακέτο.

Συγκεκριμένα:

  • 710,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών στην Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Περίπου 165 εκατ. ευρώ από την επίδραση στα εφάπαξ (καθυστέρηση συνταξιοδότησης και μικρότερα εφάπαξ).
  • Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ (που πρόκειται να ψηφιστεί) αποτιμάται μόνο για το 2016 σε 102 εκατ. ευρώ.
  • Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θα αρχίσει μέσα στο 2016, θα αποφέρει «όφελος» στο σύστημα 223 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το ποσό αυτό από το εισόδημά τους.
Κι άλλο πιο κάτω οι επικουρικές

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ύψος της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί το 2016 κατά 394 εκατ. ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,506 δισ. ευρώ (μείωση 10,1%). Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος μειώσεων στις επικουρικές, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή θα βρεθούν ισοδύναμα! Μάλιστα, δεν αποκλείεται η μείωση να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη, αφού εδώ αναγράφεται η συνολική δαπάνη, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ενδέχεται να αυξηθεί.

Οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και οι αυξήσεις των εισφορών ερμηνεύονται και με τη σταθερή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα συρρικνωθεί παραπέρα για έναν ακόμη χρόνο, φτάνοντας στα 9,496 δισ. ευρώ από 9,954 δισ. ευρώ φέτος.

Σφίγγει η θηλιά και στην Υγεία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις περικοπές για την Υγεία, ένα βασικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι από τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, ούτε το 10% δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2016. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα έχει έσοδα 5,5 δισ. ευρώ, με τη χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό να ανέρχεται και τον επόμενο χρόνο στα 526 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού (από 5,164 δισ. ευρώ το 2015), ο οποίος φιλοδοξεί να του αποδοθεί μέρος των εισφορών Υγείας που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τις καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ. Φιλοδοξεί, δηλαδή, να επωφεληθεί από το νέο «χαράτσωμα» των συνταξιούχων, μέσα από την αύξηση των εισφορών Υγείας από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και τη θέσπιση εισφοράς Υγείας 6% επί των επικουρικών συντάξεων. Μόνο με αυτό το μέτρο, υπολογίζεται ότι θα «αρπαχτούν» από τις τσέπες των συνταξιούχων 355 εκατ. ευρώ το 2015 και 711 εκατ. ευρώ το 2016.

Η κρατική επιχορήγηση προς τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζει μικρή μείωση, από 1,52 δισ. ευρώ το 2015, σε 1,51 δισ. ευρώ το 2016, αλλά υπολογίζεται ότι τα έσοδά τους από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ κ.ά.), δηλαδή από τις έμμεσες πληρωμές των ασθενών, θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ (από 700 εκατ. το 2015, σε 900 εκατ. το 2016). Επίσης, τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή έσοδα από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς, προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ, από 98 εκατ. ευρώ το 2015.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ