Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Με αφορμή τις αντιδράσεις της «Αυτοδιάθεσης» για τη συμφωνία με τη Σερβία...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Κόκκινο» χτύπησε χτες το θερμόμετρο της πολιτικής έντασης στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, καθώς κλιμακώθηκε εκ νέου η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ισα Μουστάφα και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της «Αυτοδιάθεσης» και της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου» που εμποδίζουν τους τελευταίους 2,5 μήνες τις εργασίες της Βουλής, αντιδρώντας στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο με τη σερβική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, για τη συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.

Η νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί δεκάδες υποστηρικτές της «Αυτοδιάθεσης» έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στην Πρίστινα, στιγματίστηκε από βίαια επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία παράλληλα πραγματοποιούσε (με εντολή της κυβέρνησης) έρευνες σε σπίτια τουλάχιστον τριών αντιπολιτευόμενων βουλευτών και στο σπίτι του αρχηγού της «Αυτοδιάθεσης», Αλμπίν Κούρτι, με στόχο τη σύλληψή τους. Το πλήθος των διαδηλωτών δεν αρκέστηκε μόνο σε συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης Μουστάφα, αλλά επιτέθηκε με πέτρες, μπογιές και συγκρούστηκε με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που στάλθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας «βροχή» δακρυγόνων. Κατά τις συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17 αστυνομικοί (οι δύο σοβαρά), συνελήφθησαν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές, ενώ σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια, περιπολικά και ΙΧ αυτοκίνητα.

Το ίδιο διάστημα, στην Πρίστινα συνελήφθη η βουλευτής της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου», Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι, ως ύποπτη για ρίψη δακρυγόνων στη Βουλή. Ανεπιτυχής υπήρξε η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη του ιδρυτή και βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι (μολονότι ο ίδιος εθεάθη νωρίτερα στη διαδήλωση στην Πρίστινα!), αφού όταν εισέβαλαν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμά του, με ένταλμα εισαγγελέα, διαπίστωσαν ότι απουσίαζε. Επίσης, ανεπιτυχής ήταν και η επιχείρηση για τη σύλληψη και των βουλευτών της «Αυτοδιάθεσης» Αλιμπουλένα Χατζίου και Φατόν Τοπάλι, σε βάρος των οποίων η εισαγγελία της Πρίστινας απήγγειλε κατηγορίες για ρίψη δακρυγόνων και άλλων ουσιών και αντικειμένων στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν συνέχεια του χάους που προκλήθηκε και προχτές στην Πρίστινα, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν για μία ακόμη φορά δακρυγόνο μέσα στη Βουλή και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού μέλη της κυβέρνησης, τον πρόεδρο της Βουλής και τους φρουρούς ασφάλειας.

Η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου», του πρώην πρωθυπουργού (και πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ), Ραμούς Χαραντινάι, ανακοίνωσε με αφορμή τη σύλληψη της βουλευτή Ντ. Μπουγιούπι, ότι πρόκειται για «πολιτική σύγκρουση» και κάλεσε τα δικαστικά όργανα «να μην επιδεικνύουν τυφλή υπακοή στην κυβέρνηση και σε πολιτικούς, εγκληματίες όπως ο Ισα Μουστάφα, ο Χασίμ Θάτσι και ο Κάντρι Βεσέλι».

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση», σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ισα Μουστάφα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, πως «είναι έτοιμοι να μετατρέψουν το Κόσσοβο σε αστυνομοκρατούμενο κράτος, απλά και μόνο για να μη χάσουν την εξουσία και να μην ακυρώσουν τη συμφωνία με το Βελιγράδι». Υποστήριξε, ακόμη, ότι δε θα σταματήσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας «έως ότου η συμφωνία με τη Σερβία ακυρωθεί, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει για να την προστατεύσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της «Αυτοδιάθεσης».

Ο πρωθυπουργός Ισα Μουστάφα και ο αναπληρωτής του και υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, καταδίκασαν τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και την επανειλημμένη ρίψη δακρυγόνων στην αίθουσα της Βουλής, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση ίσως πέρασε την «κόκκινη γραμμή» της ανοχής προς την αντιπολίτευση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, βρέθηκε χτες το πρωί στον αυλόγυρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Οι τοπικές αρχές εκκένωσαν το κτίριο και πυροτεχνουργοί της αστυνομίας έκαναν ελεγχόμενη έκρηξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ