Κυριακή 8 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονες διπλωματικές διεργασίες και συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Από την προηγούμενη Συνάντηση στη Βιέννη στις 30 Οκτώβρη
Από την προηγούμενη Συνάντηση στη Βιέννη στις 30 Οκτώβρη
Παρά τον πρώτο συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν στις 30 Οκτώβρη στην Βιέννη οι ανώτεροι διπλωμάτες από 19 χώρες και οργανισμούς για την κατάσταση στη Συρία και συγκεκριμένα από ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτο, Ιράκ, Λίβανο και Ιορδανία, είναι φανερό ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και οι επιχειρήσεις της Ρωσίας ερμηνεύονται διαφορετικά από την κάθε πλευρά. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 12 Νοέμβρη, με νέα συνάντηση και πάλι στη Βιέννη.

Στη διάρκεια της βδομάδας συνεχίστηκαν, επίσης, οι επαφές και διάφορες συναντήσεις, με κύριο αντικείμενο αυτό που ονομάζεται «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων (που όμως δεν υπάρχει κοινή θέση για το ποιες ακριβώς είναι). Επίσης, απασχολεί η έναρξη ενδοσυριακού διαλόγου, δηλαδή ανάμεσα σε εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ και όσους θεωρείται ότι μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, που βέβαια είναι αντικείμενο διαφορετικών ερμηνειών. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα γίνει μια συνάντηση με εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της λεγόμενης αντιπολίτευσης, χωρίς να προσδιορίζεται ποιες ακριβώς οργανώσεις. Πάντως, η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν άμεση, δια της εκπροσώπου της, Ελιζαμπεθ Τράντο, που έσπευσε να δηλώσει ότι «είναι πρώιμη μια τέτοια συνάντηση», αφού όπως είπε «δεν πιστεύουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τέτοιες συζητήσεις μέχρι η διεθνής κοινότητα να επιτύχει μεγαλύτερη συναίνεση για το δρόμο που ανοίγεται μπροστά».

Φανερές οι διαφορετικές ερμηνείες για τη δήλωση

Θυμίζουμε ότι στα 9 σημεία της κοινής Ανακοίνωσης της 30ής Οκτώβρη, εκτός από τα γενικόλογα που μιλούσαν για την «ενότητα», την «εδαφική ακεραιότητα», «τα δικαιώματα όλων των Σύρων», «τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου» ή «την ήττα των τρομοκρατών», ξεχωρίζαν τα εξής σημεία: «Ο ΟΗΕ να συγκαλέσει τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, σε μία πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μία αξιόπιστη, μη σεχταριστική κυβέρνηση, χωρίς περιορισμούς, έπειτα από ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Αυτές οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, με τα υψηλότερα διεθνή κριτήρια, ώστε να διασφαλίσουν διαφάνεια και να είναι δίκαιες και ελεύθερες, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι οι Σύροι, συμπεριλαμβανομένης της διασποράς». Επίσης, «η πολιτική διαδικασία θα γίνει υπό την ηγεσία Σύρων και με τη συμμετοχή των Σύρων, ενώ ο συριακός λαός θα αποφασίσει το μέλλον της Συρίας» και την «εφαρμογή εκεχειρίας».

Ωστόσο, είναι φανερό ότι όλα αυτά είναι αντικείμενο ενός σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού, που έχει σχέση με τους σχεδιασμούς και τα γεωστρατηγικά σχέδια της κάθε αστικής τάξης και σίγουρα όχι με τα συμφέροντα του συριακού λαού, που υποφέρει, ματώνει και ξεριζώνεται από τον τόπο του.

Πολύπλευρες επαφές

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, επίσης συνέχισε τις επαφές του, τόσο στη Μόσχα όσο και στη Δαμασκό.

Στη Μόσχα, όπου βρέθηκε ο Ιταλο-σουηδός διπλωμάτης την Τετάρτη, στη συνάντηση με το Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διερεύνησε και το ζήτημα της λεγόμενης «μεταβατικής περιόδου στη Συρία», για να εισπράξει την απάντηση του Λαβρόφ, που απευθυνόταν έμμεσα και σε διάφορα δημοσιεύματα στο δυτικό Τύπο περί αλλαγής στάσης της Ρωσίας. Είπε με νόημα: «Μπορούμε για καιρό να διαφωνούμε για το πόσο δημοφιλής είναι ο Ασαντ, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να το ελέγξουμε, η έκφραση της θέλησης των Σύρων». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Μαρία Ζακχάροβα, που είπε ότι η θέση της κυβέρνησής της παραμένει αμετάβλητη, ότι «ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του Προέδρου σε μια κυρίαρχη Συρία» και πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι σημαντικό να διατηρήσει η Συρία την κρατική της υπόσταση. Ολα αυτά είναι αμετάβλητα. Βρίσκονται στην κοινή Δήλωση της Γενεύης, το ντοκουμέντο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Δήλωση της Βιέννης που συμφωνήθηκε στις 30 Οκτώβρη».

Επίσης, έγιναν πολλές διμερείς συναντήσεις διπλωματών της Συρίας, του Ιράν, της Ρωσίας. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φάιζαλ Μέκνταντ, μετέβη στο Ιράν και ξεκαθάρισε ότι συζήτηση γίνεται «αφού ηττηθεί η τρομοκρατία, για ένα διάλογο σε εθνικό επίπεδο στη Συρία, για το σχηματισμό κυβέρνησης με διευρυμένη αντιπροσώπευση και για μια συνταγματική διαδικασία. Δε συζητάμε όμως επ' ουδενί γι' αυτό που αποκαλείται μεταβατική περίοδος» και πρόσθεσε ότι μια τέτοια πρόταση υπάρχει «μόνο στο μυαλό όσων δε ζουν στην πραγματικότητα». Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επίσης σημείωσε ότι «το συριακό έθνος πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον και εξωτερικοί παράγοντες πρέπει μόνο να διευκολύνουν την πολιτική διαδικασία».

Την Παρασκευή, επίσης, ανακοινώθηκε επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συζήτησαν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και των επιχειρήσεων κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Φυσικά και αυτή τη βδομάδα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των συνασπισμών, τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας που έχει συγκροτήσει με το Ιράκ και το Ιράν, ενώ η Τουρκία απειλεί με κλιμάκωση της δράσης της στην περιοχή, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», τόσο του «Ισλαμικού Κράτους» όσο και του κουρδικού PKK. Επίσης, η Γαλλία στέλνει το αεροπλανοφόρο «Ντε Γκωλ» και η Βρετανία δηλώνει ότι θα διευρύνει τη συμμετοχή της στην επέμβαση στη Συρία.

Τη δική της σημασία έχει και είδηση που έγινε γνωστή την Παρασκευή, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ακύρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 13 και 14 Νοέμβρη - κάτι που επιβεβαιώνει και η ελληνική πλευρά - λόγω της συμμετοχής του στη Συνάντηση στη Βιέννη στις 12 Νοέμβρη και των εξελίξεων στη Συρία.


Δ.Καρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ