Κυριακή 8 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμβάλλουν στην όξυνση του προσφυγικού προβλήματος

Να χρυσώσει το χάπι μιας εγκληματικής πολιτικής που οδηγεί σε εκατόμβες θυμάτων προσπαθεί βήμα το βήμα η κυβέρνηση. Το Προσφυγικό από πρόβλημα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμου καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ένα απλό ανθρωπιστικό ζήτημα, για το οποίο αρκεί η φιλανθρωπία, λίγα φράγκα παραπάνω και καλή θέληση για να λυθεί. Οι αποθήκες εργατικού δυναμικού και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων παρουσιάζονται σαν λύση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και την Παρασκευή η κυβέρνηση, καλώντας ιεράρχες και δημάρχους στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα πρόβλημα «που ξεπερνά τις δυνάμεις μας» και ισχυρίστηκε ότι «το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η πολιτεία και η Εκκλησία, για την αντιμετώπισή του είναι ίσως ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα». Κουβέντα δεν ακούστηκε για το σταμάτημα του πολέμου και των επεμβάσεων στην περιοχή.

Στο επίκεντρο το γεωστρατηγικό

Την ίδια ώρα, η ΕΕ κάνει καθαρό πως το Προσφυγικό εμπλέκεται με μια σειρά ζητημάτων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επανέφερε τη θέση για κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων στο Αιγαίο, εμφανιζόμενος μάλιστα να αγανακτεί κιόλας, γιατί η πρότασή του δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή.

«Είχα π.χ. προτείνει - είπε - και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Ελληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Ελληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;». Η φράση του επανέφερε στη μνήμη την κρίση στα Ιμια, όταν οι Αμερικανοί ρωτούσαν αν είναι δυνατόν να γίνεται τόση φασαρία «για δέκα κατσίκες»...

Το συγκεκριμένο ζήτημα ανοίγει το δρόμο συνδιαχείρισης του Αιγαίου σε όφελος των μονοπωλίων, ενώ η επιμονή της Κομισιόν ενισχύει την Τουρκία στις διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Η προσέγγισή της, δε, από την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία εντείνει τους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, αλλά και τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς στο πλαίσιο της στρατηγικής γεωστρατηγικής αναβάθμισης, σε βάρος των λαών.

Αλλη μια εστία τέτοιων ανταγωνισμών, με αφορμή το Προσφυγικό, αποτελούν τα Βαλκάνια ως πέρασμα προσφύγων, τα οποία επίσης η ΕΕ έχει εντάξει στη διαδικασία διαχείρισης του προβλήματος, με νέους κινδύνους, τους οποίους η Α. Μέρκελ έφτασε μέχρι την ανάφλεξη.

Κι ενώ η γεωπολιτική παράμετρος είναι εξαιρετικά σοβαρή, για να την προσπερνά κάποιος, ο πρωθυπουργός επιμένει να περιορίζει το θέμα σε «ανθρωπιστικό». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση οργάνωσε την προηγούμενη Τρίτη και μια φιέστα - με την παρουσία μάλιστα του ίδιου του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, - με αφορμή την αναχώρηση 30 όλων κι όλων προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο Λουξεμβούργο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας, αλλά εξαφανίστηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για έγκλημα που πρέπει να σταματήσει, αποσιωπώντας όμως ότι ηθικός αυτουργός αυτού του εγκλήματος είναι η ΕΕ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους με τους πολέμους και τις επεμβάσεις. Αποσιωπώντας κυρίως ότι η κυβέρνησή του, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, με την ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή είναι συνένοχη στο έγκλημα. Μίλησε, επίσης, για τους δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, αλλά δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που την ακολουθεί με ευλάβεια, σπρώχνει αντικειμενικά τους πρόσφυγες στα δίχτυα των δουλεμπόρων. Από την ίδια ομιλία έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση της ΕΕ για τα Κέντρα Ταυτοποίησης (hot spots), στα οποία θα γίνεται η «διαλογή» για τους λιγοστούς πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη - μέλη, αλλά και τα Κέντρα «Υποδοχής», στα οποία θα εγκλωβιστούν χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα πληρούν τα «κριτήρια» για μετεγκατάσταση.

Πάλη ενάντια στην αιτία

Σχολιάζοντας τη φιέστα το ΚΚΕ σημείωσε:

«Οι φιέστες, τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Ελληνα πρωθυπουργού και η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ, δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική πραγματικότητα. Το όριο της "ανθρωπιάς" της ΕΕ, για την οποία μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, χωράει μόλις 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν επίσημα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τους υπόλοιπους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, όσους δεν πνιγούν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, τους περιμένει ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα και η απέλαση.

Τώρα, ο λαός πρέπει να δημιουργήσει το δικό του, πραγματικό λαϊκό ποτάμι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, να απομονώσει το ρατσισμό, όπου και όπως εκδηλώνεται. Να διεκδικήσει την ασφαλή και απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας με την ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Ο ελληνικός λαός μαζί με τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης να παλέψουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που δολοφονούν και ξεριζώνουν τους λαούς, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζουν το αιματοκύλισμα των λαών και αξιοποιούν τους πρόσφυγες στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων».

Επικίνδυνα για τους λαούς παιχνίδια

Ο τονισμός της γεωπολιτικής παραμέτρου είναι αναγκαίος, για να γίνει καθαρό ότι το Προσφυγικό δεν είναι απλά ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με το οποίο μπορεί κάποιος να ξεμπερδεύει με ορισμένες φιλολαϊκές λύσεις για την ανακούφιση των προσφύγων, αλλά ένα σύνθετο πολιτικό πρόβλημα με πολλές πλευρές η ανάδειξη των οποίων καταδεικνύει τις αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος, αλλά και τη σαπίλα του στο πλαίσιο της οποίας η ανθρώπινη ζωή δεν είναι άλλο από μία παράμετρος που επηρεάζει έτσι ή αλλιώς τα καπιταλιστικά κέρδη.

Η κυβέρνηση με τα μέχρι τώρα βήματά της δείχνει να πατά σε δύο βάρκες: Και να λύσει ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν από τη μαζική είσοδο προσφύγων και να αξιοποιήσει το πρόβλημα, για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Η όξυνση, όμως, των μονοπωλιακών ανταγωνισμών στην περιοχή μπλέκει ακόμα περισσότερο το Προσφυγικό σε επικίνδυνα για τους λαούς παιχνίδια. Ενα παράδειγμα ακόμα είναι ότι έχει ανοίξει ήδη κουβέντα για ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης του Frontex και στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ζητώντας κι αυτή τα δικά της ανταλλάγματα για τους πρόσφυγες που είναι στη χώρα της, η τούρκικη κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα ότι θέλει να αναπτύξει στρατό στο εσωτερικό της Συρίας. Μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε στρατιωτική ΝΑΤΟική άσκηση με τεράστια συγκέντρωση στρατευμάτων στη Μεσόγειο, με πρόσχημα τη φύλαξη των νοτίων συνόρων της λυκοσυμμαχίας.

Αναχαίτιση - καταστολή - διαλογή

Στην ΕΕ, το Προσφυγικό είναι ψηλά στην ατζέντα των σχετικών συζητήσεων και οι βασικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί από τον περασμένο Απρίλη. Παρά ορισμένες αντιδράσεις, η βασική συμφωνία είναι να μην επιτραπεί στη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων να φτάσουν στην ΕΕ παρά μόνο όσοι λίγοι είναι αναγκαίοι στην καπιταλιστική αγορά εργασίας. Οι σχετικοί σχεδιασμοί έχουν γίνει εδώ και μια δεκαετία πριν, απ' όταν ήταν καθαρό ότι οι επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ θα οδηγούσαν, εκτός των άλλων, και σε μαζικό κύμα προσφύγων. Για την αντιμετώπιση αυτού του κύματος, το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει επί της ουσίας μόνο στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μικρογραφία τους είναι τα περίφημα hot spots στα οποία γίνεται διαλογή προσφύγων, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθούν και μεγάλα στρατόπεδα - καταυλισμούς τα ονομάζουν.

Το τρίπτυχο «αναχαίτιση - καταστολή - διαλογή» προβλέπει μεγαλύτερη εμπλοκή των δυνάμεων του Frontex, ενώ σαν αφορμή χρησιμοποιείται η δράση των δουλεμπόρων. Με την πολιτική της ΕΕ καταστολής - αναχαίτισης και διαλογής αυτό που πράγματι γίνεται είναι και οι δουλέμποροι να ευημερούν, αλλά και οι πρόσφυγες - μετανάστες να βρίσκονται όλο και περισσότερο εγκλωβισμένοι στις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή ο διαφαινόμενος εγκλωβισμός μεγάλου αριθμού προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα είναι ίσως και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση όλο και περισσότερο καταφεύγει σε ανθρωπιστικές εκκλήσεις, γνωρίζοντας πως το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο και δεν προβλέπεται επί της ουσίας καμία πραγματική βοήθεια από την, κατά τα άλλα, ΕΕ του ανθρωπισμού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα από τις δικές της πλάτες, γνωρίζοντας ότι η ίδια είναι συνένοχη στη δημιουργία του προβλήματος. Στηρίζει και ψηφίζει όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στις «πύρινες» περιοχές, εγκρίνει τις αποφάσεις για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυτή τη φορά με αφορμή τους διακινητές. Συμβάλλει, δηλαδή, στην ενίσχυση των αιτιών που δημιουργούν το πρόβλημα.

Λαϊκές πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις

Από τη σκοπιά του λαϊκού κινήματος, αναπτύσσονται ήδη πρωτοβουλίες με δύο άξονες: Και έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Και καταδίκη της πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης που συντελεί στη δημιουργία του προβλήματος. Ηδη σχετικές κινητοποιήσεις έγιναν από τα Εργατικά Κέντρα Μυτιλήνης, Σάμου, Κω μαζί με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος. Μέσα από τις συγκεντρώσεις καταγγέλθηκε η πολιτική που προκαλεί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά, ενώ παράλληλα εκφράστηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες με συγκέντρωση και παράδοση αναγκαίων για την επιβίωσή τους υλικών. Διαμορφώθηκε ήδη ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο διεκδικείται:

-- Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι.

-- Καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στις επεμβάσεις και στον πόλεμο.

-- Οχι στα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.

-- Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά, τα σημεία εισόδου, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

-- Οχι στα κέντρα διαλογής (hot spots) και τους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Δημιουργία αξιοπρεπών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

-- Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex.


Θ. Λ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ