Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα για το ποιος και πώς θα διασφαλίσει την επανάκαμψή τους

Πίσω από τις προβαλλόμενες «προσωπικές στρατηγικές» βρίσκονται οι εξελισσόμενες διεργασίες αναμόρφωσης του «κεντροδεξιού χώρου»

Eurokinissi

Πίσω από τις προβαλλόμενες «προσωπικές στρατηγικές» βρίσκονται οι εξελισσόμενες διεργασίες αναμόρφωσης του «κεντροδεξιού χώρου»
Από ένα νταούλι έχουν πιάσει οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι στη ΝΔ και το βαράει ο καθένας τους στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι με τον ίδιο επικεφαλής το κόμμα τους θα ξαναεμφανιστεί χρήσιμο στο κεφάλαιο, ικανό να διαχειριστεί την εξουσία του, να προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με παράλληλη εξασφάλιση της λαϊκής συναίνεσης.

Χαρακτηριστικά, γι' αυτές ακριβώς τις αναδιαρθρώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα «ΝΕΑ», έσπευσε να διαβεβαιώσει ουσιαστικά το κεφάλαιο ότι με τον ίδιο πρόεδρο η ΝΔ θα βάλει πλάτη: «Το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν υφίσταται πλέον και προφανώς δεν σηματοδοτεί πολιτική επιλογή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε από μόνοι μας ότι οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο. Μόνο τότε θα βγει η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Σε ανάλογη βάση, επιτέθηκε στον Απ. Τζιτζικώστα λέγοντας ότι «στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα, στις Σκουριές. Θέλω να ακούσω την άποψή του (σ.σ.: του Τζιτζικώστα) για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ. Παραμένει αρνητικός;». Ταυτόχρονα, στηλίτευσε τη στάση του Ευ. Μεϊμαράκη να μη συναινεί στην πραγματοποίηση «ντιμπέιτ» μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Για το ίδιο θέμα, ο Αδ. Γεωργιάδης με επιστολή του στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκο, ζήτησε τη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο εθνικών συνδιασκέψεων και ενός τουλάχιστον «ντιμπέιτ» μεταξύ των υποψηφίων.

Στην επιστολή του υποστηρίζει ότι «αντί οι τέσσερις συνυποψήφιοι με ίσους όρους να απευθυνθούν στο εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ, ο καθένας αξιοποιεί το όποιο θεσμικό αξίωμα κατέχει για εκλογικούς λόγους απαξιώνοντας τη διαδικασία». «Είναι αδιανόητο να υποκρινόμαστε ότι φοβόμαστε για την ενότητα του κόμματος εάν βρεθούμε οι τέσσερις και μιλήσουμε μπροστά σε μία κάμερα. Οποιος το λέει αυτό δεν υπηρετεί την ενότητα του κόμματος, υπηρετεί προσωπική στρατηγική», συμπλήρωσε.

Απαντώντας ο Α. Παπαμιμίκος δήλωσε αναρμόδιος να δρομολογήσει δίχως την έγκριση των τεσσάρων υποψηφίων μια τέτοια διαδικασία συνδιασκέψεων και «τηλεμαχιών».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στη Σπάρτη, επέμεινε στην άρνησή του: «Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα μεταξύ μας. Μπορεί να παρασυρθούμε από τις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν και να έχουμε απαντήσεις που θα πληγώσουν τον νεοδημοκράτη τούτη την ώρα. Γι' αυτό εγώ λέω ότι να πάνε οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Μας ξέρετε».

Ο δε Απ. Τζιτζικώστας, χωρίς να «πιέζει», δήλωσε ξανά πρόθυμος να συμμετάσχει σε «ντιμπέιτ», αρκεί να μετάσχουν όλοι οι υποψήφιοι.

«Κι όμως είμαι ακόμα εδώ»

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Αντ. Σαμαράς, με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «La Razon», φρόντισε να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και εντός ΝΔ, ότι δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική, αλλά θα είναι παρών σε μελλοντικές εξελίξεις.

«Εξακολουθώ να είμαι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας μου», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτηση εάν πιστεύει πως Ιστορία και ΜΜΕ υπήρξαν «δίκαια» μαζί του, απάντησε: «Οχι, τα Μέσα δεν υπήρξαν "δίκαια" μαζί μας (...) Οσον αφορά στην ίδια την Ιστορία, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς. Αλλωστε, η Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ»...

Με το φόβο του «παραδείγματος του ΠΑΣΟΚ»

Σε αυτό το φόντο, το στέλεχος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Kontra News», επανέλαβε τις ενστάσεις και τις ανησυχίες του - τις οποίες φαίνεται να συμμερίζονται κι άλλοι στο εσωτερικό του κόμματος - για την παραπέρα πορεία της ΝΔ: «Δυστυχώς, χάσαμε την ευκαιρία τον Ιανουάριο του 2015, όπως την χάσαμε και τώρα, να συζητήσουμε τη συνολική πρότασή μας προς τους πολίτες, αλλά και να αναζητήσουμε τι πράξαμε λάθος κατά την διακυβέρνησή μας, με ένα μεγάλο και δημοκρατικό συνέδριο».

Στο ίδιο μοτίβο, υποστήριξε: «Πρέπει όμως να αποφασίσουμε τι είδους κόμμα θέλουμε αλλά και το σχέδιό μας για την χώρα. Δυστυχώς, απουσιάζει η αναζήτηση ή διεξάγεται σε πολύ μικρό βαθμό, της ταυτότητάς μας όπως και ο σχεδιασμός για μία μεταμνημονιακή Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τη μη διεξαγωγή συνεδρίου, είναι ένας από τους λόγους που η εκλογή αρχηγού διεξάγεται με όρους αντιπαράθεσης κυρίως προσωπικών χαρακτηριστικών και δευτερευόντως ιδεολογικών».

Και συμπλήρωσε: «Αν και όντως ο κίνδυνος κατακερματισμού της Κεντροδεξιάς υφίσταται, υπάρχει κάτι χειρότερο: Να κουράσουμε και τελικά να προκαλέσουμε την αδιαφορία της κοινωνίας».

Σημειωτέον, ανάλογο φόβο εξέφρασε στην προαναφερόμενη συνέντευξη στα «Νέα» και ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας: «Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας όσο ανανεώνονται και προσαρμόζονται στις εξελίξεις μακροημερεύουν. Ο κίνδυνος για τη ΝΔ είναι να παραμείνει στατική. Στάσιμη. Ετσι δεν θα κερδίσει εκλογές. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση και ενδεχομένως αφανισμό. Το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βασικό... «καζάνι» της συνολικότερης επιχείρησης αναδιάταξης (2015-12-15 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση για το πώς θα παίξουν το ρόλο του κεντροδεξιού πυλώνα (2015-11-14 00:00:00.0)
Ψάχνουν ημερομηνία να βρεθούν και να τα πούνε... (2015-11-10 00:00:00.0)
Βάζουν ζήτημα ενότητας και ικανότητας να δημιουργήσουν «προοπτική νίκης» (2015-11-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της (2015-10-31 00:00:00.0)
Εντείνονται οι κόντρες και η... «κακή εικόνα» (2015-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ