Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνουν ημερομηνία να βρεθούν και να τα πούνε...

Eurokinissi

Επισπεύδουν στη ΝΔ να στήσουν μία δημόσια συζήτηση μεταξύ των 4 υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, ενώ πλησιάζουν οι εσωκομματικές εκλογές της 22/11. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι βολές στο εσωτερικό τους, στην αντιδικία τους για το ποιος είναι ικανότερος να ηγηθεί της προσπάθειας του κόμματος να εμφανιστεί ξανά ως αξιόπιστος πόλος κυβερνητικής εναλλαγής, κρίσιμος και χρήσιμος για την απρόσκοπτη λειτουργία της αστικής διαχείρισης.

Χτες το πρωί, ο Απ. Τζιτζικώστας με επιστολή του προς τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Α. Παπαμιμίκο, του ζήτησε να ορίσει τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης για την Τετάρτη 18/11. «Ο διάλογος θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων, όσο και στην τόνωση του ενδιαφέροντος για τις εσωκομματικές μας διαδικασίες», σημειώνει ο Τζιτζικώστας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε: «Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε προτείνει δύο εθνικές συνδιασκέψεις, στις οποίες, με βάση το Καταστατικό, μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη. Εστω και με καθυστέρηση, χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας. Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος (σ.σ.: ο Παπαμιμίκος, το όνομα του οποίου ούτε καν αναφέρει ο Μεϊμαράκης, έχοντάς τον απαξιωμένο, επικαλούμενος μια σειρά από λόγους...) να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης».

Παραπέρα, θετικοί σε αυτήν την προοπτική φαίνονται και οι δύο άλλοι υποψήφιοι, Αδ. Γεωργιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης, που επέμεναν, αν δεν γίνει «ντιμπέιτ» (δεν το ήθελε ο Μεϊμαράκης), τουλάχιστον να συνεδριάσει είτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε η Πολιτική Επιτροπή (πολυπληθές, κορυφαίο όργανο του κόμματος) για να συζητήσουν δημόσια οι 4 ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Μιλούν για στασιμότητα και συρρίκνωση

Στο μεταξύ, οι τόνοι μεταξύ τους παραμένουν οξυμένοι. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Τζιτζικώστας στην εφημερίδα «Μακεδονία»: «Εχετε ακούσει εσείς έστω και μία πρόταση από τον κ. Μεϊμαράκη; Ακούστε, τιμώ τον κ. Μεϊμαράκη, όμως δεν αποδέχομαι την τακτική του να απαιτεί και όχι να διεκδικεί την ψήφο των Νεοδημοκρατών και των φίλων της ΝΔ. Και μάλιστα, όταν αυτό το κάνει πατώντας σε έναν ρόλο τον οποίο δεν τον κέρδισε, αλλά του δόθηκε. Ολα αυτά είναι ξένα στη νοοτροπία μου, όλα αυτά θέλω να αλλάξω. Κι αυτό γιατί αν δεν αλλάξουμε συθέμελα την παράταξη, αν δεν φέρουμε φρέσκες ιδέες, αν δεν κάνουμε στην πράξη όσα λέμε, τότε η πορεία συρρίκνωσης της παράταξης θα είναι χωρίς επιστροφή».

Το φόβο στασιμότητας και συρρίκνωσης της ΝΔ επέσεισε ο Τζιτζικώστας και σε συνέντευξή του στο «Βήμα»: «Οσοι έχουν αγοράσει προ καιρού τις κομματικές τους μετοχές, έχουν σταματήσει να συνδιαλέγονται με την κοινωνία και αρνούνται να δουν ότι ο κόσμος μάς γύρισε την πλάτη. Η στασιμότητα πρέπει να τελειώσει».

Γι' αυτές τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο όποιος επόμενος πρόεδρος της ΝΔ μιλούν κι άλλα στελέχη, όντας σε ένα κόμμα - «φθαρμένο προϊόν», όπως έχει χαρακτηριστεί από παράγοντες στο εσωτερικό του. Είπε, χαρακτηριστικά, ο βουλευτής τους Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ: «Οποιος και να εκλεγεί θα έχει μπροστά του το μεγάλο στοίχημα - να συνδυάσει την ενότητα με την ανανέωση του κόμματος. Να επαναπροσεγγίσουμε τα μεγάλα λαϊκά στρώματα με συγκεκριμένη πολιτική πρόταση».

Επίκαιρη Επερώτηση για Φίλη

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να βρουν θέματα για να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με την οποία έχουν ψηφίσει από κοινού το τρίτο μνημόνιο κι άλλα νομοσχέδια με προαπαιτούμενα, με απόφαση του Μεϊμαράκη, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, που αμφισβητεί τη γενοκτονία των Ποντίων.

Συγκεκριμένα, τον ρωτούν αν συμφωνεί «με την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας έβλαψαν τη διεθνή διάσταση που έχει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και συνηγόρησαν υπέρ των σχετικών απόψεων της Τουρκίας». Αν «θα αποπέμψει ο πρωθυπουργός τον ανωτέρω υπουργό ώστε να αποδείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ