Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Ψήφιση με «ευρεία συναίνεση» από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων και με διαδικασίες «fast track», υπερψηφίστηκε στην Ολομέλια της βουλής το Σάββατο 31/10, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η όποια αντιπαράθεση αναπτύχθηκε από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων, «έβγαζε μάτι» ότι αφορούσε ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χρυσή Αυγή, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο, γιατί δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της για την... εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του φασιστικού μορφώματος, έχουν «οδηγηθεί στην ολοκληρωτική καταστροφή». Αντίστοιχα, οι «όρκοι πίστης» από όλες τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» και την καπιταλιστική ανάπτυξη, ήταν απτή απόδειξη της στρατηγικής τους σύμπλευσης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Δεν έλειψαν, βέβαια, και τα «κροκοδείλια» δάκρυα για το λαό που θα κληθεί να ξαναπληρώσει, όμως όπως αποφάνθηκαν «δυστυχώς δεν γίνεται διαφορετικά»...

Κυβέρνηση: «Μας επέλεξαν οι Ελληνες» για να εφαρμόσουμε το μνημόνιο

Από την πλευρά της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος του έτους «θα έχει λυθεί και το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων και των τραπεζών», διαδικασία στην οποία θα συμβάλει, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα συμμετέχει και στην ανακεφαλαιοποίηση. «Αυτό είναι πολύ καλό», σημείωσε, «γιατί είναι ένα πρώτο σήμα στην αγορά για τη συμμετοχή των ιδιωτών».

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, απαντώντας στις «κατηγορίες της ΝΔ», ότι άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις δεύτερες εκλογές και άλλα κάνει τώρα, σημείωσε κυνικά ότι «εμείς έχουμε υπογράψει συμφωνία πριν πάμε στις εκλογές τον Αύγουστο και πήγαμε σε εκλογές με τη συμφωνία. Μας επέλεξαν, λοιπόν, οι Ελληνες πολίτες για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», ανέφερε, επιχειρώντας να καταστήσει το λαό συνένοχο στη σφαγή του!

Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, παρουσίασε τη «σκέψη του για νέα δομή του τραπεζικού συστήματος (...) να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», για να επανέλθει στη συνέχεια και να «διευκρινίσει» μέσω συνεργατών του ότι «δεν εννοούσε τίποτα παραπάνω από αυτό που είπε, να ενισχυθούν δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες και μια αναπτυξιακή τράπεζα πέρα από το σκέλος των συστημικών τραπεζών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Β. Μεϊμαράκης: Εξέφρασε τις «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τους τόνους, στο φόντο και των εσωκομματικών διαδικασιών της ΝΔ, επισήμανε, μιλώντας από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου ότι η ανακεφαλαιοποίηση «έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική» που άσκησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα να έχει φέρει «το τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας του πειράματος που ανεύθυνα επέβαλε και έκλεισε τις τράπεζες με τα capital controls».

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα αυτό το δρόμο, λέγοντας: «Βυθίσατε ήδη τη χώρα σε ανασφάλεια. Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές υπάρχει αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας. Η χώρα δεν κυβερνιέται» σημείωσε, προτρέποντας την κυβέρνηση να «πιάσει το πηδάλιο» και ουσιαστικά να επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις...

Τα άλλα αστικά κόμματα

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση για «ανικανότητα», με την οποία «οδηγήσατε και τις τράπεζες στην ολοκληρωτική καταστροφή», σε συντονισμό ουσιαστικά με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τραπεζικοί όμιλοι, κατέθεσε προτάσεις για την εισπραξιμότητα των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας ότι «απαλύνοντας τους δανειολήπτες, απαλύνετε και το τραπεζικό σύστημα».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση «οφείλεται σε λάθη και αστοχίες της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου». Υπερασπίστηκε την ανακεφαλαιοποίηση του 2010, σημειώνοντας ότι ήταν «σωστική για το δημόσιο χρέος» και ότι «το κράτος αποκόμισε ως όφελος περίπου 23 δισ. ευρώ», ενώ έκανε λόγο για «αοριστίες της κυβέρνησης» όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα μεγάλο βήμα στην εξασφάλιση «της φερεγγυότητας, της διασφάλισης εμπιστοσύνης και ασφάλισης της σταθερότητας που έχει ανάγκη το τραπεζικό σύστημα», ενώ ζήτησε μέτρα, δηλαδή νέα προνόμια στο κεφάλαιο «για να γυρίσουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό».

Ο δε πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, χαρακτήρισε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ