Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της

Κάλεσμα για σειρά κοινών δράσεων για το επόμενο διάστημα

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τραγουδούν τη «Διεθνή»
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τραγουδούν τη «Διεθνή»
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της 17ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξένησε το ΚΚ στην Τουρκία, με τη συμμετοχή 60 κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, το Σάββατο, με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα έγινε δεκτή από τους αντιπροσώπους των ΚΚ η είδηση πως μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ανάρτησαν στην Ακρόπολη πανό αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και καταδίκης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών κι επί 3 μέρες οι εκπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από κάθε γωνιά του πλανήτη συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, τα καθήκοντα των κομμουνιστών για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το φασισμό. Στο επίκεντρο βρέθηκε η παρουσίαση των εμπειριών από τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, όπως και της στρατηγικής του κάθε κόμματος για το σοσιαλισμό.

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, σε αυτές τις Συναντήσεις διεξάγεται σφοδρή ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, για μια σειρά από ζητήματα, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις προσεγγίσεις των κομμάτων και οι οποίες, σαφώς, και δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα στις Συναντήσεις.

Οπως και οι προηγούμενες Συναντήσεις, η 17η Διεθνής Συνάντηση κατέληξε σε μια σειρά από κοινές δράσεις, που μπορούν το επόμενο διάστημα να αναπτύξουν τα ΚΚ.

Το κείμενο των Κοινών Δράσεων έχει ως εξής:

Για την προώθηση της κοινής δράσης και αλληλεγγύης

Η 17η ΔΣΚΕΚ καλεί τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να αναπτύξουν κοινές και συγκλίνουσες δράσεις στους βασικούς άξονες που είναι:

  • Διεθνής αλληλεγγύη και στήριξη των εργατικών αγώνων για τα εργασιακά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Δράση ενάντια στον αντικομμουνισμό, στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις, απαγορεύσεις και διώξεις, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Αλληλεγγύη σε διωκόμενους κομμουνιστές και κόμματα.
  • Για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ενάντια στο φασισμό, στο νεοναζισμό, στο ρατσισμό, στο μιλιταρισμό.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δικαιώματα των μεταναστών, των θυμάτων διακρίσεων, των μειονοτήτων. Ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.
  • Δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ, στα πυρηνικά και στα όπλα μαζικής καταστροφής, στις ξένες στρατιωτικές βάσεις. Πρωτοβουλίες ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 8-9 Ιούλη του 2016 στην Πολωνία.
  • Παλεύουμε ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
  • Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, το συριακό λαό και όλους τους λαούς που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές απειλές, επεμβάσεις και κατοχή, την ισραηλινή επιθετικότητα, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  • Για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα, την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ.
  • Αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην καταπίεση και την αδικία.
  • Αλληλεγγύη στις δυνάμεις ολόκληρου του κόσμου που παίρνουν προοδευτική και αντιιμπεριαλιστική θέση προς όφελος της θέλησης των καταπιεσμένων και του εργαζόμενου λαού.

Τέλος, αποφασίστηκε από την επόμενη Διεθνή Συνάντηση να προσκαλείται σ' αυτήν και το Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας, που είχε υποβάλει σχετικό αίτημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ