Με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών, οικογενειών αντιστασιακών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ανθρώπων κάθε ηλικίας
Απόγονοι αντιστασιακών παραλαμβάνουν σε ένδειξη τιμής βιβλία με ποιήματα του Γ. Ρίτσου |
Μαθητές του 1ου Γυμνασίου παρουσίασαν με αφήγηση, ποιήματα και λογοτεχνικά έργα βασικούς σταθμούς γύρω από το Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, ενώ μαθητές από το 3ο και 4ο Λύκειο έκλεισαν την εκδήλωση με αντάρτικα και αντιφασιστικά τραγούδια. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος μαθητών από σχολεία της περιοχής και άνθρωποι κάθε ηλικίας, αντιστασιακοί, αλλά και οικογένειες αντιστασιακών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ που δε ζουν πια, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Καντερέ, πρόεδρος του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος παρέδωσε στις οικογένειες 108 ΕΛΑΣιτών από το Χαϊδάρι, που έχουν φύγει από τη ζωή, τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, «Μακρονησιώτικα» και «Επιτάφιος», με την ιδιόχειρη σημείωση «Σε ένδειξη τιμής για την ανιδιοτελή προσφορά τους για τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και την προκοπή του λαού».
Μαθητές από σχολεία της περιοχής πλαισίωσαν την εκδήλωση με αντάρτικα και αντιφασιστικά τραγούδια |
Αναφερόμενος στους αγωνιστές που τιμήθηκαν στην εκδήλωση, ο δήμαρχος σημείωσε: «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι 108 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που τιμούμε, έκαναν περίπου 1.000 χρόνια φυλακές και εξορίες. Τα σημάδια στα σώματα και τις ζωές τους θα έμειναν για πάρα πολλά χρόνια. Αλλά αυτό που δεν κατόρθωσαν με τίποτα να τους πάρουν ήταν την αξιοπρέπεια, την περηφάνια, τη λεβεντιά και το δίκιο του αγώνα. Βγαίναν από τη φυλακή μετά από πολλά χρόνια, κάποιοι είχαν να δουν τις οικογένειές τους δεκαπέντε και είκοσι χρόνια, αλλά έβγαιναν με ψηλά το κεφάλι. Κάποιοι γνώρισαν τα παιδιά τους μεγάλα. Βασανίστηκαν, απολύθηκαν από τις δουλειές τους, η οικογένειά τους δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Παρ' όλα αυτά, όταν το δίκιο του αγώνα είναι μεγάλο κι όταν έχεις ιδανικά αγωνίζεσαι. Αυτό μας έδειξαν όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έκαναν το μεγάλο Επος στην Ελλάδα, κάτι που φάνταζε αδύνατο».
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συγκινητική εκδήλωση |