Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιπαραθέσεις των θυτών της λυκοσυμμαχίας για τα θύματα

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται στην «οδό των Δυτικών Βαλκανίων» στην παγωνιά και τις κακουχίες

Το δράμα των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, της φτώχειας και της ανέχειας του καπιταλισμού, συνεχίζεται αμείωτο. Οι πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν συρρέουν κατά χιλιάδες στα Βαλκάνια και στη χώρα μας και βρίσκονται - αν καταφέρουν να επιβιώσουν από το θαλάσσιο Γολγοθά στο Αιγαίο - αντιμέτωποι με την παγωνιά, τη βροχή και τις τεράστιες ελλείψεις σε κατάλληλες και ανθρώπινες υποδομές. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών του λεγόμενου «διάδρομου των Δυτικών Βαλκανίων», από την ΠΓΔΜ ως τη Γερμανία, για τον έλεγχο της ροής των καραβανιών των ξεσπιτωμένων και για το κόστος της διαχείρισης του προβλήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Η Αυστρία ανακοίνωσε την Τετάρτη μέτρα για την προστασία των συνόρων της με τη Σλοβενία, στα οποία μπορεί να περιληφθεί η κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας. Η πρόθεση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης, που έρχεται μετά την ανέγερση φράκτη από την εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας και τις απειλές να κλείσουν τα σύνορα από τη Σλοβενία και την Κροατία, δημιούργησε επιπλέον ανησυχία στα επιτελεία της ΕΕ, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, διευκρίνισε ότι θα λάβουν «προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και θα διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για το χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, πάντως, Βίκτορ Ορμπάν, για άλλη μια φορά, χαρακτήρισε το προτεινόμενο σύστημα ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταη προσφύγων «παράλογο, παράνομο και αντιδημοκρατικό», επιμένοντας ότι όσοι απελαύνονται πρέπει να επιστρέφονται στην Ελλάδα, απ' όπου εισήλθαν.

Χαρακτηριστικές της ανησυχίας των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας είναι οι προχτεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Είπε: «Αν οι Ευρωπαίοι περιοριστούν σε εθνικές απαντήσεις απέναντι σ' ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, η κρίση θα επιδεινωθεί, με αλυσιδωτές αντιδράσεις της κοινής γνώμης (κάθε χώρας) και των εθνικών κυβερνήσεων, αν δεν αποκτήσουμε εργαλεία στο ύψος των περιστάσεων. Χωρίς τα εργαλεία αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος διάλυσης».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, εμφανίστηκε «ευαίσθητος» για να παρασχεθεί βοήθεια «στους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι», αλλά πρόσθεσε ότι η εισροή προσφύγων «δεν μπορεί να είναι χωρίς όρια, αν επιθυμούμε να μη χάσουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε βοήθεια και καταφύγιο και στο μέλλον». Ταυτόχρονα, στο ζήτημα της σχέσης της δημοσιονομικής πολιτικής και του Προσφυγικού (που εγείρεται και από άλλες χώρες στην ΕΕ) εμφανίστηκε σχετικά ...διαλλακτικός. Είπε συγκεκριμένα για τη Γερμανία ότι έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πρόσθεσε: «Είναι μεν πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ένας απολύτως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, όμως πλέον η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι το ύψιστο καθήκον της πολιτικής: Τα υπόλοιπα θα πρέπει να υποχωρήσουν λίγο ως προτεραιότητες».

Ομως και μέσα στην αστική τάξη της Γερμανίας και τον κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο διαχείρισης της μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών. Ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έχουν έρθει συχνά σε αντιπαράθεση για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες. Και ο αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάμπιελ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που συμμετέχουν στο μεγάλο συνασπισμό, δήλωσε ότι «η διαμάχη μεταξύ του CSU και του CDU τώρα απειλεί την ικανότητα της κυβέρνησης να δρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ