Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις αποκάλυψης του αντιλαϊκού χαρακτήρα της στρατηγικής της ΕΕ

Τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών του Κόμματος στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020», το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» αλλά και η στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ παρενέβησαν, αποκαλύπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ που υπηρετούνται με εργαλεία όπως τα παραπάνω.

Τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του Κόμματος πάνω σε αυτά τα τρία ζητήματα παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

Η αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου είναι στο επίκεντρο και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναδεικνύοντας ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός μόνο χειρότεροι μπορούν να γίνουν. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη συζήτηση για τις «προοπτικές και την αναθεώρηση της στρατηγικής "Ευρώπης 2020"» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η στρατηγική "Ευρώπη 2020" αντανακλά τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για ένα ακόμα ευνοϊκότερο πλαίσιο αύξησης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς του: Αξιοποίηση της καινοτομίας, ενεργειακή ένωση, κλιματική αλλαγή, ενιαιοποίηση ψηφιακής και τραπεζικής αγοράς, περαιτέρω παράδοση της Παιδείας και της Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια που προωθούνται από ΕΕ και κυβερνήσεις, δεν αποτελούν μια πρόσκαιρη παρέκκλιση. Είναι εργαλείο διαρκείας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία.

Η ανισομετρία είναι συνυφασμένη, όπως κι οι οξυμένοι ανταγωνισμοί, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Η "εμβάθυνση της ΟΝΕ" με το κείμενο των "πέντε προέδρων" σημαίνει την ισχυροποίηση των μηχανισμών της αντιλαϊκής στρατηγικής κεφαλαίου - ΕΕ, με μέτρα όπως το "Δημοσιονομικό Συμβούλιο", η ενίσχυση του Γιούρογκρουπ, η ενίσχυση της εποπτείας κι η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Το παράδειγμα της Ελλάδας, με το τρίτο "αριστερό" μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι η ΕΕ, ο καπιταλισμός μόνο χειρότεροι μπορούν να γίνουν.

Μόνος δρόμος είναι ο λαός να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Σε αυτό το δρόμο θα αποδεσμευτεί από την ΕΕ και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος».

Για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Ισχυρό αντιλαϊκό εργαλείο για την εφαρμογή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε βάρος των λαών και προς όφελος των μονοπωλίων χαρακτήρισε το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Η έκθεση αποδεικνύει ότι το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" είναι ισχυρό αντιλαϊκό εργαλείο για την επιβολή της στρατηγικής της ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων, που με σκληρότητα επιτίθεται σε βάρος του λαού. Στα πλαίσια αυτά, ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει τη βάρβαρη επίθεση και με το τρίτο "αριστερό" μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εποπτεία και δημοσιονομική πειθαρχία, στο πλαίσιο της πορείας "εμβάθυνσης της ΟΝΕ", που επιτάσσουν: Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διευκολύνοντας τις μαζικές απολύσεις, με δραματική μείωση του μισθού στο επίπεδο του ελάχιστου εισοδήματος. Διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο λαός φορτώνεται με νέα βάρη, κατεδαφίζεται το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα για να γίνει πιο "φιλικό" στην εργοδοσία, τσακίζοντας συντάξεις και το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτών των στόχων, τα "Δημοσιονομικά Συμβούλια" θα μειώνουν αυτόματα μισθούς και κοινωνικές δαπάνες.

Αυτή η αντιλαϊκή επίθεση, για να αντιμετωπιστεί, απαιτεί καλά οργανωμένους αγώνες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, απαιτεί πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του».

Για τη «μακροπεριφέρεια» Αδριατικής - Ιονίου

Η στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο διαμορφώνει ακόμη ευνοϊκότερους όρους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που τσακίζονται όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα παρακάτω:

«Η συγκρότηση των λεγόμενων "μακροπεριφερειών" της ΕΕ, όπως αυτή της Αδριατικής - Ιονίου, στοχεύει στη διαμόρφωση αρένας προνομιακής κερδοφορίας για τα μονοπώλια, εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής.

Δημιουργούνται ευνοϊκότεροι όροι για μεγαλύτερη διείσδυση των ομίλων σε νέους χρυσοφόρους τομείς της, όπως της "γαλάζιας οικονομίας", των δικτύων ενέργειας, των συνδεδεμένων μεταφορών. Προϋπόθεση γι' αυτά τα σχέδια αποτελεί η πλήρης παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των ελληνικών λιμανιών, σιδηροδρόμων και άλλων ζωτικών υποδομών, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Και όλα αυτά με κονδύλια της λεγόμενης "πολιτικής συνοχής" της ΕΕ, για τα οποία διορίστηκε επιτηρητής του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να παρακολουθεί αν αυτά στην Ελλάδα κατευθύνονται - όπως λέει - "σωστά", δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που τσακίζονται όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός, όμως, μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, αποφασίζοντας να συγκρουστεί με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, για να γίνει αυτός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ