Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Δεδομένη η αντιλαϊκή διαχείριση

Το παζάρι με πρωταγωνιστές τους σοσιαλδημοκράτες καλά κρατεί

Ενώ συνεχίζεται το παζάρι για το σχηματισμό αστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία, ο Πρόεδρος της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις 20 και 21 Οκτώβρη με τους επικεφαλής των κύριων κομμάτων της Πορτογαλίας για διαβουλεύσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ως τότε θα έχει οριστικοποιηθεί το πιθανότερο σενάριο κυβερνητικού σχήματος, χτες ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα, πήγε στις Βρυξέλλες για συνάντηση - διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ, Καταρίνα Μάρτινς, για επαφές με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Την ίδια ώρα, στελέχη των δύο αυτών κομμάτων και του Πορτογαλικού ΚΚ συνεχίζουν τις επαφές για μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους σοσιαλιστές.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του φιλελεύθερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και του συντηρητικού Δημοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου (CDS-PP) με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και νυν υπηρεσιακό, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, έχει δώσει ένα είδος τελεσίγραφου στους Σοσιαλιστές και εκφράζει τη δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο ο ηττημένος (Σοσιαλιστές 32,38%, 86 έδρες στην 230μελή Βουλή) να σχηματίσει κυβέρνηση όπου δε θα συμμετέχει ο νικητής (κεντροδεξιός συνασπισμός 38,55%, 107 έδρες). Η λεγόμενη «αριστερή κυβέρνηση» μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία 122 εδρών (86 οι Σοσιαλιστές, 19 το Μπλοκ και 17 το ΠΚΚ), με ένα πρόγραμμα ουσιαστικά σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Ο Α. Κόστα, εξάλλου, σε συνεντεύξεις του, δίνει έμφαση στο ότι τα άλλα δύο κόμματα προσεγγίζουν το «ενάντια στη λιτότητα πρόγραμμά» του, αλλά ταυτόχρονα δεσμεύονται στην τήρηση των δεσμεύσεων προς την ΕΕ.

Την προοπτική της υποτιθέμενης αλλαγής στην Πορτογαλία με «νέα αριστερή κυβέρνηση» επικρότησε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με την Κ. Μάρτινς του Αριστερού Μπλοκ. Ωστόσο, αυτό που προβάλλεται ως «αλλαγή στην Ευρώπη», ως «ήττα της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού», αφορά στην ενδοαστική αντιπαράθεση για το μείγμα διαχείρισης, ώστε να βγει το κεφάλαιο από την κρίση και περνάει αντικειμενικά μέσα από το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Η παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή, της νέας ενσωμάτωσης του λαού στο εκμεταλλευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ